Krydderurter, Ukrudt

Løgkarse – kønt ukrudt og gourmetplante

Efter lidt stilhed med bloggeriet uden anden grund end for meget om ørene, kommer jeg lige på banen igen med et krydderurteindlæg.
I det nye nordiske køkken er mange af de gamle urter kommet ind i varmen, efter at have været dømt ude som ukrudt i mange år. En af dem er løgkarse, Alliaria petiolata.

En fin slank plante med små hvide blomster og takkede hjerteformede blade. Løgkarse er toårig og hører til kålfamilen. Den blomstrer her i maj-juni og bliver ca. 50-100 cm høj alt efter voksested. Den sår sig selv villigt, så har man den først, behøver man ikke tage frø til såning. Det er en nøjsom plante, der trives næsten hvor som helst. Det er nok en af grundene til at den er havnet i ukrudtskategorien 😉
Men nu findes den i køkkenet på de bedste restauranter. Den smager mildt af hvidløg/løg og lidt af sennep, og kan bruges som ramsløg, karse, purløg og f.eks. til pesto eller i brændenældesuppe. Man kan både bruge blade og blomster, men de nye friske blade er bedst. Se iøvrigt flere forslag HER.
Tidligere blev den også brugt som medicinplante og skulle være god mod bronkitis, mavesår, kløe m.m, men det var dengang.

Den er meget køn i et lidt vildt hjørne som her sammen med judaspenge, og når jeg nu ikke kan finde ramsløg i skovene omkring mig, får den lov til at husere i haven her. Man kan læse mere om løgkarse bl.a. på Havenyt.dk.