Løg og knolde

Frostbeskyttelse af dahliaspirer

Jeg har ikke noget godt sted at opbevare dahliaknolde om vinteren, så jeg køber nye knolde hvert forår og forspirer dem i havestuen. De bliver så plantet ud i jorden, når faren for frost er ovre. Om efteråret, når frosten har taget toppene, lader jeg knoldene blive i jorden. En del går til i løbet af vinteren, men hvis jeg er heldig, begynder nogle af knoldene at spire igen næste forår.

I år er jeg heldig. Lige nu er der spirer på tre af sidste års knolde. Der skal passes på dem, indtil de er godt i gang. I et par år var det dræbersneglenes æderi, jeg skulle beskytte dem mod. Dahlia hører til en af sneglenes favoritspiser, især de lækre spæde spirer. Sidste år var der ikke ret mange snegle i den tørre sommer, og de kan tælles på en hånd, dem der har vist sig her i haven i år.
I år er det nattefrosten, der er den store stygge ulv. Den hærger lystigt næsten hver nat, og den ser også ud til at komme forbi de næste nætter. Dahlia og frost duer ikke sammen, så i øjeblikket sætter jeg glasklokker over de spæde spirer hver aften. De skal af igen om morgenen, for ellers vokser de sig alt for hurtigt ranglede.

Det er de dahliaknolde, som er tæt på huset, der spirer igen, og så en længere nede i haven ved en mur. Dem ved huset ved jeg præcis, hvilke er for dem har jeg haft i en del år. De kommer trofast igen.

Der ene er helt sikkert Dahlia Burlesca. Den anden er den ældste, og jeg fik aldrig gemt navnet på den, da jeg lagde knolden. Men en læser har tidligere foreslået, at det kunne være Dahlia Nuit d’Ete.

Årets forspirede knolde rykker ind og ud af havestuen hver morgen og aften sammen med alle de andre forspirede frøkenhatte, prydtobak og rævehaler. De er vokset sig ret store, så de skal ud hver dag. De skal også hærdes af, så det er godt nok. De kan bare ikke klare frosten, så det er ind igen hver aften.

Nu varer det forhåbentlig ikke så længe, før nattefrostfaren er ovre, og de kan plantes ud.

4 thoughts on “Frostbeskyttelse af dahliaspirer

  1. Ja, det er et værre rend for tiden med planter ud og ind.
    flot at dine gamle dahlia i jorden spirer. Her har vi ikke set nogen dræbersnegle endnu i år. Jeg krydser fingre for at de helt er væk.

  2. Skønne Dahlia.
    Sidste år var faktisk første år mine blev gravet op og kun fordi de skulle flyttes. Alle andre år er de blevet i jorden. Jeg har vist mistet 4 på 6 år. Jeg dækker dem dog med halm og plast.
    Jeg er den dovne type, der hellere vil lave nye projekter end det kedelige som at grave op, luge osv 🙂

    1. Det var en god idé at beskytte dem ekstra om vinteren. Jeg har altid troet, at man SKULLE grave dem op hvert efterår, og at derfor var det mere held end forstand, at de overlevede vinteren. Der er også meget og mere frost her på midtsjælland, så de er udsat. Men jeg prøve at dække dem til næste vinter 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield