Værkstedsting, ,

En valmuefrøstandskrans

I løbet af sommeren, når de mange forskellige valmuer er afblomstret, så klipper jeg løbende stilke med frøstande af planterne og hænger dem til tørre et tørt luftigt sted. Det kan f.eks. være under et halvtag eller i et skur. Jeg gør det med mange forskellige frøstande, fordi de er så fine i kranse og dekorationer. Forskellige vækstbetingelser gør, at de kan være i varierende størrelser. Det er kun en fordel i dekorationsmæssigt henseende.

Når valmuefrøstandende er friske kan man stikke igennem frøstandene og f.eks. bruge dem i en hængende krans som jeg har vist i et tidligere indlæg Kroner til træerne. Det er næppe aktuelt på dette tidspunkt, hvor det er de tørre frøstande, du kan finde. Det bedste er hvis du har samlet dem ind i løbet af sæsonen.

De holder i årevis. De drysser og alle de fine frø falder ud af frøstanden efterhånden. De kan indsamles og sås igen i haven eller gives væk til en nabo, en anden haveglad ven eller kollega.
Det er selve frøstanden, der kan bruges til dekorative formål med eller uden frøene. Det betyder ikke noget, så der er ingen grund til at bruge krudt på at få frøene ud af frøstanden, før du begynder. De drysser bare lidt.

Jeg har brugt en tør Mosy ring på 20 cm som basis for ringen. Det er såkaldt blomsterskum og fås hos forhandlere af blomsterbinder materialer. Den er nem at stikke i og stilken, som jeg har klippet til på 1-2 cm, sidder fint fast af sig selv. Jeg overvejede at bruge limpistol, men umiddelbart går det fint uden. Frøstandene har ligget et helt år, så de er knastørre og vil ikke krympe yderligere.
Det er bedst, hvis frøstandene har varieret størrelse, så kransen kan dækkes over det hele. Det er lidt som et tetris spil, at finde en frøstand, der passer lige der, hvor der mangler en. Det giver også en mere levende krans, når der er lidt forskel i frøstandenes størrelse.

Kransen ligger lige nu på et bord med et bloklys i midten i al sin enkelhed. Den kunne også hænge væggen med et bånd rund om eller bruges som basis for en adventskrans. Den kan bruges både til efterår og til jul.

Tørrede valmuefrøstande kan også bruges til kugler. læs mere om det i Kugler af naturmaterialer.