Boganmeldelser, Litteratur, , ,

Planteformering i detajler

Planteformering

Annaoriginal  Annaoriginal  Annaoriginal  Annaoriginal  Annaoriginal  Annaoriginalgrå
Geoff Hodge & Rosemary Ward: Haveselskabets bog om planteformering : formering af mere end 500 arter. Haveselskabet ; Turbine, 2016. 192 s. Originaltitel: RHS handbook – propagation techniques.

Nu er der udkommet en omfattende bog om planteformering fra forlaget Turbine i samarbejde med Haveselskabet. Den er meget lækker og handy i formatet, så selv om den er omfattende, kan den godt være i en stor havejakkelomme, hvis man har brug for en af de mange detaljerede billedbeskrivelser i felten. For det er en brugbar håndbog i planteformering til alle som er interessede i, hvordan man tager stiklinger, aflæggere, deler planter, poder, høster frø og sår. Det er en af glæderne ved at være haveejer, at kunne få flere af sine egne planter og at bytte med andre. Det er også godt for økonomien.
Der er gode beskrivende afsnit med mange trin-for-trin billedserier med tekst under, som illustrerer fint, hvordan man f.eks. deler en plante eller formerer urteagtige stiklinger. Afsnittet med stiklinger er særdeles omfattende, og jeg må indrømme, at jeg ikke anede, at der fandtes så mange varianter. Jeg har f.eks. ikke før hørt om sidenervestiklinger og bladfirkanter, men det er så også det mest nørdede afsnit i bogen. Afsnittet om frø er til gengæld ikke så omfattende, så der kan man finde mere viden andre steder. Næsten bagerst i bogen er der et genialt register eller skema, hvor man kan slå op på plantenavne, og få henvisning til hvor i bogen, der står noget om den form for formering, som er egnet til netop den plante. Plantenavnene står alfabetisk efter det latinske navn, så hvis man ikke ved, at pupursolhat hedder echinacea purpurea på latin, må man lige slå det op et andet sted først. Det danske navn står i parantes under det latinske, men det ville have været dejligt, at man kunne slå det direkte op. Til sidst i bogen er der også et register med henvisninger til begreber som f.eks. rodskud, spaltepodning og redskaber. Bogen er oversat fra engelsk, men det har ingen praktisk betydning eller også er den godt bearbejdet til danske forhold, for jeg tænkte ikke over det, da jeg læste den. Den er skrevet på et sprog, så alle os almindelige haveejere kan være med.
Det er en særdeles nyttig håndbog som får 5 Anna’er. Jeg får flere og flere bøger til anmeldelse, og de bliver nu også bedømt på Anna skalaen.