Grønsager, Krydderurter

Hvidløg og persille i jorden

Nu er hvidløgene lagt. Jeg har købt tre slags i år hos Hvidløg og Vin, og nu er jeg ret spændt på resultatet. Det har lange udsigter, for det bedste tidspunkt at sætte hvidløg er her i starten af oktober, og så skal de først høstes til juli næste år. Man kan godt tage af dem allerede i maj måned og bruge dem ligesom forårsløg, men hvis man vil have rigtige fed, skal man vente til juli.

Feddene skal plantes med den spidse ende op ad og i en dybde på ca. 7-8 cm og ca. 10-12 cm afstand mellem hvert fed. Jeg har sat dem i rækker, men der er sikkert mange andre sjove måder at gøre det på. De vil sætte en masse gode rødder nu, og de vil begynde at spire i der tidlige forår.

De tre forskellige slags er Germidour, Thermidrome og Vigor. Man kan også bare købe hvidløg i supermarkedet og bruge dem, men resultatet kan være lidt blandet. Det kan være hvidløgstyper, som gror bedst under varmere himmelstrøj, og så bliver resultatet derefter, når vi kun kan diske op med lavere teperaturer. Men man kan også være heldig, og få en udmærket høst til en billig penge.
Rundt om bedet såede jeg en række krusperpersille. Jeg satte også en række for en lille måned siden, og til foråret vil det vise sig, hvilket tidspunkt, der var bedst. Generelt har jeg bedst erfaringer med persille, som enten sår sig selv eller er sået i efteråret. Det er svært at få særlig store planter før langt hen på sæsonen, når man sår om foråret, og de går i stok næste år. Persille er to-årig, men når man sår dem om efteråret, vil de først spire om foråret, og så er sæsonen lang. Denne metode virker bedst med kruspersille. Den glatbladede klarer ikke vinteren som frø i jorden særlig godt.

11 thoughts on “Hvidløg og persille i jorden

 1. Uhm, jeg kan allerede forestille mig al den lækre gremolata der kan blive ud af hvidløg og persille og så lige lidt citrusskal. Måske skulle jeg selv tage mig sammen og få sat begge dele, men dagene synes at løbe forbi mig i øjeblikket, så jeg når kun det allermest nødvendige. Godt efterårsferien er lige om hjørnet…
  Mange hilsner
  Trine

  1. Man kan godt mærke at det bliver tidligt mørkt, og jeg skriver glad om alt det jeg når. Det andet prøver jeg at fortrænge 😉

 2. Jo, det tar tid før de kan nydes men det er så lækkert med ens egne (og billigere) og også at vide de arbejder løs med at gro hele vinteren og foråret 😉
  Er der vist ikke også noget med, at det er godt at plante nogen fed ved ens roser, da det jager skadelige insekter væk. Samme effekt med Mynte.
  God weekend 🙂

  1. Jo, det med hvidløg hos roser har jeg også hørt noget om. Men mine roser står mit i staudebedene, så jeg tror, at hvidløgene ville forsvinde i mængden 😉

 3. Tak for reminder med hensyn til lægning af hvidløg ;o) . Jeg plejer bare at købe økologiske hvidløg i supermarkedet, helst de spanske dem har vi som regel god succes med ;o)

 4. Hej Ina.Ja! jeg siger også tak fordi du husker os på at sætte hvidløg.Plejer også at sætte dem her i oktober,men med skiftende held.Kan da godt være at jeg også skal så noget persille.Har nogle “klatter” i drivhuset,men kan godt trænge til noget nyt.
  Foruden akelejer,hvilke blomster sår du nu?Har så mange frø,men er lidt i tvivl om hvilke der kan klare vinteren.
  Knus Jette

  1. Hej Jette

   Jeg har også haft skiftende held med mine hvidløg. det er derfor, at jeg haft købt rigtige sætteløg denne gang.

   Jeg har sået stokroser, kongelys, fingerbøl og flere forskellige stauder f.eks. rølliker, lægekvæsurt og kugletidsel. Jeg har godt plads i min ekstra have hos naboen, så der eksepimenterer jeg lidt med staudesåning i rækker.

 5. Hvor er du flittig Ina… jeg må da vist osse få sat hvidløg (for første gang).
  Ha’ en dejlig weekend.
  Kh Lone

  1. Jeg er vidst ikke særlig flittig. Hvis du vidste alt det, som jeg ikke har fået gjort, og som jeg ikke skriver om -)

 6. Mmmm lyder fantastisk med hvidløg af efen avl næste sommer – tro jeg må ud og leje mig en kolonihave snart så jeg også kan få plads til lidt køkkenhave ;0)

  Knus Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield