Lidt af hvert

Hus og have i 2014

Min hus- og havesituation er noget special i år. Hvis alt går efter bygherrens plan skal mit hus og min have jævnes med jorden sammen med nabohusene. Der skal så bygges et supermarked, et par rækkehuse og en masse parkeringspladser i stedet for. Jeg har skrevet om det i et tidligere indlæg i efteråret 2013, men her kommer lige en opdatering på situationen. Det gik ikke så hurtigt, som først antaget. Vejdirektoratet ville have at bygherren skulle etablere og bekoste en venstresvingsbane ind til supermarkedet. Det forsinkede planlægningen nogle måneder. Vejdirektoratet har så også besluttet, at der skal køre modulvogtog på vejen. Det vil sige 25 meter lange og ekstra brede lastvognstog foran min hoveddør. De i forvejen nedrivningsmodne huse på begge sider af mig forfalder mere og mere, så nu gør det sådan set ikke så meget, hvis supermarkedsprojektet bliver til noget.
Vi har nu tegnet en ny optionsaftale, og hvis det går efter den nye plan, så bliver huset opkøbt 1. september i år. Vi har så tre måneder til at forlade det, før nedrivingen går i gang. Der kan selvfølgelig ske yderligere forsinkelser, og der kan også ske det, at hele projektet falder til jorden. Men nu satser vi på, at det går i orden til september.

Det er en lidt underlig limbo-agtig situation. Vi gør ikke de store investeringer ved huset, hverken tidsmæssigt eller økonomisk. Vi er heller ikke helt afklarede med, hvor og til hvad vi skal flytte hen til, hvis det bliver til noget. Vi har sommerhuset på Møn, som vi bruger en masse ressourcer på lige i øjeblikket. Skal vi flytte i hus med have til Ringsted, hvor der er gode togforbindelser til arbejde og tættere på Møn. Det bliver to haveprojekter, som jeg helt sikkert vil knokle løs på. Vi kunne også flytte tæt på arbejde(København) og blive sommerhushave- og altankasseejer. Lidt af en forandring, men måske er det nu, der skal rykkes og blive tid til andre ting. Vi tænker….

Haven i starten af april 2014
Haven i starten af april 2014

På havefronten har jeg indtil videre nærmest siddet på hænderne og lukket øjnene, når det har drejet sig om indkøb og langtidsplanlægning. Jeg har ikke lagt hvidløg eller tulipanløg i efteråret, jeg har ikke købt frø, stikløg, læggekartofler, dahliaknolde eller forspiret her i foråret. Til gengæld har jeg plejet og passet min have som sædvanligt, og haft stor glæde af det. Jeg tager det med ro og nyder haven, imens jeg luger og klipper staudetoppe. Jeg havde egentlig troet, at jeg ville blive trist af at tænke på, at det måske snart skulle blive til mursten og asfalt. Men det er jeg ikke. Lige nu har jeg fået en dato, der hedder september, så jeg er gået i gang med at klargøre køkkenhaven. Der skal sås persille og sættes stikløg om et par dage. Jeg vil også så salat, ærter, radisser, courgetter, bønner, dild og masser af blomster senere. Jeg har et pænt frølager, så der skal ikke investeres i andet end stikløg, og lathyrusfrø kom jeg til at købe for en måneds tid siden. Aspargesbedet er ordnet, og jordbær, solbær og ribs får vi også masser af. I dag vil jeg forspire lathyrus og lidt andre sommerblomster. Det bliver kun i begrænset omfang, for lige om lidt er vi mere på Møn end hjemme på fridage.
Jeg er sikker på, at haven bliver flot i år, for selv om jeg ikke har lagt blomsterløg og plantet nyt i efteråret, så regner jeg med at man kan se resultatet af 4-5 års intensiv blomsterløglægning og staudeplantning. Haven får ikke det sædvanlige byggepladslook i foråret og sommeren. Der skal ikke graves nye bede i græsplænen og etableres nye kompostanlæg. Til gengæld tror jeg, at haven kommer til at blive brugt meget mere til afslapning end den plejer af undertegnede.

8 thoughts on “Hus og have i 2014

 1. Kære Ina
  Jeg kan så levende sætte mig ind i din limbo-tilstand. Jeg skal formentlig til at sælge mit hus, men håber hele tiden på, at der når at dukke et job op, så det ikke bliver nødvendigt alligevel. Når jeg ser en staude, der trænger til at blive delt, tænker jeg på, om jeg skal sætte halvdelen i en potte, så den kan komme med videre til en ny have, eller om jeg skal plante den et sted i haven, hvor den vil kunne nydes i fremtiden. Og selvom jeg fortsat nyder at gå og ordne i min have, så mangler perspektivet, og det lægger alt andet lige en dæmper på virkelysten.
  Jeg er spændt på at høre, hvad I finder ud af. Jeg har selv overvejet at søge i retning af Ringsted, Sorø, Næstved, Slagelse, hvor huspriserne er noget mere medgørlige end her i hovedstaden. Det kunne jo være hyggeligt, hvis vi kom i drikke-kaffe-afstand 🙂
  Alt mulig held og lykke med fremtiden – hvor end den kommer til at udspille sig.
  Knus Signe

  1. Kære Signe
   Jeg håber, at du snart får et job, så du kan blive boende i dit skønne hus og have.
   Jeg mangler ikke drive til at gå og ordne haven, men jeg er nød til at holde lidt igen med fristelserne så som planteskole. Jeg har heller ikke tænkt mig selv at deltage på plantemarkeder i år. Men man skal jo aldrig sige aldring, så måske alligevel 😉

   Det kunne da være vildt hyggeligt, hvis vi kom i kaffe-slabberdas afstand. i må se hvad fremtiden bliver.

 2. Det kan man da kalde en uafklaret situation, så det vil noget. Jeg er imponeret over, at du alligevel er i stand til at bruge haven som et åndehul.

 3. Jeg synes at du tager usikkerheden flot – det er ikke så nemt at have lyst til haven, når man ikke ved om man skal stay or go….. Håber det hele ender lykkeligt….. selvfølgelig gør det det.

  1. Jeg tror helt sikkert det ender godt på den ene eller anden måde. Måske bliver jeg en totalt urban gardener, mønsk sommerhus-have-entusiast eller også bliver det bare, som det er nu, og det er jo heller ikke værst. Jeg har bare et limbo-haveår 😉

 4. Puha, uvisheden er sikkert det værste. Men dejligt at du ved du har til september, så du kan komme i gang med køkkenhaven.

  Det må være skønt at du har sommerhuset på Møn, så kan du da
  flytte de planter du gerne vil have med til en fremtidig have der ned.

  Det er pudsigt den tænkning man har om have og levetid. Jeg har boet i mit hus og have i 15 år nu. Jeg har hele tiden vidst at det ikke er her jeg vil blive boende, da jeg gerne ville have noget med større have. Og da jeg havde en begrænset økonomi ville jeg ikke investere for meget i haven. Først for 5 år siden besluttede jeg mig til at jeg jo ligeså godt kan få det bedste ud af den tid jeg er har, så nu er der købt og plantet æbletræer og jeg nyder at lægge nye løg hvert år. Det skulle jeg have gjort for længe siden!
  Man ærgrer sig over det mab ikke fik gjort og ikke over det man gør.

  Nu har jeg købt kolonihave, så jeg kan lave staude børnehave og stiklinger af buske og roser til jeg engang får en ny have hvornår det så end bliver 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield