Frø, Shopping til haven,

Frø med (næsten)fornuft

Januar var mega lang i år med corona nedlukning og bare almindelig januar uendelighed. Februar slæber sig afsted, stadig med nedlukning og nu også med vinter for fuld skrue. Der er altså god tid til de nyttige og spændende indendørs projekter. Et af dem er at tjekke sin frøbeholdning og bestille frø hjem til den kommende havesæson.

Det er godt at være i god tid med at bestille frø, for så er udvalget størst, og nogle af de populære og specielle frø kan hurtigt blive udsolgt. Det er også smart at samle sine indkøb, så man ikke skal betale porto til mange forskellige. Det første har jeg efterlevet, men så er det ellers gået derud af, og jeg må nok inddrømme, at det lystbetonede frøindkøb er lige så stort som det fornuftige. Jeg har heldigvis en kolonihave med bede og stadig stort udviklingspotentiale, så i modsætning til sidste år på denne tid, så skal jeg faktisk have købt frø til køkken- og skærehaven og alt det andet. Det har jeg så brugt januar på.

Jeg begyndte faktisk allerede mellem jul og nytår at bestille frø. Det var fra to webbutikker og sammen med min datter, så faktisk ret fornuftigt. Så ind i januar blev der lige sendt bestillinger afsted til et par butikker mere. Alle musthaves og nye spændende sorter.

Der er jo ikke mange spændende butikker med frø, der har fysisk åbent lige nu, så der skulle man ikke kunne blive fristet. Men i lørdags var jeg i Superbrugsen i Stege på Møn, og der var årets nye frø sat frem. Nok fem display reoler med frø. Jeg fik købt et par poser yderst fornuftige änglamark frø med bredbladet persille og desuden nogle bourdeaux kornblomster. Det var virkelig mådehold. Da jeg kom hjem opdagede jeg, at de bourdeaux farvede kornblomster også fandtes i en frøpose fra Impecta, som landede i postkassen for et par uger siden. Men pyt de bliver såååå smukke i rigelige mængder til sommer.

Hvis du også trænger til at købe frø, så tag en tur indenom Shopping til haven med webbutikker, som jeg bruger eller vil anbefale. Udvalget, leveringstid og priser er umiddelbart forskellige, men husk også at se på mængden af frø i poserne, når du skal sammenligne. Her er der også stor forskel.

Egentlig er det ret fornuftigt at tjekke sin frøbeholdning fra sidste år og spireteste, inden man bestiller nye frø. Det gjorde jeg ikke. Jeg købte først og spiretestede bagefter. Jeg var ret sikker på, at sidste års frø var fugtskadede af have været opbevaret i det fugtige kolonihavehus hele efteråret og indtil midt i januar. Alligevel kom tvivlen ind over mig midt i januar efter 4. bestilling var sendt afsted, så jeg hentede kagedåsen med frø i kolonihavehuset. Måske havde kagedåsen beskyttet dem nok mod fugten .

Jeg tog en stak vatrondeller og gjorde våde og lagde frø på dem. Jeg havde udtænkt et smart system med skilte i forskellige farver alt efter i hvilken række de lå på zinkfadet, som jeg brugte til formålet. De blev sat fast med små klemmer, og det kom i en klar affaldssæk, der kunne holde på fugten. Forbavsende mange af dem spirede efter 3-5 dage, så de fleste kom faktisk tilbage i kagedåsen.

Nu skal jeg bare lige have lagt en plan over den kommende køkken- og skærehave, så jeg ved hvor alle de skønne frø skal ende. Endnu en skøn vinterbeskæftigelse.

Du kan finde mere om spiretest af frø på Havenyt.