Stauder, Værkstedsting

Efterårspuslerier

I ly for regnen under halvtaget ved det gamle hønsehus blev det til en krans af sankthansurt i går eftermiddags.
Sankthansurten står med flotte farver lige nu, og den er meget velegnet til dekorationer og kranse. Den holder længe, fordi den holder godt på væsken med sine tykke stængler og blade. Hvis man sætter den i vand eller direkte i jorden er den meget villig til at slå rødder, så hvis man vil have flere af dem, er det nemt at lave stiklinger. Planten kan også deles om foråret. Den fås også i andre varianter med bl.a. med hvide blomster og med røde blade og stængler.

Sankthansurten er en gammel lægeurt, og skulle være god til brandsår, næseblod og hæmorider. Den er også blevet kaldt kærlighedsurt. Efter sigende skulle man kunne tage varsler omkring kærlighedsforhold af den ved at stikke den i stråtaget. Hvis den slår rødder, vil man kunne finde en kæreste i den retning, som skuddet vokser. Hvis man er i et forhold og sætter flere i stråtaget, er det ikke godt, hvis den ene vender den anden vej, for så bliver forholdet ikke godt. Kommer der sideskud betyder det, at der kommer børn.
Man kan læse mere om dette og dyrkning af sankthansurten på Havenyt.dk.