Havearbejde, Kolonihaven, , , ,

Kolonihaven

I januar blev tanken om, at jeg ikke havde en have mere til hverdag meget virkelig. På det tidspunkt var vi kommet i orden i lejligheden og julen var vel overstået. Der er altid nok at tage sig til med kranse- og julepynt i julen for mig, men så kom januar. Ingen frøindkøb til køkkenhave, og udsigt til sommerhushave hver tredje eller hvis det gik højt hver anden weekend. Altanens planteudfoldelser og flytten rundt på potter var svær at fylde tiden med, når havefingrene hungrede efter køkkenhave og staudebede. Især det med køkkenhave havde jeg svært ved at se i sommerhushaven. Jeg ville have et aspargesbed og bønner, jeg kunne hente i haven til hverdag.

Jeg begyndte at undersøge mulighederne for en nyttehave. Det viste sig, at være så godt som umuligt. Jeg kunne ikke finde nogle nyttehaver i Ringsted. jeg kiggede på kolonihaver til salg i byen og bød på en af de billige i en nærliggende forening. Jeg var lidt ligeglad med huset. det var jorden jeg ville dyrke. Jeg fik ikke den jeg bød på, og jeg synes, at de andre kostede for meget. Så skrev jeg ud på de lokale facebookgrupper og fik flere relevante henvendelser. Det endte med en have i foreningen Aahaverne med kun 10 haver og 12 minutters gang fra lejligheden.

Det var en tidligere tilgroet have, der nu var ryddet og dækket med græs. Det var et stykke green canvas, hvor mulighederne var store. Det var bare at gå i gang. Jeg lagde mange planer og tegnede den ene haveplan efter den anden. Når jeg så kom ned i haven, så duede det ikke altid, og så blev der lagt en ny plan.

Men når jeg var i haven, så begyndte det lige så stille at forme sig. Jeg startede med at grave ud til et lille staudebed til nogle af alle de planter, som jeg havde med fra den gamle have. De havde overvintret i potter i sommerhushaven på Møn og blev nu fragtet til Ringsted. Derefter begyndte jeg at grave ud til en lille køkkenhave og fik anlagt 2 højbede. Der blev også hurtigt gravet ud til et hindbærbed til de potter med både sommer- og efterårshindbærplanter fra den gamle have. Et aspargesbed blev anlagt, og jeg fik købt planter, så de hurtigt kunne komme i jorden. Der går et par år, før jeg kan begynde at høste af dem.

Jeg købte poser med jord til at blande i den bare jord. Jeg havde endnu ingen kompost, så der var ikke så mange andre muligheder. Det blev mest til plantesække, som jeg hentede i det nærmeste byggemarked. Der kom flere højbede til og et krydderurtebed, og der blev sået og plantet, og det voksede lystigt.
Det var nødvendigt med flere højbede, for det første stykke jord, der skulle være køkkenhave endte med at være mere skærehave. Jeg ville have det hele på en gang, og løsningen blev så et par højbede mere med rødbeder, bønner og kål.

Jeg nyder timerne i haven og planlægger, drømmer og graver løs. Ind imellem sætter jeg mig ned med en kob te og slapper af. Det skal helst være et kvarters tid, hver gang jeg er i haven. Jeg tror, at jeg bliver bedre til længere seancer med årene, men indtil videre har jeg mange planer og projekter, der skal udleves først.

Her sidst i september blomstrer dahlia’erne lystigt og der er stadig gang i skærehave/køkkenhavebedet.

Den overordnede plan er at forvandle haven fra en græsørken til en frodig kolonihave. De næste projekter på vej er et stort staudebed, hvor der også skal være masser af tulipaner og andre forårsløg, kompostbunker i jordstykket ud mod stien, et jordbærbed, jordskokker…….