Article
13 comments

Violer er blå….. og hvide

Martsviolen, Viola odorata, er oftest blålilla, men nu er jeg så heldig at have fået et par aflæggere af den hvide af slagsen.

De er hjembragt fra min tur i det nordjyske, hvor de voksede under nogle af familiens løvfældende buske. Martsviolen har hjerteformede blade og bliver ca. 10 cm høj. Den blomstrer om foråret i marts-april-maj alt efter vejret, og igen i efteråret dog med en lidt mindre blomstring. De formerer sig ved udløbere i løbet af sommeren, så man skal ikke være alt for ivrig med lugejernet, hvis man vil have flere af dem i sin have.

De kan blive til tæpper, som de lilla ved foden af mine brombærbuske. Det satser jeg også på, at de hvide gør med tiden. Men inden de bliver plantet ud i jorden, får de lov at stå i en potte ved bryggersdøren, så jeg kan nyde dem, hver gang jeg er på vej ud i haven.

Nu får jeg tid til at komme i haven igen. Jeg holder ferie hjemme den næste uge, men vejrudsigten ser godt nok lidt kedelig ud, så jeg krydser fingre for, at der også bliver mulighed for andet havearbejde end indendørs prikling 😉

13 Comments

 1. Hvor er den hvide marts viol dog sød.

  God ferie – håber på at vejret bliver bedre end de lover 🙂

  Reply

  • Det kan kun blive bedre.
   Og heldigvis ændrer de jo tit på profetierne 😉

   Reply

 2. Den hvide er rigtig fin – kan godt forstå, at du gerne vil have, at den formere sig.
  Jeg krydser fingre for, at du i det mindste får et par gode dage, hvor du kan komme i haven. Rigtig god ferie 🙂

  Reply

 3. Hvor er den fin – har vist ikke set den hvide før. De blå er nu også skønne – har dem i græsplænen og alle andre steder, de nu har fundet vej til. De får lov at brede sig, som de har lyst, da de er så kønne og dufter skønt 🙂
  God ferie til dig!

  Reply

 4. Så blev jeg klogere igen. Kendte ikke den hvide viol.

  Mon ikke der kan blive et par enkelte dage med havevejr sidst på ugen.

  Nyd ferien under alle omstændigheder
  Birgitte

  Reply

 5. Jeg er simpelthen nødt til at få fingrene i den skønhed. Tror Signe også viste en hvid marts viol forleden., de er så søde. Kan godt forstå du gerne vil have et tæppe af dem 🙂

  God ferie!

  Reply

 6. Det måtte jo ske…….endnu en til min ønskeliste – den er da bare for skøn den lille hvide martsviol og den vil kunne ses på længere afstand end den almindelige lilla. Rigtig god ferie.

  Reply

 7. Den er super skøn den hvide viol…….fandt den i en nedlagt have for nogle år siden og gravede et par stykker op – de står nu under min stjerne magnolie og soler sig ;0)

  Knus Dorthe

  Reply

 8. Hvor er den skøn den hvide viol, så ren og skær 🙂
  Jeg fandt nogle næsten hvide på vores sportsplads idag, men de har lilla ‘nakke’, så de er ikke helt hvide. De kom dog med hjem, for jeg har ellers kun den lilla.
  Jeg håber også at du får vejr til lidt rigtigt havearbejde i din ferie 🙂

  Reply

 9. Den er også sød den hvide, det er lidt morsomt at få fingre i nogle af de andre farver. Violer har det med at placere sig og trives bedst nogle underlige steder f.eks. klods op af grunden af en rose eller lign. Jeg synes jeg læste en artikel om violer i Haven sidste år den fik jeg lige lyst til at finde frem igen.

  Reply

 10. Tak for alle kommentarerne.
  Jeg har faktisk været et par timer i haven i dag, selv om det regnede. Klippet hindbærbuske og fjernet jordskokker og sådan noget 😉

  Reply

Skriv et svar

Required fields are marked *.


WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield