Havearbejde

Byens røde roser

Her i byen har vi et forsamlingshus, som kaldes fritidscentret. Indtil her i foråret var det eget af kommunen, men de ville af med forsamlingshusene, og tilbød lokalsamfundene dem for 1 kr. mod at de selv skulle drive dem inklusiv vedligeholdelse o.s.v. Byen, som har ca. 1000 indbyggere, endte efter mange overvejelser med at sige ja til tilbudet, og frivillige driver nu stedet.

Min mand hører til de aktive, og da jeg hørte, at de overvejede at fjerne alle roserne foran bygningerne, blev jeg også aktiv. Der var tanker om at udskifte roserne med et lag granitskærver!

Granitskærver kan have sin berettigelse visse steder, men der er efter min mening alt for mange af dem i forhaver rundt om i landet. Jeg synes heller ikke, at det vil pynte foran bygningerne i Fritidscenret. Bygningerne er ikke specielt arkitektoniske skønheder, men granitskærver vil absolut ikke lette udtrykket.

Roserne pynter, og de er skønne når de blomstrer sommeren igennem. Jeg har selv holdt nonfirmation i bygningerne, og der er noget ekstra festligt med røde rose til sådanne store fester. Man kunne overveje hen af vejen, at opdatere bedene med supplerende beplantning som f.eks. nogle forårsløg og udskifte nogle af roserne. Småstene imellem roserne har også lidt kirkegårdslook over sig. Men lige nu skal vi bare have centret til at løbe rundt økonomisk, og så roserne altså skønne i sig selv.

Jeg meldte mig derfor i foråret til “have” holdet. I april måned havde vi en arbejdsweekend, hvor roserne blev beskåret og bedene luget. En dag i regnvejr, men der var stor opbakning fra byens borgere, så det var rigtig hyggeligt alligevel. Nu har jeg brugt et par timer i fredags og i dag efter arbejde med at klippe roserne og luge i bedene. Det gør jeg med glæde for nu er rosenbedene smukke igen 🙂

Hvis du vil læse mere om Fritidscentret eller leje det til en fest, står der mere på byens hjemmeside HER.

7 thoughts on “Byens røde roser

 1. God idé at bevare de fine roser og god idé med frivilligt arbejde. I Nordby her på øen er der en flok havekoner (kalder de sig) som passer en stor åben have, de mødes en gang om ugen og har hver sit område at passe.

  1. Det lyder som en rigtig god idé med havekonerne, selv om en gang om ugen er meget. Men de er måske ikke fuldtidsarbejdende eller har småbørn mere.

 2. Flot initiativ du har taget med pasning af rosenbedet. Det ville da være en stor synd, at fjerne roserne og erstatte dem med granitskærver. Desuden ser det lidt mere spændende og indbydende at komme til fritidscentret, når der er blomster foran huset.
  Hilsen Vibeke

 3. Det var da en dejlig historie 🙂 Godt med initiativ.

  Granitskærver – uff! Forstår ikke, de er blevet så udbredt. Hvorfor bruger man ikke bare god, gammeldags ral (perlesten), som man har brugt i århundreder her i Danmark? Ja, jeg spørger bare 😉

  Kh. Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield