Havearbejde

Havekrise

Jeg er blevet stærkt provokeret, og jeg er i øjeblikket et sted mellem chokfasen og reaktionsfasen. En ubehagelig tilstand, hvor jeg er lettere handlingslammet. Det er en tilstand, som jeg meget bevidst har påført mig selv, fordi det var nødvendigt og muligt. Jeg starter derfor med et billede, som skaber ro.

Det er ellers i de røde farver, som ikke er beroligende snarere ophidsende. Men i denne sammenhæng skaber det ro. Den let flyvske pileurt i forgrunden og hvidtjørnen midt i haven. I baggrunden ses Anna (fugleskræmslet), som står midt i den super frodige køkkenhave, hvor der er rimeligt styr på tingene.

Der er bønner, corurgetter, ærter, hvidløg og meget mere. Jeg elsker min køkkenhave nederst i haven 😀
Det er ikke den, som er problemet. Næh, det er “prydhaven” oppe ved huset. Jeg har svært ved at få den til at fungere. Den er smuk i detaljerne og på tæt hold, men den hænger ikke ikke rigtig sammen som en helhed, og så er den for pæn!

Her er et view ud over haven , som den ser ud her til morgen.

For tre år siden, var der ikke meget andet end havebassinet og nogle få bede. Billedet er fra maj 2009. Det er taget i forbindelse med et havekursus, som jeg deltog i på det tidspunkt. Et kursus, som forløb over to aftener sammen med 5-7 andre haveinteresserede. Her var det, at havearkitekt Karen Dahl fik sat gang i min haves forvandling. Hun foreslog nogle bede i svungne former, og så væk med noget af alt det græs. Det var virkelig nytænkning for mig, og satte gang i en hel masse, som har stået på lige siden.

Jeg ved godt at den skal have tid til at vokse til, men alligevel er der noget som mangler.

For en måneds tid siden fik jeg et jubilæumsgratiale fra mit arbejde. Jeg er offentligt ansat bibliotekar, så det er ikke de store summer, men jeg tænkte, pengene skulle bruges til noget specielt. Noget som jeg ellers ikke ville tage penge fra budgettet til. Det skulle være til et besøg af en havearkitekt. Jeg kontaktede Karen Dahl, og aftalte et besøg. Hun provokerede mig på en positiv måde rent havemæssigt på kurset, så derfor skulle det være hende. Hun kom i går, hvor jeg bad hende gøre det samme, og så hjælpe mig med at få struktur på haven. Vi brugte et par timer på havevandring, diskussion og skitsetegning, og jeg fik hvad jeg bad om. Jeg havde jo ikke hyret hende, for at hun skulle sige, hvor pæn min have er. Det er lidt hårdt lige nu. Jeg skal lige komme mig over kritikken. Jeg har brugt de sidste par dage til at klippe visne stauder helt ned og rette kanter, så haven er meget trimmet og ser absolut ikke særlig frodig ud. Ikke lige det udtryk, som jeg selv kan lide og heller ikke Karen, så det satte det hele ekstra på spidsen, og det var vel egentlig meget godt. Hovedproblemerne er, at jeg har svært ved at få sat noget, som giver højde og rumdeling. Jeg er bange for at det tager “udsigten”, og så er der lidt stilforvirring hist og pist. Jeg har nu fået en skitse med snoede hække rundt i haven og placering af nye træer og buske. Lige nu kan jeg ikke finde ud af noget som helst, og sidder bare og stirrer på den lidt hjælpeløst. Som sagt er jeg stadig i chokfasen, men jeg kan mærke at skriveprocessen fører mig over i bearbejdningsfasen, og lur mig om ikke jeg når nyorienteringsfasen i løbet af ret kort tid 😉

15 thoughts on “Havekrise

 1. Uha, det bliver da godt nok spændende at se, hvad der kommer ud af nyorienteringsfasen. Glæder mig rigtig meget til at se fortsættelsen og resultatet af chock-behandlingen 🙂
  Men jeg er i øvrigt også imponeret af forskellen fra 2009 til nu. Det pyntede godt nok 🙂
  Knus Signe

 2. Jeg kan godt forstå, du er lidt i chok, for lige pludselig skal der en masse ændringer til, men du må tage det lidt af gangen, og lige pludselig får du hold på det hele igen. Det er jeg sikker på. Rom blev jo ikke bygget på en dag.
  Held og lykke med projektet som det bliver spændende at følge med i.
  Kh
  Lisbeth

  1. Du har helt ret. Man gør jo ikke det hele på en gang, men lige nu ved jeg ikke, hvor jeg skal begynde. Der skal lige gå et dage mere 😉

 3. Det med at skabe nye bede, hvor der er græs, kan være vældigt grænseoverskridende. Det har jeg selv oplevet. Og som du siger, kan det være hårdt at invitere en professionel indenfor, for selvfølgelig fokuserer de på det, der bør ændres, og ikke det, der fungerer. Vi kan i vores have godt lide at placere småtræer og buske i bedene netop for at få noget variation i højden; men selv et lille træ kan på den anden side blive for grådigt og sluge både lys og vand og plads.

  1. Jeg har gravet rigtig meget græs op de sidste par år, og den fase er næsten overstået. Det med de små træer og buskene er det jeg skal til. Især buske mangler jeg i haven. De giver noget højde og fylde, og forhåbentlig bliver de ikke alt for vand- og luftslugende. Der er alt for meget pusse-nusseri i nogle af bedene nu.

 4. Kan sagtens følge dig. Nogle gange føler man sig mere forvirret end oplyst. Men de nye input skal formentlig bare bundfælde sig. Glæder mig til at se, hvad der kommer ud af det.
  Hilsen Christel

 5. Nøj hvor er det spændende, Ina, og hvor er jeg taknemmelig for, at du deler dine oplevelser og følelser med os.

  Og: respekt D’er! (ikke nogethåndtegn, men du ved hvad jeg mener. Jeg synes det er vildt tjekket at bruge pengene til en haveekspert. Jeg er den type, der altid tror jeg kan det hele selv. Men når man selv er ekspert på et (andet) område, skal man også lade de til, D’er ved noget om tingene.

  Og en provokation er modent og sejt og erfarent at bede om.

  Lad nu tiden gå og chokket forplante sig. Du er i ‘transition’ og det tager den tid, det tager. Og så er jeg i øvrigt enig med dig: at sætte ord (og skrift) på , det hjælper altid på vej.

  Glæder mig til at følge din ‘nye vej’
  Knus

  1. Tidspunktet er faktisk også ret godt, for jeg har lige en god måned eller 2 til at tænke mig om, før jeg kan begynde at flytte rundt og plante hække. Det duer ikke lige nu heldigvis 😉

 6. Uha for en gyser… jeg kan sagtens følge din forvirring. Vi er åbenbart nogenlunde samme sted i vores haveopdatering og jeg savner også SÅ meget et klogt hoved som kan sige noget om hvad der dur og hvad der er en fadæse…. hvis jeg tør!! Nogle gange ser alting dejligt og frodigt ud og andre gange er det bare rod.
  Jeg glæder mig meget til at følge din udvikling og håber sandelig at dine penge er givet ud så du føler du får glæde af dem. Lov mig at holde os underrettet fremover.
  Pøj-pøj og haveknus og tanker fra mig 🙂

  1. Det er lige nøjagtig sådan, jeg har det 😉 Det skal nok sætte gang i en hel masse her på matriklen, når jeg lige er landet igen.

 7. Kære Ina
  Hvor er det spændende og jeg glæder mig til at se og læse mere. Fra 2009 og til nu er der en verden til forskel og det forsætter fornemmer jeg – sindsyg spændende og ja, lammende – jeg kender det godt, har faktisk fornemmelsen hver gang jeg har fået en ide til noget nyt og indtil det er færdigt.
  Jeg har også tendens til at det bliver for pænt og det arbejder jeg kraftigt på at ændre – så jeg følger spændt med for måske kan jeg kopiere fra dig;-)

 8. Hvor er dit indlæg dejligt og spændende. Det er noget som kan få mig op af stolen og begynde at tænke og prøve at få et overblik over min egen have. Og måske man skulle have hjælp udefra?!
  Jeg er spændt på den næste fase i dit haveprojekt, og er rigtig glad for du fortæller her, så der kan følges med.
  Det bliver super godt, er jeg sikker på 🙂

 9. Jeg er også faldet i fælden med “højdeskræk” – mine bede er også alt for ensartede med stauder i ca 60 cm højde. Jeg skal også igang med at tænke i højder – så dit indslag her er en dejligt inspirerende reminder :o)
  Held og lykke med det videre projekt.
  Hilsner fra Berit

 10. Ja, jeg synes jo, det ser ganske smukt ud 😉 Og stilforvirring – jah, det må der gerne være for at undgå, at haven bliver alt for kedelig. Nå spøg til side… Ved egentlig godt, hvordan du har det, for jeg tænker ofte det samme hos mig selv, da jeg som regel planter stauder ud, der er til overs eller som trænger til udplantning, og det kan bestemt også give et rodet udseende, men også nogle gange vellykkede sammensætninger. Da jeg har planteskole, er jeg plantswoman med vægt på planterne – ikke designet.

  Mon ikke du snart “kommer ovenpå” igen og er på banen med spændende sammensætninger?

  Kh. Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield