Dyr, Skadedyr

Den gode, den onde og den grusomme

Sneglene fylder meget i mit haveliv lige nu. De stortrives i det fugtige vejr, og de kan studeres på alle tider af døgnet.

Vinbjergsneglen tøffer rundt og ser imponerende ud med sit store hus. Jeg har et par stykker, som jeg møder på min vej ned gennem haven. Man kan spise dem, hvis man er til det. Det er jeg ikke. Jeg er uforsigtigt kommet til at træde et par stykker ihjel, og er hver gang ked af min klodsethed.

Havesneglen har det også godt i min have. Når det har regnet myldrer de frem og tager for sig af lækkerierne. Det kan gå lidt hårdt ud over hostaerne, og så bliver jeg muggen. Men tænker, at så slemt er det jo ikke, og vi skal alle sammen være her. Den er en del af dyrelivet, ligesom bladlus, kålsommerfuglelarver og naboens skide-katte. De kan alle være anstrengende i perioder, men værre er det heller ikke. Jeg giver lusene koldt vand, kålsommerfuglelarverne piller jeg af kålbladene og maser, og naboens katte bander jeg langt væk.
Så kommer vi til den Iberiske skovsnegl alias dræbersneglen. Kan man sige noget positivt om den? Det må være, at den er fantastisk til at formere sig og kan spise meget og hurtigt. Det er så også dens problem. Vi er mange som hader den for alt det den spiser. For 4-5 år siden havde jeg mange af dem, men de sidste par år har de næsten ikke været i haven. Men nu er de her igen. I et par uger har jeg været klar over det. Jeg sætter ølfælder op hver aften og tømmer dem om morgenen med en god portion, der har lidt en beruset druknedød. Når jeg ser dem på min vej, klipper jeg dem over. Dem jeg ikke kan nå, fordi de ligger ned af en skrænt lige udenfor hegnet, drysser jeg salt på. Her er der ingen barmhjertighed fra min side. I går aftes samlede jeg 30-40 stykker på en 10 minutters rundtur i haven.
Jeanne d’arc har endnu en gang lidt. Hun skulle være blevet en smuk dahlia på 120 cm, men det har dræbersneglen sat en stopper for.
Jeg har taget kampen op, og dræbersneglen skal ikke regne med at få mere spalteplads her på bloggen!

9 thoughts on “Den gode, den onde og den grusomme

 1. Åh… Ina, jeg kender det kun alt for godt. Selv i en meget lille have, står der sommetider pinde, som forunderligvis er totalt af afgnavet, som f.eks mine skønne store cremefarvede tagetes. Dræbersneglen har slet ikke forstået, at den ikke kan lide tagetes…. grr. Jeg er også gå til kamp – god jagt.

 2. Det var en god tittel du hadde på ditt innlegg. Min første tanke var Clint Eastwoods film med samme navn 😉
  Jeg forstår deg veldig godt. Det er ingen grunn til å vise iberiasneglen noe nåde selv om den er tross alt et liv den også. Jeg har kun funnet tre små babyer her en dag og de ble øyeblikkelig klippet i to. Har ikke funnet noen store enda. Kjedelig med din dahlia som ble spist opp.

  1. Det var også Clint Eastwood filmen jeg tog titlen fra 😉

   Heldige dig, at du ikke har nogen i år. Man bruger så meget tid på, at udrydde dem

 3. Hej Ina, I går var jeg i haven 1,5 time om aftenen og klippe snegle. Jeg tror det blev til 200-300. Jeg havde håbet at der ikke var så mange i år, men det er eksploderet. Der har også været mange bare stilke i haven her. Det tager noget af haveglæden desværre, men der er vist ikke så meget at gøre, andet end at klippe hver aften og holde dem lidt nede.

  1. Åh, jeg frygter også, at det bliver ligeså slemt, som hos dig. Det er godt nok slemt. Nu piver jeg ikke mere. Jeg klipper også bare videre 😉

 4. Ja hvor vi hader de dræbersnegle. Vi havde også mange for 4-5 år siden, og nu er de der igen. Jeg brugte 1½ time i aftes og Bent 15 – 20 min, vi tog nok 500 stk. Jeg tog 100 på 10 min. Jeg har et tidseljern med langt skaft, så behøver jeg ikke at bukke mig for at klippe eller andet. Det kan stærkt anbefales, sneglene dør som fluer rundt om os.

 5. uh ja……den er virkelig grusom – den iberiske – og forhadt også her……..et par af mine geogine ligner din…..og jeg bander heftigt over det……….ikke noget mexicansk farveorgie her i år . Hmprffffff

  Rigtig god ferie i haven….vejret begynder så småt at tage en lille drejning i den rigtige retning :0)

  Knus Dorthe

 6. Jeg må indrømme at jeg nu også hader de små snegle med hus på ryg – de er vokset til et kæmpe antal i min have de seneste 3 år og det har fået den konsekvens at jeg bruger Ferramol. Det har også betydet at jeg har fjernet en stor del af mine hostaer og at jeg kun dyrker georginer i krukker. Jeg samler dagligt havesnegle, de flokkes på mine dagliljer og Phlox og heldigvis finder jeg kun få dræbersnegle.
  Jeg er lykkelig over at jeg ikke skal samle flere hundrede dræbersnegle om dagen, som Lisbeth (Fru Høneballe) det må være så frustrerende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield