Belægninger, Ukrudt

Efterårsrengøring i pigstenene

Jeg kan rigtig godt lide pigstensbelægninger. De er rustikke og smukke. Det er natursten, og det er nu langst smukkere end betonfliser.

Jeg har en fin pigstensti fra havedammen og ned til skuret. Lige nu er den meget synlig og ret ubehagelig at gå på, og det er fordi jeg netop har renset den. For en uge siden var den næsten gemt under græsplænen, som havde indvaderet stien fra begge sidder med den mangfoldighed af forskellige græsser, mælkebøtter, bellis og andre vækster, som min græsplæne består af. Det var også ligesom at græsplænen havde skudt en kile op ad pigstensstien, hvor der er bede på begge sider. Det er nemlig problemet med pigstensbelægninger. Der er meget plads til ukrudt imellem stenene, hvis man ikke sørger for at gøre noget ved det. Jeg skal have fyldt op med slotsgrus, stenmel eller lignende, og så må jeg være bedre til at svinge kosten, så ukrudtet ikke får så godt fodfæste igen. Græs imellem duer ikke, for det får hurtigt overtaget.

Området ved terassen var næsten helt dækket af citrontimian. Det er fint i begrænset omfang, man meget svært at styre i praksis. Fint mos mellem stenene er nok det bedste, men det kræver at ukrudtet holdes ned, så mosset kan tage over. Der er faktisk en fin artikel i Haven i denne måned om fordele og ulemper ved forskellige slags belægninger herunder pigsten. Man skal være medlem af Haveselskabet, for at læse det online eller få det i postkassen. Men man kan også gå på biblioteket og læse det. Det gør jeg med andre haveblade, som jeg ikke kan/vil betale for 😉

Jeg har faktisk fjernet flere kvadrameter pigsten for en uges tid siden, for der kan også blive for meget af det gode. På begge sider af terassen er der kommet bede istedet for belægning. Her fylder jeg op med stauder og buske. Lodden løvefod skal vokse sig stor og vælte ud over kanten af bedet med bl.a. hvide dagliljer og fingerbøl.

Og så til noget helt andet. Hvidtjørnens foderbræt er blevet skiftet ud med et nyt, hvor der altid er besøg 😉

20 thoughts on “Efterårsrengøring i pigstenene

 1. Utrolig sødt foderbræt, kan godt forstå at det er godt besøgt 🙂
  Jeg er også vild med pigstensbelægninger, og har nogle stykker i haven. Jeg synes ikke det er så galt med ukrudt, men til gengæld har jeg masser af mos. Jeg tænkte i starten at det ku se fint ud, men det er ved at tage overhånd nu, så jeg må nok også snart i gang med rengøringen 🙂

  Ha en go aften…

 2. Uha det lyder som et stort arbejde. Jeg har ellers ofte tænkt på pigstensbelægning, men tror nu aldrig jeg får det alligevel, da slet ikke hvis det ikke er til at holde. Jeg kan vist ikke overkomme mere end det jeg har.
  Flot foderbræt.

  1. Nej, det er lidt af et pillearbejde, og jeg ved, at du har nok at gøre med alle dine græsstier, der skal kantes.

 3. Jeg synes pigsten er svære at gå på, men at de er smukke at se på. Det er rigtigt, at man må værne om sine stier, for de bliver hurtigt gemt i græsset.
  Vi har selv chaussesten i indkørslen, og damer med høje hæle elsker ikke den belægning!
  Min erfaring er, at mos absolut er det smukkeste og mindst aggresive som fugefiller. Til gengæld er mossen sart overfor sand og grus, så hvor jeg har mos håndpiller jeg ukrudt og fejer ganske blidt med en blød kost, for den stive hårde kost tager mossen med op.

  1. Du har nok ret i, at stiv kost og mos ikke duer sammen. Jeg har tænk mig at starte med stiv kos, og så når ukrudtsmængden er stilnet af, kommer mosset forhåbentlig.

   Pigsten er ikke det mest behagelige at gå på 😉

 4. Så flott det ble etter at du fikk luket bort gresset! Gress har en utrolig voksekraft, det er helt sikkert. Foringsbrettet ditt var kjempefint!

 5. Hvor ser det godt ud. det er vist et rigtig eftreårsprojekt at rense pigsten. Gad vide om en ukrudtsbrænder kan hjælpe med at holde alt det grønne i ave.

  Dine lodden løvefod skal nok kommetil at dække fint. Jeg har plantet små planter ud, og der gik ikke mange øjeblikke før de virkelig indtog pladsen. Jeg bruger dem som bunddække, og det ser flot ud, synes jeg.

  1. Jeg har været over det med ukrudtbrænderen, men jeg tror at græsvæksten var blevet for massiv til sidst, så der skulle andre håndfaste metoder i brug 😉

 6. Ja, det er smukt med pigsten, og vi brugte dem også en del i vores tidligere have. Jeg vil bare ikke have store flader med dem, og det skyldes måske, at jeg er vokset op med en stor gårdsplads med gamle pigsten, og det var meget irriterende at gå på dem – specielt om vinteren, når der var frost på dem. (Og jeg brækkede faktisk mit lårben, da jeg var to år, fordi jeg vrikkede om på en af stenene!).

  Kh. Marlene

  1. Det er ikke det nemmeste eller behageligste at gå på, især ikke, når de ligger nøgne som nu. Jeg tror det hjælper, når der bliver fyldt op med slotsgrus eller anden lerholdigt sand/grus. Og så er det heldigvis ikke en hel gårdsplads jeg har 😉

 7. Natursten vil til hver en tid overgå de menneskeskabte. Pigsten er smukke, men også lidt besværlige, men som ‘grøn’ sti ville jeg elske dem. Græs har det med at ville gro alle andre steder end i græsplænen, men så må vi jo glæde os over det – og at vi som havearbejdere aldrig bliver arbejdsløse 🙂
  Mange hilsner
  Trine

 8. jeg kan forstå at det er et stort arbejde med de pigsten, men hvor er det flot.

 9. Godaften Ina.Det ser rigtigt godt ud med de pigsten,men er åbenbart svære at holde og gå på.Hvad med fugesand imellem?
  Skøn mur i har i haven.Og et fint foderbræt.
  God aften til dig.knus Jette
  PS! kan komme til at knibe med at mødes i Bella Center om fredagen,da vi har en middags invitation kl.18.Men det kan være at vi ses alligevel.

 10. ELSKER pikstenene har dem selv flere steder – og hvis jeg ellers kunne lokke min mand havde vi meget mere af den slags belægning ;0) Det er bare super flot og ideelt at blande med gamleslidte betonsten – så bliver fladerne ikke så markante og lettere at gå på ;0)

  Knus Dorthe

  1. Jeg synes også, at det er en skøn kontrast til alle betonfliserne. Dem har jeg også rigeligt af 😉
   Jeg har ret mange pisten liggende på lager, og jeg har tænkt mig, at bruge nogle af dem til en bålplads. Det kunne blive rigtig flot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield