Træer

Brogetbladet spidsløn – et vægelsindet træ

For snart 3 år siden plantede jeg en brogetbladet spidsløn, Acer Platanoides ‘Drummondii’. Den skulle erstatte et par andre træer, som af en eller anden grund var gået ud året før. Den blev plantet midt i haven og kom også godt fra start. Den bliver med tiden et ca. 10 meter højt træ i pyramideform på ca. 6 meters bredde og med lysegrønne blade med hvid rand. Det med højden må vi tage til den tid. I øjeblikket har jeg en mindst lige så stor(fuldvoksen) almindelig ahorn, som står i hjørnet af haven, og jeg tror, at den brogedbladede skal afløse den almindelige med årene.
blade
Det var jo på grund af de smukke lysegrønne blade med den hvide kant, at jeg valgte træet. Det viste sig allerede ret hurtigt, at det ikke kun havde brogede blade. Der var også ensfarvede mørkere blade, som på det almindelige ahorntræ. I starten troede jeg, at det var fordi træet var så ungt, så jeg lod dem være. Brogetbladet spidsløn blad
Næste forår kom der endnu flere ensfarvede blade og indimellem også halvt ensfarvet og halvt broget, som på billedet ovenfor. Efterhånden var der halvt af hver, og det så underligt ud. De forskellige bladtyper sad på hver sin gren. Jeg læste lidt om det og fandt ud af, at det ikke var så usædvanligt. Jeg besluttede at prøve at save de “forkerte” grene af. Jeg turde ikke fjerne det hele på en gang, da jeg var bange for, at træet så ville gå ud. Derfor blev der først en gren og et par måneder efter den næste, indtil der ikke var flere forkerte tilbage.
Brogetbladet spidsløn
Det blev et noget amputeret træ, og der var ikke meget pyramideform over det. Men det så ud til at have klaret sig igennem behandlingen.
Brogetbladet spidsløn i Alnarp
Med tiden skulle det gerne blive lige så flot som dette eksemplar. Det står i Alnarpsparken i Skåne, som jeg besøgte i juni 2012.

5 thoughts on “Brogetbladet spidsløn – et vægelsindet træ

 1. Det er blevet flot, synes jeg. Jeg har prøvet det med en broget weigela, jeg har ikke kappet ret meget af den, bare nydt den som den var. Men med tiden ryger der måske lidt mere.

 2. hej Ina

  Det er noget af et arbejde du der har påtaget dig! Det er jo en genetisk fejl der medfører det hvidbrogede i “Drummondii”. Og ved alle celledelinger er der mekanismer der forsøger at reparere dette – Det vil også ske fremover, og når træet vokser (som du jo vil) er det et temmelig stort arbejde at holde træet, og de sunde partier vil tilmed vokse betydelig bedre end dem med broget løv. – Gartnerstaben på Alnarp har jo netop de ressourcer.
  Det kan da undre, at du ikke fik dette at vide, da du købte træet?

  Det er ellers et super sjovt blad, det med de 2 halvdele:)

  Ha en dejlig aften

  1. Hej Karsten

   Jeg købte træet på den lokale planteskole her i Ugerløse, og jeg besøgte først Alnarp et år senere, så jeg kan ikke klandre dem for ikke at have rådgivet mig.
   Jeg har snakket med dem på planteskolen i Ugerløse om træet flere gange, og de har også rådet mig til at fjerne de forkerte grene. Min have er ikke så stor, så min største bekymring er ikke om jeg får fjernet grenen, for det skal jeg nok få gjort. Næh det er, om træet bliver for stort. Det kan jo også være, at huset og haven skal jævnes med jorden ( tidligere indlæg), og så må jeg overveje, om jeg skal prøve at flytte træet.

 3. Jeg håber at du får held med at tæmme det, for det svenske træ er meget smukt – og det skulle dit da også helst blive. Jeg er sikker på at det nok skal lykkedes 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield