Miljø, Ukrudt

Holbæk kommune er nu gået over til Roundup

Miljøhensyn er droppet til fordel for en lille økonomisk besparelse. Det er det, jeg betaler min skat til i Holbæk. Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg læste avisen i går. Overskriften var “Ukrudtsgift vender tilbage”. Den fortæller, at Holbæk kommune nu har besluttet at bruge roundup i stedet for ukrudtsbrændere til bekæmpelse af ukrudt på offentlige arealer. Det har ellers været praksis indtil nu, at det var miljøet, nedsivningen til grundvandet, vores børn og børnebørns drikkevand, som man tog mest hensyn til. Men det har et flertal i byrådet nu ændret. Enhedlisten har ikke været med i forliget, de stemte heldigvis i mod.

gårdsplad med ukrudt

Til forskel fra min kommune fortsætter jeg med at bruge ukrudtsbrænder på min gårdsplads. Den er stor – både gårdspladsen og ukrudtsbrænderen. Gårdspladsen er ca. 10 x 10 meter belagt med nøddesten. Det er en belægning, som er robust men ikke rive- eller hakkevenlig, så der skal andre metoder til. En anden belægning havde selvfølgelig været bedre, men det er ikke en option lige nu. Jeg har prøvet med diverse små haveukrudtsbrændere, og det virker ikke særlig godt.

Ukrudtsbrænderhoved

Der skal større ting til, og der var nok en og anden, som kunne falde for fristelsen til at bruge gift. Det kan jeg ikke, så jeg har fundet en større brænder/brændehoved i stedet, og det virker.

Brændt gårdsplads

Her ses gårdspladsen et par dage efter afbrænding. Mælkebøtter og græs spirer igen efter forholdsvis kort tid, men så er det bare ud og brænde igen. Det spirer iøvrigt også fint efter brug af roundup, ellers fortsatte de roundupglade jo heller ikke med at bruge det. Der går selvfølgelig noget gas til, og det er heller ikke helt miljøvenligt, men dog ikke nær i samme grad som roundup, som siver ned i grundvandet.

I dag kom der en opfølgning på artiklen fra i går. Nu har man fundet endnu en miljøbesparelse “Hidtil har det været sådan, at jord, som landmænd har forpagtet af holbæk Kommune, skulle dyrkes økologisk. Fremover får landmændene mulighed for at vælge mellem økologisk og konventionel dyrkning. Det skulle give kommunen et ekstra provenu på 250.000 kr” (Nordvestnyt d. 30. september 2014).

Jeg kan kun sige, at jeg frygter for, hvad dagen i morgen bringer.

 

12 thoughts on “Holbæk kommune er nu gået over til Roundup

 1. Det er en meget sørgelig udvikling vores lille land er igang med, – på alle fronter. Det er sjældent jeg bliver trist af at læse haveblogs, men idag var det faktisk lidt sørgeligt at læse med hos dig. Dejligt du holder fast i ukrudtsbrænderen. :o)

  1. Ja, det er sørgeligt, og selv om man tror, at det er de rigtige, der sidder på de beslutningsdygtige poster, så bliver man gang på gang overrasket over deres beslutninger i disse år

 2. Hej Ina

  Sikken noget – og der er langt tid til næste valg – 3 år.

  Og de kan bliver overhalet indenom, er EU ikke ved at lave regler på dette område?

  Ha en dejlig dag

 3. ja det er da utroligt.
  Vi er et samfund der indenfor de seneste 50 år er blevet stadig rigere. Hvad er det så kommunerne, amterne og staten skal bruge alle disse penge til? Og hvad er de VI skal bruge dem til? Vi får stadig mere og flere materialistiske goder, hvor alt hvad der hedder omsorg, hensyn, opmærksomhed og sund fornuft nedprioriteres hvis ikke det har et økonomisk incitament.
  ØV – jeg melder mig sgu snart ud! 🙂
  Nogle må snart få nogen til at gøre noget!!

  Flot blog du har for resten, – tak for den.

  bedst
  Kjeld

 4. Føj, siger jeg bare. Roundup er SÅ skadeligt, det har man efterhånden læst mange artikler, der siger…

  Det er så typisk for Dagens Danmark…op i r**** med miljøet, vandet, vores børns sundhed etc….for vi kan spare x antal kroner..FØJ!

 5. Det er da utroligt! Jeg håber virkelig at Lejre kommune kan blive ved med de gode tiltag der er her. Jeg er måske ikke SF’er, men jeg er virkelig glad for vores borgmester.

 6. Hej Ina
  Når jeg ser de 3 billeder kan jeg blive lidt i tvivl om det er samme grusplads der er fotograferet på alle 3 billeder. Selv gruset er blevet meget pænere og krukkerne er blevet til et bed, osv. fantastisk hvad sådan en gang “miljøvenlig” gas kan gøre, i løbet af et par dage.
  Desværre er hele miljø diskussionen fyldt med sådanne bevidste fejl for at fremme sine synspunkter.

  Gassen du bruger er heller en særligt miljøvenlig metode (CO2) til at bekæmpe ukrudt, faktisk har miljøstyrelsen stoppet med at anbefale kommunerne at bruge gasafbrænding til ukrudtbekæmpelse.

  Den måske meste miljø skånsomme metode, er den vores bedsteforældre brugte.
  Start med at fjerne ukrudtet med hænder, skovl, greb og spade, riv derefter gruspladsen hver uge, du vil samtidig opnå at få en fin grus plads, måske tilsæt lidt grus hvor der mangler.

  Jeg har 40 års erfaring fra jeg på betydelige større gårdspladser, da jeg var 7 år var en af pligterne at gårdspladsen skulle rives hver uge, og det var surt shov at komme bag ud med ukrudtet,

  mvh.
  Ole

  1. Det er den samme gårdsplads. Krukkerne står mod nord op ad naboejendommen og lavendlerne er foran huset mod øst. Der er ingen fejl eller fusk med disse billeder, sådan som du påstår.
   Nøddesten er ikke til at rive i ligesom perlegrus. Stenene er for store.
   Hvis jeg havde råd og huset ikke stod til snarlig nedrivning på grund af et supermarkedsprojekt, så ville jeg også hellere have en anden belægning, som var lettere at holde. Gasbrændere er ikke optimale til urkrudtsfjerning, men trods alt bedre end roundup og lignende kemikalier. Det er heller ikke særlig miljøvenligt f.eks. at strø salt ud over det hele, som nogen foreslår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield