Lidt af hvert

Der er havetv og havetv

Jeg er havemenneske, så jeg er naturligvis også vild med at se haveprogrammer i tv, eller er jeg? Nej, ligesom med alt andet er der forskel på vores smag og temperament, men det meste havetv sluger jeg nu med velbehag, når jeg har tid. Lige nu kører der en programrække “Trädgårdskampen” fra svensk tv1, og her må jeg indrømme, at jeg er stået helt af. Her skal 10 havemennesker dyste i forskellige discipliner indenfor dyrkning, planlægning og pasning af have. De har hver fået tildelt en jordlod, og i hvert program er der en, som skal udskilles og ikke går videre til næste program. Jeg kan ikke udtale mig mere detaljeret om programmerne, for jeg har egentlig kun set 7 minutter af program nummer 2, som blev sendt i dag. Jeg så det godt i programoversigten i sidste uge, og tænkte at det gad jeg godt nok ikke. Dem ville jeg bare springe over. Jeg er ikke til konkurrenceprogrammer, og slet ikke af den type, der kører løs hver eneste dag for tiden.

Efter programmet i sidste uge har der været en heftig debat på nogle af de svenske haveblogge. Jeg læser med på bloggen Isas trädgård, og her er link til det første af flere indlæg om programmet. Programmet fik en meget hård medfart, og især det med at havefolk skulle stresse rundt for at nå at blive færdige var helt modsat det, som de fleste forbinder med at dyrke have. I dag tænkte jeg, at nu måtte jeg altså se, hvad det egentlig var for noget. Men der gik ca. 7 minutter, så havde jeg fået nok. Inden da var min mand udvandret, ikke fordi det havde noget med have at gøre som ellers, men hele konceptet var ham bare for meget.
Som sagt er jeg ikke til konkurrenceprogrammer(bortset fra langrend ;-)), og det skal også være haven og planterne, som er det væsentlige i havetv, ellers taber jeg hurtigt interessen. Programmer som “Han, hun og haven” gider jeg heller ikke. Næh, lad mig få noget Monty Don å Tv2 Fri, Dalby eller Camilla Plum, og så er jeg stor fan af Trädgårdsonsdag som kører på svensk tv i havesæsonen.

Nu er havefolk jo lige så forskellige som alle andre, så der er sikkert nogle som finder Trädgårdskampen underholdende. Til dem kommer der vist nok noget lignende på Norsk Tv, og om den danske version bliver til noget ved jeg ikke. Jeg blev selv kontaktet for et par måneder siden af et produktionsselskab, som ville producere noget i den retning. Det skulle være et haveprogram i stil med Den store bagedyst. Jeg har godt nok ikke set Den store bagedyst, men det er altså ikke lige mig, så jeg takkede pænt nej tak.

14 thoughts on “Der er havetv og havetv

 1. Vi kan vist godt blive enige om, at det absolut intet har med have at gøre. Goshhhh, hvor er jeg træt af darwin-programmer. Går den trend ikke snart over?!

 2. Den klub hører jeg også til. Ser stort set aldrig FRI, for jeg finder udsendelserne fra UK M.v. På BBC eller You tube. Deltager faktisk i en kommende udsendelsesrække om haver, og det er jeg lidt valen ved, for hele konkurrencetanken er slet ikke forenelig med tanken om at nyde og dyrke sin have. Men tv påstår hårdnakket at det er det, seerne vil have. Jeg er nu i tvivl, men lad os se. (For mig er det lidt som at sammenligne roser med hortensier eller æbler med pærer).

  Tak fordi du tager emnet op, Ina!

  1. Jeg kender rigtig mange, som er godt trætte af konkurrencesegmentet og realitykonceptet på tv. Nogen ser det alligevel, men vi er altså også mange, som ikke gider. Jeg ved ikke hvem målgruppen er til sådan et haveprogram. Det med at ramme bredt og så mange som muligt, det bliver jo bare til leverpostej.

 3. Hej Ina, helt enig. Har set nok, 4 min på nettet. Det strider mod alt, hvad jeg elsker ved have og plantedyrkning . Det skal bare ignoreres, mere er der ikke at sige om det. Trädgårdsonsdag er derimod et fint og samtidig underholdende program.

 4. Ærgerligt hvis vi også bruger vores dyrebarere havesendetid på noget overfladisk pjat. Næ-nej. Lad os se Monty Don og vore hjemlige haveguruer… 🙂

 5. Jeg tilslutter mig også til dels Friis… Monty Don på skærmen og ud med resten,,, for hvis det ikke er passion og kærlighed bag haveglæden hvad fanden nytter det så !!!

 6. Hej Ina.Ja! jeg siger også lange leve Monty Don.
  Har fulgt TV fri lidt……….men deres have ekspert er slet ikke god til at formidle have stof,
  God dag knus Jette

 7. Det lyder heller ikke som et program, der vil tiltale mig! Jeg forsøgte ellers at se det, men havde ikke adgang til det, selvom vi abonnerer på Canal Digitals store pakke. Jeg kan forstå, at jeg ikke er gået glip af noget!

 8. Jo, jeg ser programmet, og lærer noe om at hage skal ta tid, som om jeg ikke visste det fra før. Jeg tror programmet kunnet vært en suksess hvis alle fikk gjennomføre, og vi i mye større grad ble innviet i den enkeltes deltaker tanker og planer om sin hage. Jeg likte at de enkelte deltakere samarbeidet om prosjekt gangsti. Men jeg liker ikke utstemningen. Man går altså glipp av de fleste “ferdige hagene” . Jeg synes konseptet med å kåre en taper hver gang istedet kunne blitt til å kåre en vinner til slutt. Jeg vil nok se programmet, men kanskje mest for å kunne uttale meg.

 9. Tak for anmeldelsen, nu er jeg ikke så ked af at jeg glemte at se programmet – og jeg tror ikke at jeg gider anstrenge mig for at finde ud af hvornår næste program sendes. Så må vi håbe, at Danmark ikke har købt konceptet 🙂

 10. Jeg synes at haveprogrammer skal opmuntre, glæde og overraske seerne og give dem lyst til at gå ud i egen have og nyde gøremålene, få jord under neglene, frisk luft og motion. Her passer det ikke med konkurencer.

 11. Jeg havde ikke set dit indlæg her Ina og hvis jeg havde læst det i tirsdags havde jeg været enig med dig et stykke af vejen, men efter program nr. To har jeg som skrevet et andet syn på programmet.
  Først vil jeg beklage at flere her skriver at de vil fravælge programmet uden at have set det for der er faktisk ting at lære.
  Dernæst er det kun i det private havehyggeliv at havearbejde handler om slow life og nydelse. Reelt arbejde som gartner er hårdt arbejde og mange steder på akkord for at bevare en løn der er værd at skrive om. Her taler jeg om mine egne 3,5 år som lærling i 2 private gartnerier og 10 år som gartner i hhv. Tivoli, Gentofte kommune og Assistens kirkegård.
  Hånden på hjertet hvor mange havebloggere føler ikke stress når ukrudtet vokser en regnfuld juni eller når løgene skal lægges? Hvorfor er det at der på bloggene jubles over en lun januar hvor man kan arbejde i haven selvom man måske skulle nyde lidt armchair gardening og samle energi – det er vidst ikke kun p.g.a. Varmeregningerne – flere skriver i hvertfald at nu kan de nå at “komme med”.
  Jeg synes som dig heller ikke om for meget konkurrence tv og synes heller ikke at det er sådan et program jeg savner i dansk tv, men jeg føler mig underholdt og jeg heppede med. Og så jeg synes også at det er forfriskende at jeg ikke nødvendigvis altid skal sidde passiv og bare nyde en haveguru:0))) MEN det nyder jeg også.
  Tak for mulighed for “diskussion” jeg linker også hertil – det er så forfriskende med en god meningsudveksling.
  Rigtig god weekend.

 12. Hej
  har selv set programmet og er fuldstændig enig i alt hvad du skriver om det. det er dejligt du skriver om emnet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield