Frø, Grønsager

Artiskokkerne er på vej

Selv om det virker som om foråret er blæst tilbage til start, så går det fremad i de indendørs potter. Artiskokkerne er flyttet fra den lune vindueskarm til den lyse havestue.
artiskokspirer
Temperaturen er noget køligere her, og det sammmen med lyset gør, at de ikke bliver for ranglede. Jeg har vermiculite som topdrys i potterne for at undgå, at de mugner. De skal først plantes ud, når faren for nattefrost er ovre i slutningen af maj, så de skal kunne klare pottelivet et stykke tid endnu.
artiskok
Det er underligt at tænke på, men om 5 måneder ser de sådan ud. En 1½ meter høj statelig og meget smuk plante. De skal have noget at leve af, når de kommer ud, ellers bliver de ikke rigtig til noget. Kompost, hønsemøg eller anden god gødning, men så kviterer de også med de skønneste artiskokker.

I år vil jeg plante flere nytteplanter ind i blomsterbedene. Rød grønkål eller palmekål har jeg set flere har i blomsterbedene. Det er også oplagt for blomsternes duft vil forvirre kålsommerfuglen.
dild i solsikker
Dild og persille er meget dekorative. Her er dild sammen med lyse solsikker. Her har jeg sået dem, men ellers har jeg har selvsået dild mange steder i haven.

Men sådan en artiskok ville nu også tage sig godt ud  bagerst i staudebedet eller i midten af et bed med sommerblomster rundt om, så de skal nurses godt, imens vi venter på genindførslen af forår  😉

13 thoughts on “Artiskokkerne er på vej

 1. Hvor er den flot din artiskok, dem har jeg aldrig prøvet, måske jeg skulle det 🙂
  Spændende med havemessen, sikke en fin krukke du fik med dig hjem.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

 2. Hej Ina

  Jamen det er da faktisk en flot flot plante, sådan en artiskok – jeg har hørt at man også kan spise dem 🙂

  Denne her vermiculite, er det den i sig selv der forhindrer mug ?

  1. Hej Karsten

   Vermiculite er vulkansk materiale, som er godt til både at absorbere og afgive fugt. Det kan bruges som jordforbedring og som her til at dække jorden med. Der er ikke noget kemisk mugdræbende i.

 3. Hej Ina.Ja! vi må jo lave lidt indendørs sysler i denne tid.Og din artiskok er da bare fantastisk.Jeg er også med på den med palmekål i bedene.Har set det i Landbohøjskolens have sidste år…….og det så rigtig godt ud.
  Vi ses på søndag knus Jette.

 4. Artiskokker har jeg også sådd i år, er litt spent for jeg har hørt at de trenger en god og varm sommer for og gi frukt,,blomster,,
  Så fint med dill sammen med blomstene, den ideen låner jeg.
  Ha en fin dag fra Marit.

 5. Artiskok er rigtig flot og smager også fortrinligt men jeg har ikke selv prøvet at dyrke den. Jeg kan også godt li ideen med at plante grønsager ind imellem stauderne. Jeg kommer dog til at have mine grønsager i år i højbed da vi lige har købt lærketræ til et. Dog kommer der tagetes, morgenfrue og tallerkensmækker iblandt dem.

 6. Blomster i urtehaven er SÅ fint…. jeg håber at kunne lokke overgartneren til at lave nye højbede i min urtehave i år – jeg sér det for mig 🙂 🙂

 7. Husker godt glæden for to år siden da mine første artiskokker – ever – kom op. Det er en utrolig smuk plante. Dine solsikker får mig til at smile helt vildt og jeg får lyst til at så så så……….

  Knus Dorthe

 8. Ihh ! Sikke nogle dejlige billeder, bringer foråret en lille snule nærmere.. Er det nu vi skal til at forspire i potter, blomsterfrø såsom tallerkensmækker f ex ?

  1. Det er lige tidligt nok, hvis det er blomster, som skal plantes ud på friland 😉

   Jeg venter til april med at så tallerkensmækkere og andre sommerblomster. Det er kun et par enkelte meget langsomme, som jeg har gang i nu. Vent hellere en 14 dages tid, så slipper du for ranglede planter 😉

 9. Jeg såede artiskokker for første gang for 1½ måned siden. Havde også hørt at de kunne være lidt besværlige…det har jeg så heldigvis ikke rigtigt mærket noget til – endnu.
  Ud af 20 frø spirede de 17…1 er så gået til, den nåede ikke længere end til lige at spire, så gik den i stå.
  De resterende 16 har det dog glimrende – selvom kattene spiste de første rigtige bladpar…!
  De er vel 15-20 cm høje nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield