Frugt og bær, Grønsager, Havearbejde, , ,

Køkkenhaven vågner

Det er også på tide. I dag er det 1. maj, og det har har været pivende koldt, vådt og blæsende i den sidste tid. Temperaturen er steget lidt, og det blæser stadig, men det regner ikke.

Bærbuskene har fået blade, og efterårshindbærere er klippet ned. Purløg står højt i fine rækker og har været i brug længe. De gør også noget godt for øjet på dette tidspunkt, hvor der ikke er så meget andet. Aspages er endnu ikke skudt i vejret, så dem holder jeg øje med hver dag, for mu må det snart være. Jordbærene syner heller ikke af meget, men de er godt på vej. Jordbær og asparges er noget af det bedste i køkkenhaven, hvis man ikke gider andet. De smager begge himmelsk nyhøstede.

Jorden er desværre kold og stadig temmelig våd, så det er ikke alt, der kan lade sig gøre. Jeg venter et par dage med at bruge hakkejernet og riven, de steder der ikke skal sås endnu. Jeg fik sat sætteløg i sidste uge og hvidløgene, som jeg satte i efteråret har det helt fint.

Jeg har sat tre forskellige slags hvidløg, Vigor, Thermidrôme og Germidour og alle er godt på vej.

Efter jul dækkede jeg artiskokkerne til med grenene fra juletræet for at beskytte dem mod vind og vejr vinteren over. Jeg har sjældent haft succes med at få dem til at overvintre, men i år er der to, der har klaret det. De bliver nu puslet og gødet, og det gør mig bare så glad, at det for en gang skyld er lykkedes.

Rabarber er en sikker vinder hvert år. De er allerede store, og der kan tages fra dem. Jeg bruger dem til tærter og saft igennem sæsonen.

Jeg skal have sået palmekål, salat, dild, persille, koriander og nogle rækker med sommerblomster til at plukke af. Lidt senere, når jorden af blevet varmere skal der sås bønner og squash.