Stauder, , , ,

Mønplanten

For to år siden var jeg på Liselund Slot på Møn, og på en gåtur lige udenfor parken så jeg de skønneste hvide skærmblomster. Nogle kraftige planter på ca. 1½ meter i højden, og der var mange af dem. Det var i september måned, og nogle af dem var afblomstret, så jeg tog et par frøstande og puttede i en pose og tog med hjem. Jeg vidste ikke, hvad den hed og kunne ikke lige finde den i havebøger, floraer eller på nettet, så jeg kaldte den bare mønplanten. Jeg såede dem sidste forår, og de var særdeles spiredygtige. De stod med bladrosetter sidste år, og i år stak de så til vejrs og gik i blomst.

På et plantemarked sidste sommer, så jeg pludselig en privat haveejeer, som havde planten til salg i førsteårsudgaven, og jeg var ikke i tvivl. Det var den. Hun fortalte, at den hed Tanacetum macrophyllum, men kendte ikke noget dansk navn for den. Nu kunne jeg slå den op forskellige steder, og fandt ud af, at det er en staude.

Tanacetum er planter, der hører til rejnfan slægten, og det passer meget godt til bladene. De ligner blade på den almindelige gule rejnfan bare lidt større. De kan også minde lidt om bladene på baldrian

Blomsten ligner mere en røllike. Jeg har set den omtalt som en røllike-matrem, og det passer jo egentlig meget godt med, at der både er noget røllike og rejnfan over den. Matrem hører også til rejnfan slægten.

I går var jeg på Møn hos svigermor. Hun har den også i haven, og jeg spurgte, hvad hun kaldte den. Det er baldrian og den har jeg fra Liselund, sagde hun. Ingen tvivl om, at det er samme plante fra samme oprindelsessted, men blomsten ligner ikke baldrianblomsten, som jeg kender den.

Jeg har også set den omtalt, som storbladet rejnfan, storbladet okseøje og for at gøre det hele endnu mere indviklet som achillea grandiflora. Achillea er røllike slægten, og det giver jo også mening.

Røllike-matrem er nok den meget sigende betegnelse for planten, så det vil jeg kalde den fremover. Den troner nu med sine 1½ meter i et bed med halvskygge, og har modstået flere omgange kraftig regn og blæst uden af tage skade. Indtil videre en velkommen plante i haven.