Forår på vej, Grønsager, Krydderurter

De spiselige forårsløg

Vi smæsker os i de skønne forårsløg for tiden, og her tænker jeg ikke på vintergækker, krokus, skilla og dorothealiljer. Dem nyder jeg med øjnene, imens jeg klipper purløg til æggemaden og ramsløg til pestoen.
Purløg
Purløg skal man have i rigelige mængder, så man til enhver tid kan fråse af dem. Den er også noget af det første, der kommer frem om foråret, så den er uundværlig. Jeg bruger den også, som kantplante i nogle af bedene i køkkenhaven, og det ser vildt flot ud, når de går i blomst senere på sæsonen. Det her billede er egentlig fra marts 2012, fordi jeg ikke lige fik taget et billede af dem i dag. Men de er på det her stadie lige nu, og det er altså en lille måned senere i år ligesom alt andet.
Ramsløg
Det her er alle gode gange tre. Jeg har i flere år gerne ville have ramsløg i min have, især fordi jeg ikke har fundet noget sted i nærheden, hvor de findes. De vokser vildt i kystnære løvskove, oghos mig er det vist lidt for meget midtsjælland til, at det sker af sig selv. Jeg prøvede først at så dem af frø, som jeg havde købt. Det lykkedes ikke, så jeg købte planter, men de ville heller ikke. Hver gang har jeg prøvet på et fugtigt, ikke vådt sted i halvskygge, som skulle være det ideelle. Sidste år da jeg skulle på blogtræf på Samsø, havde Marianne fra Den helbredende have været så sød, at tage nogle planter med til mig fra hendes egn. De blev plantet på det samme sted som de andre forsøg, og se nu bare hvor de trives. De står tæt på græsplænen, så skulle de komme til at fylde mere end til mit pestoforbrug, så klarer græsslåmaskinen begrænsningen.
Hvidløg
Hvidløgene som blev sat i efteråret vokser og har det fint, som de skal. De er endnu kun til visuel nydelse for den glade køkkenhaveejer. Jeg har endnu ikke sat rødløg, kepaløg og skalotteløg, men de er købt og skal i jorden i løbet af de næste par dage.

Have en god weekend. Det bliver havevejr 😉