Grønsager, Skadedyr

Den frodige køkkenhave

Dagens store regnbyge var meget velkommen i min tørre have. Der er meget tørt, og jeg vander helst ikke på det her tidspunkt i havesæsonen. Planterne skal kunne klare sig selv, så det er kun krukkerne og nyplantninger, som jeg vander med vandkanden. Alligevel er køkkenhaven det frodige hjørne i haven nu.

Træspinaten er blevet næsten 2 meter høj, og har skjult fugleskræmslet Anna. Det gør ikke noget, for hun vogter over jordbærene, og de er slut nu. Bønnerne var længe om at komme i gang i år. De har ventet på varmen, og mit plantestativ af hasselgrene stod indtil for nyligt og så noget nøgent ud. Nu er stangbønnen Blauhilde på stukket til vejrs, og de første bønner er spist.

Blauhildes stængler, bønner og blomster er lilla, kun bladene er grønne. Når bønnerne bliver kogt mister de den lilla farve og bliver grønne. Smagen er skøn.

På det her tidspunkt er courgetterne enormt produktive, og det gælder om at tage dem inden de bliver for store. Her er de fine i størrelsen, men glemmer man dem en uges tid, bliver de kæmpe store og uspiselige.

Krukketomaten Vilma har også leveret de første modne tomater.

Det vilde tomatbed står rigtig flot, og har endnu ikke fået kartoffelskimmel. Det har ellers gjort mine frilandtomater til en sløj affære, de sidste to år. Jeg krydser fingre og håber på, at det holder i år 😉

Rødbederne har størrelsen, selv om de ikke er mange i antal i år.

Kålbedet klarer sig også rimeligt. Planterne mangler lidt i størrelse, og kunne godt have trængt til noget mere tørret hønsemøg eller andet god gødning. Men de kan nå at vokse en del endnu.

Kålsommerfuglelarverne gør hvad de kan for at vokse sig store og blive til sommerfugle, og jeg gør, hvad jeg kan for mine kål. Det er derfor nødvendigt med en daglig larvemassakre. Jeg har overtaget indtil videre, for det skulle helst ikke ende, som sidste års skeletkål.

Jeg elsker min køkkenhave. Det er skønt, at kunne hente sine egne usprøjtede grønsager i haven. Det er ikke alt som lykkes, og det er forskelligt fra år til år, hvad der går godt og skidt. Men det allerbedste er, at man kan bare gøre det om næste år. Man kan starte helt fra bar jord og sætte det i bede eller rækker, og så næste år starter man helt på nyt. Så et det måske på tværs eller i ringe eller noget helt syttende. Sidste år fiaskoer er glemt, og køkkenhaven er næste års legeplads.

9 thoughts on “Den frodige køkkenhave

 1. Hvor ser det skønt og frodigt ud i din køkkenhave, vi går stadig og venter på de første bønner men nu er de endelig gået i blomst ;o) . Det er en stor daglig fornøjelse at hente så friske råvarer ind, og som du skriver, det der ikke lykkes i år bliver sikkert super godt til næste år.

  1. De grønne buskbønner har jeg spist af et par uger. De var også sent på den i år. Men Blauhilde er lige begyndt. Der er skønt at bruge af sine egne grønsager 🙂

 2. Hvor ser det godt ud i din køkkenhave! Her er der også larvemassakre flere gange dagligt, ellers skulle man tro at minkøkkenhave er en blomsterhave, for jeg har vist været for blødsøden med selvsåere. Jeg tænker jo, at hvis de har overlevet vinter og hakkende høns, så skal de have lov at leve. Næste år skal jeg……. Ja, tankerne om næste års have flyver allerede rundt. Du skulle have en præmie for din valmuekapselkrans – så enkel og smuk. god sensommer til dig.

  1. Jeg har nu tanker om flere blomster i køkkenhaven. Camilla Plum siger noget i retning af, at hver femte række skal være blomster. Det vil jeg også have, selv om jeg ikke har rækker, så bliver det bare på min måde. det er et mine mål til næste år.

   Jeg har også mange selvsåere i køkkenhaven, især valmuerne gør mig blødsøden, når jeg luger 😉

 3. Ja, det er godt med lidt regn. Havens planter trænger.
  Jeg bliver helt sulten af at se dine lækre grønsager :o) Jeg kan godt forstå, at du nyder at hente “råvarerne” i din egen have.

  1. Der kom heldigvis også en byge forbi her til aften. Den stærke blæst vi har i disse dage, får hurtigt tørret jorden ud igen.

 4. ….ja der er rigtig mange fordele ved at året går i ring og ikke bare lige ud ad landevejen. heldigvis er vi indrettet sådan at skuffelser hurtigt er glemt og vi bliver høje over succes i stedet ;0)

  Det ser super sprødt og lækkert ud i køkkenhaven :0)

  Knus Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield