Grønsager, Sommerblomster

En spansk skønjomfru til kålen

En ny sommerblomst i haven i år er den spanske jomfru, Nigella hispanica ‘Lovey-Dovey’. Hun har fået plads i køkkenhaven, for der skal være blomster, så der er noget til at tiltrække de gode insekter, som svirrefluer til at tage sig af bladlusene. Blomsterne er også gode til at forvirre kålsommerfuglene, så de ikke lægger æg på kålbladene.Og så gør det heller ikke noget, at der er noget smukt til øjet, og jeg må sige, at jomfruen gør det godt blandt kål og bønner. En meget spektakulær blomst med krone og skørt.Den afblomstrede blomst er heller ikke værst. En sådan frøstand pynter også, og jeg må sige, at hun gør det godt blandt kål og bønner.Og kålen har det godt i år. Jeg har undgået sidste års skelet-kåls katastrofe, hvor kålsommerfuglelarven havde fået overtaget. Jeg tror, at de mange blomster har gjort et godt stykke arbejde. Her spiller er appelsin-tagetes nok en stor rolle, men i det hele taget blomster imellem grønsagsrækkerne er godt. Jeg har også taget en runde ca. hver anden dag i kålbedet og holdt larve-masakre. Det er et overkommeligt og nødvendigt arbejde, og nu begynder det at mindske i mængden af æg og larver. Der er det gode ved efteråret 😉Jomfruernes blomsterpragt er nu også ved at blive overtaget af frøstandenes, men det gør nu heller ikke noget. De har gjort deres arbejde, og frøstandene kan bruges til næste års såning og f.eks. kranse.

12 thoughts on “En spansk skønjomfru til kålen

 1. Det er så djævelsk smukke, de spanske jomfruer!

  Her i haven har vi også haft et væld af kålsommerfugle, men jeg besluttede at ejg hellere ville have dem end de grimme grønne net over kålen. Så den er nu fortæret – dels af sommerfuglelarverne, dels af mine høns.

  Overvejer ny strategi til næste år.

  Hvor står din Citrustagetes dog godt til den røde grønkål!

  1. Jeg har også prøvet det med net en gang, men det endte med at blive en sommerfugle-voilere!

   I år har jeg ikke så mange kålplanter, som de forrige år, og det gør, at jeg bedre kan overkomme at fjerne larver og æg. Det er meget bevidst, og det har virket for mig. Men jeg tror også at blomsterne virker 😉

 2. Hej
  Hold op hvor er dine jomfrue i det grønne flotte, jeg har aldrig rigtig regnet dem for noget, det er nok fordi jeg kun har set de almindelige, kan se at jeg må revurdere mine tanker.
  Med venlig hilsen
  Lene

  1. Der er mange forkellige slags Jomfruer. Jeg havde et indlæg tidligere på sommeren om de mange variationer over den mere almindelige jomfru, som du kan se HER

 3. Smuk med smuk på og ih Ina hvor er din krans i dit tidligere indlæg misundelsesværdig – den er virkelig smuk….måske mine tommeltotter skal prøve sig ud i den kunst ;0)

  Knus Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield