Grønsager, Krydderurter, , ,

Hvidløg og persille i jorden

Nu er hvidløgene lagt. Jeg har købt tre slags i år hos Hvidløg og Vin, og nu er jeg ret spændt på resultatet. Det har lange udsigter, for det bedste tidspunkt at sætte hvidløg er her i starten af oktober, og så skal de først høstes til juli næste år. Man kan godt tage af dem allerede i maj måned og bruge dem ligesom forårsløg, men hvis man vil have rigtige fed, skal man vente til juli.

Feddene skal plantes med den spidse ende op ad og i en dybde på ca. 7-8 cm og ca. 10-12 cm afstand mellem hvert fed. Jeg har sat dem i rækker, men der er sikkert mange andre sjove måder at gøre det på. De vil sætte en masse gode rødder nu, og de vil begynde at spire i der tidlige forår.

De tre forskellige slags er Germidour, Thermidrome og Vigor. Man kan også bare købe hvidløg i supermarkedet og bruge dem, men resultatet kan være lidt blandet. Det kan være hvidløgstyper, som gror bedst under varmere himmelstrøj, og så bliver resultatet derefter, når vi kun kan diske op med lavere teperaturer. Men man kan også være heldig, og få en udmærket høst til en billig penge.
Rundt om bedet såede jeg en række krusperpersille. Jeg satte også en række for en lille måned siden, og til foråret vil det vise sig, hvilket tidspunkt, der var bedst. Generelt har jeg bedst erfaringer med persille, som enten sår sig selv eller er sået i efteråret. Det er svært at få særlig store planter før langt hen på sæsonen, når man sår om foråret, og de går i stok næste år. Persille er to-årig, men når man sår dem om efteråret, vil de først spire om foråret, og så er sæsonen lang. Denne metode virker bedst med kruspersille. Den glatbladede klarer ikke vinteren som frø i jorden særlig godt.