Stauder

De orange lygter er tændt

Jeg er kommet til at holde meget af mine japanske lygter, Physalis Alkekengi. De lyser op med deres meget orange lygter her i sensommeren og langt ind i efteråret, og hvis man tager dem ind til tørring kan man have dem om vinteren også.

De er meget orange, og mange har svært ved den farve i haven, selv om den er blevet trendy igen.

Jeg har det bedst med orange her i sensommeren og efteråret. Der er den til gengæld nærmest synonymt med høstfarver for mig. I foråret er den lige skrab nok, så der skal jeg have den i mindre doser, men den har nu sneget sig mere og mere ind i min have også på det tidspunkt.

Jeg fik en stikling af den japanske lygte af min svigermor for 4-5 år siden, og i starten havde den lidt svært ved at få fat. Jeg måtte gøre et nyt forsøg. Men da den først slog rødder, gik det stærkt, og nu har den fået lov til at brede sig i efeuen under hvidtjørnen. Nogle vil nok kalde den agressiv, og den skal også tæmmes, som så mange andre stauder 😉

Hen på efteråret kan frugterne blive helt filigran-agtige, og med selve frugten ligende som en kugle indeni. Jeg har brugt dem til dekoration f.eks. på julebordet som her. Jeg ved godt, at sådan et julebord måske lige er lidt for heftig kost her i september. Det er trods alt kun sensommer 😉

I dag skal jeg ikke noget før ved sekstiden, så jeg vil bruge dagen i haven. Jeg skal have skåret et par grene af æbletræet. Det er ved at være sidste udkald, og så skal jeg plukke brombær, hindbær, plante et par planter, så nogle toårige, samle frø og sytten andre ting. Lyder det ikke skønt?

I morgen går turen til Fyn til Stemningsfuld Havedag hos Birgitte Hasholt. Signe fra Signes Vals og jeg kører derover. Der er stadig plads i bilen, hvis du har lyst.