Huset på Møn

Gruekedlen ryger, men Norma bevares

Det her bliver ikke et indlæg med smukke have- eller interiørbilleder af sommerhuset på Møn. Nej, det bliver nogle skrækkelige før-billeder. Men nu er huset helt tømt og klar til at håndværkerne kan gå i gang. Udvendigt er huset et yndigt bindingsværkshus i rimelig stand, dog uden stråtag da rejsningen er for lav.
Huset på Møn
Men invendigt i noget ringe stand. Isolering findes næsten ikke i hverken vægge eller under betongulvet, så huset er koldt.
stue
På betongulvene lå der tre lag gulvtæpper, sikkert for at prøve at kompensere for kulden nedefra.
stuen
Kakkelovnen er sød, men uden nævneværdige varmeegenskaber, så den bliver erstattet af en nyere. Ydervæggene skal have skrældet det indvendige lag letbeton af, og der skal isoleres og opsættes træpaneler i perlestaf til nederste vindueskant og gips foroven. Indervæggene og lofterne skal renses for nikotin og males.
entre
Her er der slet ikke isoleret.
væg
Det her er en indervæg, hvor de ubrændte musten smuldrer. Væggen skal helt væk, så det gør ikke så meget 😉
køkken
Køkkenet overvejede jeg i et par romantiske øjeblikke at bevare, meeen da det alligevel skal have en anden placering i huset, bliver det nok udskiftet.
gruekedel
Gruekedlen fylder godt op i midten af huset på 56 m2, så den får ikke lov til at blive der.
norma
Norma er der til gengæld ingen tvivl om. Hun får en central plads i det nye køkken. Det er nok ikke den store kogekunst hun kommer til at udføre, men hun kommer til at stå for hyggen, mens der bliver kokkereret på en nyere søster.

Vi havde egentlig tænkt os at renovere huset indvendigt stille og roligt hen over de næste par år eller ti. Men financieringen af overtagelsen af huset viste sig at blive et problem, så vi måtte ændre vores planer radikalt. Møn er udkants Danmark, så huset blev vurderet til langt under de 500.000 kr., som er grænsen for, hvad der skal til for at optage et kreditforeningslån i dag. Vi havde tre forskellige vurderingsfolk til at se på det, men lige lidt hjalp det. Ikke engang med tankerne om en let renovering og en efter vores mening fantastisk beliggenhed.
Det blev for dyrt kun at låne i banken, for noget skulle der gøres ved huset, for bare at gøre det somerhusegnet. Vi kunne egentlig også tænke os, at bruge det som helårshus, og måske flytte helt ind, når vi ikke skulle på arbejde i Københavnstrup mere om x antal år. Efter en del spekuleren, blev vi derfor enige om, at give det en større renovering for at få det op over de 500.000 kr., så vi søgte om et byggelån. Vurderingsdame nummer fire kom, og yes vi fik bevilget et byggelån i kreditforeningen. Derfor er huset nu tømt og klar, så murer, tømrer og de andre håndværkere kan gå i gang. Senere skal vi selv på banen, når lofterne skal males, trægulvene lægges, køkkenet sættes op og så alt det andet småtteri 😉

14 thoughts on “Gruekedlen ryger, men Norma bevares

 1. Det er godt nok et spændende projekt. Kan godt forstå at norma bliver og gruekedlen ryger ud. Så kan du plante i den i haven. Jeg har flere gruekedler som krukker i haven, de er robuste,rustikke og flotte. Måske den lille søde kakkelovn også kan få en plads i haven. Ønsker held og lykke, samt god arbejdslyst med det lille hus. Glæder mig til at følge med.
  Knus

 2. Uhhhh, sådan en Norma drømmer jeg om :-). Jeg kan faktisk huske min farmor lavede mad på sådan et komfur, da jeg var barn.

  Vi skulle have gjort det samme som jer med lånet, men sådan kan man jo altid være bagklog. Godt, at I var “forkloge”. Nu får I det så også som I vil have det på en gang. Et kæmpe arbejde, men hvor bliver det godt. Glæder mig til at se det. Og, til at I får så meget tid, at I kigger forbi hos os på vejen 😉

  /Birgitte

 3. Hej Ina

  Så er der fast arbejde de næste måneder – det virker som et sundt hus!

  Norma minder meget om min Husquarna “spis” i huset i sverige – jeg laver bedre mad på den, end på den elektiske – specielt i ovnen – men det tar noget længere tid 😉

  Ha en dejlig stille dag!

 4. Det ser ud til at være et yndigt hus og sikke en cottage have der kan laves…… men selvfølgelig bliver det et stort arbejde … held og lykke. Håber at vi får lov at følge med i processen,

 5. Hvor bliver det bare spændende. Det er jo et skønt lille hus 🙂
  Og ved du hvad, selv om det er hyggeligt at gå og smårenovere, så er det også hårdt og tidskrævende. Det ved jeg af erfaring for vi har arbejdet på votes hus i 16 år og er stadig ikke ‘færdige’.
  Nu får I de store rammer i orden og kan gå og nusse med de mindre og hyggeluge projekter.
  Jeg elsker renoveringer, så do kan tro at jeg vil følge med.
  Knus

 6. Det må alligevel være dejligt at få huset sat i stand med det samme og så er det gjort;o)
  Det er et charmerende hus som I helt sikkert får stor glæde af i fremtiden, rigtig god fornøjelse med opgaverne når I tager over efter håndværkerne.

 7. Hej Ina.Det er da et spændende……. men også hårdt projekt som i har
  begivet jer ud i.Men kan sagtens forestille mig hvor yndigt huset kan blive.
  Glæder mig til at følge det hele.God aften knus Jette

 8. Det bliver vel nok spændende, Ina – kan jo nikke genkendende til projektet, som nærmest er en gengivelse af vort eget husprojekt.

  Godt, at I fik lånet til sidst – det gør det jo trods alt lidt nemmere 😉

  Glæder mig til at følge istandsættelsen.

  Kh. Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield