Sommerblomster, Stauder

Kvan og lidt gult

I år har jeg fået almindelig kvan, Angelica archangelica, i haven. Jeg har før haft en rød kvan, og den var vildt smuk det år, og så var det slut, for sådan er det med kvan. Det første år kommer den op med blade, og næste år går den i stok og blomstrer ligesom så mange andre to-årige. Den er nemlig kun to-årig, men man kan være heldig med, at den sår sig selv. Det har den med røde blomster ikke gjort.

Den jeg har i år er med grønne blomsterstande, og den også meget smuk. Jeg ved ikke, hvornår jeg har plantet eller sået den. Jeg tror nok, at jeg har købt en plante for nogle år siden og sat på den plads, men det var ikke sidste år, så den er ikke helt to-årig. Det er nu ret sikkert, at den dør efter blomstring.

Jeg håber, at den er mere villig til at så sig selv end den røde, for den giver noget højde i haven, og det er dejligt. Hvis den skulle komme i rigelige mængder, så må jeg være hårdhændet og luge dem væk. Det er ikke min stærke side, det med at tage livet af selvsående stauder og urter, men jeg arbejder på det, og gør fremskridt. Geraniemængden er virkelig svundet ind i år.

Kongelysene, verbascum, er også en selvsåer, der giver højde i haven. Jeg har haft den i en del år efterhånden, og den er ikke noget problem i min have. Det er sjældent, at jeg luger nogle væk, men de kommer lidt hist og her. Den er gul, men jeg tror egentlig, at den startede i en hvid udgave, og så er den stille og roligt blevet helt gul med årene. Den er fra den periode, hvor jeg ikke var helt så vild med gul. Nu holder jeg meget af gul, heldigvis.

En anden smuk gul er løvehale, Phlomis russeliana. Sidste år var blomstringen lidt sparsom, men i år den rigtig flot. Den breder sig ved udløbere, og det er i moderat form.

Det er denne knaldgule blomst til gengæld ikke. Den kom ind i haven i en sommerblomstblanding, og den er en flittig selvsåer og huserer i køkkenhaven. Sidste år plantede jeg en række af de selvsåede i skærehaven, for de er så fine i buketter, og så er sådan en række med gule blomster altså vildt flotte. Det er så meningen, at jeg skal luge alle dem væk, som ikke står i rækken. Det er også nødvendigt, hvis den forsat skal være i haven.

4 thoughts on “Kvan og lidt gult

 1. De er altså skønne alle de gule blomster, en dejlig glad farve. Den gule kongelys med det lilla øje, har jeg også, men den har altså altid været gul. At kvanen er toårig, var ikke lige gået op for mig. Men det forklarer måske hvorfor den ene røde forsvandt på forunderlig vis. Til gengæld kommer den anden røde kvan på fuldt tryk i år, men jeg mener altså også at den blomstrede sidste år… men det giver jo ikke mening. Nu kan jeg ihvertfald forberede mig på at den ikke der til næste år, og at jeg skal lade den smide nogle frø.

  1. Sidste år havde jeg to røde kvan i sommerhushaven på Møn, og jeg har først fjernet roden i sidste weekend. Der var absolut ingen livstegn. Jeg håber også på selvsåning der, men tvivler selv om det Mønske klima er noget mildere end det midtsjællandske 😉

 2. Den løvehale er meget fristende…. 🙂
  Jeg har/har haft både en grøn og røde Kvan i haven – den grønne blomstrede 2 år i træk, så døde den, og jeg har ikke fundet småplanter. Den røde døde efter blomstring, men havde sået sig – og desuden havde jeg også taget frø af den, så dem har jeg nogen stykker af i år, men desværre har jeg ikke gemt frø så jeg kunne så igen i foråret, så til næste år har jeg nok ingen kvan i haven.
  Jeg har læst et sted at hvis man skærer blomsten af en Kvan inden den sætter frø, så skulle den blomstre igen året efter…… men hvem nænner det

 3. Kvann er flott. Min røde har selvsådd seg mye, nå finner jeg små planter over hele hagen, til og med på den andre siden av huset. Håper du får den grønne til å så seg.
  Ha en fin helg, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield