Værkstedsting, , ,

Et par enkle kranse af lodden løvefod og klatrehortensia

Her er et par enkle kranse af havens overskud. Egentlig er det materiale, som ville være endt på komposten. Men det er det fineste kransemateriale.

Lodden løvefod, alchemilla mollis, er en enkel og smuk plante i haven. Den står længe med sine limegrønne blomster, og når den afblomstrer, kan den klippes tilbage og få endnu en blomstring senere på sæsonen. Den kan dog blive slået ned af kraftig regn, og så er det ikke sikkert, at den rejser sig igen. Man kan så med fordel klippe den tilbage eller bare klippe de lange tunge blomsterstilke af. Planten vil så rejse sig og skyde igen med blomstring senere.

I stedet for at kaste blomsterne på komposten, kan de bruges til kranse. Klip blomsterstilkene i mindre stykker og saml dem i små buketter, som du binder på en krans af f.eks. halm med vindseltråd. Der skal mange små buketter til, men det er et hyggeligt arbejde.
Jeg har mange lodne løvefødder rundt i haven, så der er masser af kransemateriale, og størrelsen kan varieres alt efter halmkransens størrelse.
Kransen tørrer fint ind og farven bliver lidt mere karrygul med tiden men stadig smuk.

Klatrehortensia, hydrangea petiolaris, er også et fint kransemateriale. Den har masser af store blomsterskærme, som er super anvendelige. De fylder godt og kan deles og tilpasses i størrelsen, så man får en flot krans.

Den kan bindes på en halmkrans som kransen af lodden løvefod ovenfor, men man kan også binde sin egen krans af bøjelige grene. Her har jeg brugt troldpil, som jeg har rippet for blade og bundet med vindseltråd. Jeg bruger også ofte friske hasselgrene eller hængebirk. Det er det, jeg har i haven, så det er gratis.

Klatrehortensia kransen kan holde længe. Kransen på billedet har hængt på altanen i et halvt år. Den bliver brun, men er stadig fin.

Lav kranse af de materialer, som du har nem adgang til. Det er både billigt og dejligt at kunne udnytte materiale, der alligevel skulle være endt på komposten.