To små bøger med stort indhold
Sponsoreret indlæg. Jeg har fået bøgerne til anmeldelse efter aftale med Forlaget Koustrup & Co.
De sidste par uger har været forårshektiske i haven. Det er også svært at slippe havearbejdet, når man er i fuld gang, og vejret er til det. Men ind imellem er det dejligt at slappe af med en kop te og læsning. Jeg har lige fået et par nye bøger i hånden. Det er de to nyeste titler i serien “Små bøger med stort indhold” fra Koustrup & co. Det er små handy bøger på 17 x 12,5 cm og 93 s., så de er nemme at have med ud i haven eller i tasken.
Lene Tvedegaard og Gunvor Maria Juul: Havens Krydderurter. Koustrup & co, 2018. 93 s. ill.
Havens krydderurter er en god og anvendelig bog med beskrivelse af mere end 40 forskellige krydderurter. Den er rigt illustreret med smukke tegninger og billeder. Efter et par indledende afsnit med krydderurters anvendelse og historie, beskrives hver urt nærmere med. Til hver krydderurt er der også anvisning på dyrkning og anvendelse i madlavning. Til mange af dem er der også opskrifter som “Focaccia med rosmarin”, “Peberrod med kartoffelmos” eller “Sorbet med frugtsalvie”.
Til sidst er der et stikordsregister med både de danske og latinske navne, og til opskrifterne.
Det er en rigtig fin bog, der giver mig lyst til at bruge krydderurterne mere, og en undskyldning for at anskaffe mig endnu flere. Den er lille, men jeg føler mig godt oplyst, og så er det altid skønt med en æstetisk smuk bog i hånden og på reolen. Af samme grund vil den egne sig godt til en værtindegave.
Forfatterne er Lene Tvedegaard, der har Gartneriet Toftegaard og har skrevet flere bøger om krydderurter, og Gunvor Marie Juul er underviser og ved en masse om historisk mad.
Lavendel er i samme serie, og den dufter ikke, men det er lige før lavendelduften fornemmes, når man begynder at bladre i bogen. Jeg har mange lavendler i min egen have, men de er kun til pryd og duftposer endnu. For måske kommer jeg også til at bruge dem i madlavningen fremover.
Eva Olsson er urtegartner og aromaterapeut og har sin egen lavendelmark i Skåne. Hun skriver om lavendelens historie, dyrkning, indholdsstoffer og anvendelse. Inger Waben er krydderurtegartner og har oversat og bearbejdet til dansk. Umiddelbart ville jeg ikke have troet, at der kunne skrives så meget om lavendel, at det kunne fylde en hel bog, og så stadig være interessant. Men den er bestemt ikke kedelig, og indholdsmæssigt fylder Historie og dyrkning 30 sider, Mad og drikke 40 sider og Lavendel til nytte og glæde ca. 20 sider. Til sidst er der et stikordsregister til alle dele af bogen. Bogen er illustreret med mange billeder, og der er en trin for trin vejledning til en lavendelkurv.
Kagen med lavendeltrøffel skal snart afprøves, og det skal duftposen til tørretumbleren også. Det er endnu en smuk bog, som også er fin til værtindegave.
Det er nogle fine små bøger, der findes også en bog om honning, i samme serie. Den hedder “Smagen af Honning”, og er skrevet af Karin Gutfelt. Den kan også varmt anbefales.
Sikke nogle spændende bøger. Tror jeg vil prøve Havens krydderurter, det kan være der er noget guld i dem 🙂 Tak fordi du delte den.