Grønsager,

Så er der bønner

Nu er der bønner i lange baner, rækker og på stativer. Det har der været et stykke tid, i hvert fald siden jeg kom fra ferie, har vi kunne plukke alle de bønner, som vi gider at spise. Det er ligesom med asparges i forsommeren, når de er her, spiser vi løs. De skal være helt nyplukkede og kogt i få minutter, så er det bare guf.

Bønner

Det er buskbønnerne, som vi fortærer lige nu. Denne elegante lilla skønsag hedder Purple king og giver køkkenhaven et tiltrængt pift. Den lilla farve forsvinder desværre, når bønnen bliver kogt, og den skal koges, for rå bønner er giftige.

Bønne purple king

Det har ellers holdt hårdt i år med at få bønnerne i gang. De skal have godt med varme, før de gider spire, så man kan ikke starte for tidligt på sæsonen. Det gjorde jeg nu heller ikke. Det var i starten af juni, men hver gang de spirede, kom der enten en sulten due eller iberisk skovsnegl(dræbersnegl) forbi og åd den. Jeg ville nu vinde den kamp, så jeg proppede straks et nyt bønnefrø i jorden ved siden af den spiste, og jeg blev ved i ugevis til de andre ikke gad mere.

Bønnebed

Heldigvis, for nu vrimler det med bønner. Nogle er længere fremme end andre på grund af den langstrakte såperiode, men det er jo egentlig meget praktisk, for så har jeg bønner i længere tid og behøver ikke at så igen.

Man kan blanchere og fryse bønner, så man har dem til vinter. Måske gør jeg det, når det lakker mod enden. Men egentlig kan jeg bedst lige dem helt friske.