Stauder

De orange lygter er tændt

Jeg er kommet til at holde meget af mine japanske lygter, Physalis Alkekengi. De lyser op med deres meget orange lygter her i sensommeren og langt ind i efteråret, og hvis man tager dem ind til tørring kan man have dem om vinteren også.

De er meget orange, og mange har svært ved den farve i haven, selv om den er blevet trendy igen.

Jeg har det bedst med orange her i sensommeren og efteråret. Der er den til gengæld nærmest synonymt med høstfarver for mig. I foråret er den lige skrab nok, så der skal jeg have den i mindre doser, men den har nu sneget sig mere og mere ind i min have også på det tidspunkt.

Jeg fik en stikling af den japanske lygte af min svigermor for 4-5 år siden, og i starten havde den lidt svært ved at få fat. Jeg måtte gøre et nyt forsøg. Men da den først slog rødder, gik det stærkt, og nu har den fået lov til at brede sig i efeuen under hvidtjørnen. Nogle vil nok kalde den agressiv, og den skal også tæmmes, som så mange andre stauder 😉

Hen på efteråret kan frugterne blive helt filigran-agtige, og med selve frugten ligende som en kugle indeni. Jeg har brugt dem til dekoration f.eks. på julebordet som her. Jeg ved godt, at sådan et julebord måske lige er lidt for heftig kost her i september. Det er trods alt kun sensommer 😉

I dag skal jeg ikke noget før ved sekstiden, så jeg vil bruge dagen i haven. Jeg skal have skåret et par grene af æbletræet. Det er ved at være sidste udkald, og så skal jeg plukke brombær, hindbær, plante et par planter, så nogle toårige, samle frø og sytten andre ting. Lyder det ikke skønt?

I morgen går turen til Fyn til Stemningsfuld Havedag hos Birgitte Hasholt. Signe fra Signes Vals og jeg kører derover. Der er stadig plads i bilen, hvis du har lyst.

 

9 thoughts on “De orange lygter er tændt

 1. Japanske lykter er så fint! Jeg liker godt å få den orange inn i hagen nå på høsten, og skal sette av et område hos meg til denne. Men det må nok bli i en nedgravd bøtte, for jeg har sett hvordan den brer seg i mors hage…

  Så forresten en norsk blogger som brukte de i dekorasjoner mens de fremdeles var grønne, det var også skikkelig lekkert 🙂

  Hyggelig at du er med på konkurranse Anna 😀

 2. Så flotte dine oransje lykter er! Jeg har de ikke selv, for jeg er redd at de sprer seg for mye. Men de lyser fint opp i hagen nå på denne tiden, så dine er virkelig flotte 🙂 Ha en fin weekend.

  1. Jeg synes også, at de er flotte på denne årstid. Som jeg skrev til Anne, regner jeg med at græsklipperen klarer opgaven.

 3. Ja de kan da ses de japanske lygter, og så er du med på moden :o) Jeg har forsøgt med en stikling fra naboen, men den ville ikke bo her. Og det er så sådan, det er, jeg vil ikke prøve igen, tror jeg.
  God tur til Fyn i morgen og hils fra mig :o)

 4. Denne har jeg ikke selv, men har beundret den flere ganger hos andre! Orange er en flott farge i hagen, og tenk at en stikling kan forøke seg så mye, og gi så mye glede i mange år! Nydelig!
  Lykke til!

 5. En rigtig retroplante, der sikkert er ved at blive in igen (?)

  Nah… ikke for tidligt med et julebillede (jeg er jo allerede begyndt at tænke på min juleblog 😉 )

  Kh. Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield