Løg og knolde

De ternede vibeæg

I dag bliver det vibeægene, Fritillaria meleagris, som kommer i fokus. Jeg har dem i flere bede, og der hvor de trives, kommer der flere og flere af dem. De kan ikke lide alt for tørre solrige bede, så forsvinder de lige så stille i løbet af et par år.
Vibeæg
I halskygge trives de til gengæld rigtig godt. Jeg køber dem tit i potter i det tidlige forår og har dem indendørs. De bliver så plantet ud, når man kan komme i jorden senere på foråret, så bestanden vokser også af den grund år for år.
Mørke vibeæg
De er ikke til at tage fejl af med sine ternede bordeauxfarvede blomster.
Hvide vibeæg
De er også i næsten hvide.

Det har været endnu en fantastisk majdag med sol og 20 graders varme. Jeg nåede et par timer i haven efter arbejde med lidt såning i køkkenhaven, løgflytteri, klipning af de sidste roser, og så bliver jeg altså helt salig af at kigge på alle forårsblomsterne. Det er herligt at være havenørd 😉

8 thoughts on “De ternede vibeæg

 1. Ja, det er herligt at være havenørd på denne årstid 🙂
  Tak – nu har jeg fundet ud af, hvorfor de skønne vibeæg ikke trives hos mig. Jeg må finde en mindre solrig plads, næste gang jeg lægger løg.

 2. Jeg har en lille gruppe af vibeæg, og kan forstå på dit indlæg at jeg har plantet dem de helt rigtige sted. Jeg var faktisk lidt bekymret for om de fik sol nok, men den bekymring jeg jeg da godt skyde en hvis pind efter nu. Tak for hjælpen! … og for de fine billeder. Det er virkelig en lille yndig sag.

 3. jeg gør som dig, køber potter til at nyde enten indendøre eller udenfor i krukker, hvorefter de bliver plantet ud. Vores jord er til den lerede side, så her trives de også i solen.

 4. Hej Ina.Skønne vibeæg.Er glad for at mine har overlevet den lange vinter.Jeg har lige købt en hvid i Lyngby i søndags.Vi savnede dig på plantemarkedet.Det var rigtig hyggeligt med alle bloggerne.
  God dag knus Jette

 5. Dom är så stiliga, så många du har, det skulle jag också gärna ha. Tack för tips om halvskugga, då ska flera sättas i höst 🙂

 6. Hej Ina
  Ja, hvert år bliver man lige fascineret af naturens finurligheder – på denne plante her det ternede mønster. Det bordeaux mønster skal virkelig nydes tæt på og så må vi også have nogle af de hvide som kan ses på afstand.
  hilsner fra Berit

 7. Frittilaria er en kjærkommen blomst,
  du har nydelige eksempler her. Hos oss
  vokser de i skogbunnen, som er fuktig,
  og der trives de.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield