Vinterportulak
Jeg har mange krydderurter. En del af dem bruger jeg, men lige så mange af dem har jeg, fordi jeg synes det er sjovt. Jeg havner også altid i krydderurte-afdelingen i planteskoler og må lige have en jeg ikke har med hjem. Urtegårde ved klostre, museer og lignende synes jeg er vildt spændende. Jeg har derfor tænkt mig at skrive lidt mere om krydderurter, og jeg starter med en som peaker lige nu.
Det er vinterportulakken, Claytonia perfoliata. Den kommer frem allerede i januar/februar alt efter vejret og tåler let frost. Her i april er den blevet 15-20 cm med kødfulde rosetter. Når foråret går på hæld visner den lige så stille ned. Den er enårig, men sår sig selv villigt dog uden at den bliver et problem. Den kan bruges i salater og smagen er let salt, syrlig og frisk, især fordi der ikke er så meget andet på dette tidspunkt. Den er rig på C-vitaminer og hele planten kan spises, både blade og blomster så snart den kommer frem. Medicinsk skulle den også være vanddrivende og afførende, god mod gigtsmerter udvortes.
Her er den tidligt i marts måned, hvor man lægger særligt mærke til den, fordi der er langt mellem urterne på det tidspunkt.
I min have dukkede den op for 4-5 år siden ved foden af mit plantebord, så jeg må have fået den med hjem sammen med en anden plante. Det er en fin lille plante, som jeg har hist og her i haven, hvor den nu har sået sig.
Sikke en fin lille sag, den vil jeg se om jeg kan få fingrene i. Tak for tippet.
Jeg tror den nemmest at få fat i som frø,
Det lyder spændende med de krydderurter, det må jeg lige følge med i. Denne er helt sikkert en jeg kunne tænke mig og prøve. Rigtig godt indlæg.
Ha´ en god dag.
Ja, den må du endelig prøve 😉
Jeg satser på, at lave et indlæg en gang imellem om krydderurter, og så måske have et faneblad med dem. men jeg skal lige have produceret lidt flere først 😉
Ja spændende plante. Jeg har købt portulak frø, men har endnu ikke fået sået dem. Jeg har hørt, at portulak også indeholder omega-3 fedtsyre.
God aften 🙂
Da jeg skulle skrive indlægget, læste jeg også om omega-3 fedtsyrer hos portulak. Men så vidt jeg kunne læse mig til, er det kun nævnt i forbindelse med sommerportulak, Portulaca oleracea. Jeg har også købt frø af den, som jeg skal have sået 🙂
Jeg havde den et år, men fik aldrig brugt den. Det må jeg rode bod på for det er da dejligt at have noget til salatskålen tidligt på året.
Tak for linket med jordtemperaturer. På fredag går jeg i gang med såningen 🙂
Ha´en god dag og aften
Birgitte
Ja, jag tycker också om portlak! Tacksam och lättodlad och dessutom fin – perfekt! 🙂
/Annika
Jeg har portulak som bunddække i mit bed med bl.a. juleroser. Men det er vist ikke vinterportulak, men Claytonia sibirica.
Jeg slog lige Claytonia sibirica op. Den har nogle smukke lyserøde blomster, som helt sikkert ser flotte ud under roserne.
Min har bitte små hvide blomster, som ikke gør det store væsen af sig 😉