Huset på Møn, ,

Gruekedlen ryger, men Norma bevares

Det her bliver ikke et indlæg med smukke have- eller interiørbilleder af sommerhuset på Møn. Nej, det bliver nogle skrækkelige før-billeder. Men nu er huset helt tømt og klar til at håndværkerne kan gå i gang. Udvendigt er huset et yndigt bindingsværkshus i rimelig stand, dog uden stråtag da rejsningen er for lav.
Huset på Møn
Men invendigt i noget ringe stand. Isolering findes næsten ikke i hverken vægge eller under betongulvet, så huset er koldt.
stue
På betongulvene lå der tre lag gulvtæpper, sikkert for at prøve at kompensere for kulden nedefra.
stuen
Kakkelovnen er sød, men uden nævneværdige varmeegenskaber, så den bliver erstattet af en nyere. Ydervæggene skal have skrældet det indvendige lag letbeton af, og der skal isoleres og opsættes træpaneler i perlestaf til nederste vindueskant og gips foroven. Indervæggene og lofterne skal renses for nikotin og males.
entre
Her er der slet ikke isoleret.
væg
Det her er en indervæg, hvor de ubrændte musten smuldrer. Væggen skal helt væk, så det gør ikke så meget 😉
køkken
Køkkenet overvejede jeg i et par romantiske øjeblikke at bevare, meeen da det alligevel skal have en anden placering i huset, bliver det nok udskiftet.
gruekedel
Gruekedlen fylder godt op i midten af huset på 56 m2, så den får ikke lov til at blive der.
norma
Norma er der til gengæld ingen tvivl om. Hun får en central plads i det nye køkken. Det er nok ikke den store kogekunst hun kommer til at udføre, men hun kommer til at stå for hyggen, mens der bliver kokkereret på en nyere søster.

Vi havde egentlig tænkt os at renovere huset indvendigt stille og roligt hen over de næste par år eller ti. Men financieringen af overtagelsen af huset viste sig at blive et problem, så vi måtte ændre vores planer radikalt. Møn er udkants Danmark, så huset blev vurderet til langt under de 500.000 kr., som er grænsen for, hvad der skal til for at optage et kreditforeningslån i dag. Vi havde tre forskellige vurderingsfolk til at se på det, men lige lidt hjalp det. Ikke engang med tankerne om en let renovering og en efter vores mening fantastisk beliggenhed.
Det blev for dyrt kun at låne i banken, for noget skulle der gøres ved huset, for bare at gøre det somerhusegnet. Vi kunne egentlig også tænke os, at bruge det som helårshus, og måske flytte helt ind, når vi ikke skulle på arbejde i Københavnstrup mere om x antal år. Efter en del spekuleren, blev vi derfor enige om, at give det en større renovering for at få det op over de 500.000 kr., så vi søgte om et byggelån. Vurderingsdame nummer fire kom, og yes vi fik bevilget et byggelån i kreditforeningen. Derfor er huset nu tømt og klar, så murer, tømrer og de andre håndværkere kan gå i gang. Senere skal vi selv på banen, når lofterne skal males, trægulvene lægges, køkkenet sættes op og så alt det andet småtteri 😉