Article
15 comments

Løgkarse – kønt ukrudt og gourmetplante

Efter lidt stilhed med bloggeriet uden anden grund end for meget om ørene, kommer jeg lige på banen igen med et krydderurteindlæg.
I det nye nordiske køkken er mange af de gamle urter kommet ind i varmen, efter at have været dømt ude som ukrudt i mange år. En af dem er løgkarse, Alliaria petiolata.

En fin slank plante med små hvide blomster og takkede hjerteformede blade. Løgkarse er toårig og hører til kålfamilen. Den blomstrer her i maj-juni og bliver ca. 50-100 cm høj alt efter voksested. Den sår sig selv villigt, så har man den først, behøver man ikke tage frø til såning. Det er en nøjsom plante, der trives næsten hvor som helst. Det er nok en af grundene til at den er havnet i ukrudtskategorien 😉
Men nu findes den i køkkenet på de bedste restauranter. Den smager mildt af hvidløg/løg og lidt af sennep, og kan bruges som ramsløg, karse, purløg og f.eks. til pesto eller i brændenældesuppe. Man kan både bruge blade og blomster, men de nye friske blade er bedst. Se iøvrigt flere forslag HER.
Tidligere blev den også brugt som medicinplante og skulle være god mod bronkitis, mavesår, kløe m.m, men det var dengang.

Den er meget køn i et lidt vildt hjørne som her sammen med judaspenge, og når jeg nu ikke kan finde ramsløg i skovene omkring mig, får den lov til at husere i haven her. Man kan læse mere om løgkarse bl.a. på Havenyt.dk.

15 Comments

 1. Ih hvor spændende – det vidste jeg ikke. Dem har jeg mange af og hiver dem troligt op som ukrudt, for som du siger så er de ivrige til at så sig selv. Har godt nok tænkt, at de har ramsløgsagtig duft, når de bliver trukket op. Mange tak for oplysningerne – nu ser jeg på løgkarsen på en helt ny måde 🙂

  Reply

 2. Hvor er det et SMUKT billede ! og super god info – Tak for det.
  God weekend.
  Mange hilsner
  Anita

  Reply

 3. Sådan en har jeg vist også, og har tænk tover, hvad det mon var for en, men nu har jeg vist fundet svaret – må lige ud i morgen og tjekke om duften også passer. I så fald må den da på middagsbordet ved lejlighed 🙂

  Reply

 4. Puha, godt jeg ikke nåede at rive dem allesammen op i dag, da jeg var i gang med “skovbedet” :-). Nu vil jeg da være lidt mere nænsom og i øvrigt smage på dem :-). I øvrigt synes jeg også de er smukke. De står bare ikke lige der, hvor jeg vil have dem, men måske skal jeg bare leve med det!

  Ha´en god weekend
  Birgitte

  Reply

  • Ja, jeg skal til Samsø. Jeg kører med Lone fra Kreakrampen. Gør du ikke også det?
   Jeg har prøvet at så ramsløg i haven for 3 år siden, og jeg prøvede at købe planter og plante dem for 2 år siden. Det er der ikke kommet ramsløg af 🙁
   Men jeg vil meget gerne prøve igen, hvis du har nogle til overs.

   Reply

 5. Tak for et godt indlæg Ina, så blevet jeg meget klogere 🙂 Jeg har også set dem stå rundt omkring og jeg syntes de er smukke.

  Reply

 6. Tusind tak for info Ina, jeg fortalte for nylig min gourmet-interesserede søn at den var spiselig og at jeg engang havde set Bonderøven samle løgkarse til en restaurant samt at jeg har en bunke der stikker ud i hækken bag haveskuret – hæhæ så havde jeg en tanke om at HAN ville finde ud af hvad vi kunne bruge den til for det er jeg for glemsom til. Nu vil jeg lave pesto og servere for ham og hans far i aften, mon ikke det er godt til lammekød?

  Reply

  • Altså, tusind tak, Ina… nu har jeg én slags ukrudt mindre i min have. Den vokser nemlig flere steder her, og jeg hiver dem også troligt op. Jeg håber at jeg har efterladt en, så jeg kan gå ud og snuse til den.
   Jeg elsker alt det vi lærer i Blogland 🙂

   Reply

  • Lisbeth, jeg tror de passer perfekt til lammekød 😉

   Det er altid dejligt med nye velkomne planter i haven, så det er godt, at du har fået et nyt syn på dem Hanne 😉

   Reply

 7. Hej Ina
  Jeg er vild med dit krydderurtetema og lærer meget nyt her.. . Mon jeg har karseløg i min have…. ? Jeg ville i øvrigt sige til dig, at hvis du næste år finder på at tage på det store plantemarked i Struer er du meget velkommen til at komme og overnatte hos mig. Ï øvrigt kunne det være skønt hvis du eller andre ville stille op med en krydderurtebod, der var ikke mange der solgte krydderurter – bortset fra de helt traditionelle – timian, persille, rosmarin etc.. . så der er lidt at tænke over til næste år (1. weekend i Maj). Kh Ane Kathrine

  Reply

  • Tak for tilbuddet. Det vil jeg skrive i kalenderen, det er altid sjovt med nye udfordringer, og jeg har aldrig været i Struer 😉
   Jeg skal på plantemarked i morgen i Jyderup på Vestsjælland. Der skal jeg bl.a. have æblemynte, forskellige slags syre, appelsintimian, jamaica timian og vinterportulak med.

   Reply

 8. mmmm…. Ina den lyder super lækker. Måske man skulle holde øjene lidt åbne og se om den dukker op ;0) Hvis det glipper med ramsløg på Samsø-turen så kan jeg også god være leveringsdygtig……du giver bare et pip ;0)

  Knus Dorthe

  Reply

 9. Tusinde tak for info. vi har masser af løgkarse i det område hvor jeg bor.Viborg. Har kun kendt den et par år, men efter det jeg har læst her, skal den godtnok bruges 😉

  Reply

Skriv et svar

Required fields are marked *.


WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield