Frø

Storvask i nurseriet

De fleste forspiringer går det godt med, som det plejer at gøre. Jeg bruger altid ugødet såjord, og sætter potterne koldt eller varmt som anbefalet for de forskellige slags. De kommer i minidrivhuse eller dækkes med plastik indtil de har spiret. Men det er gået galt med artiskokkerne i går. Der er ingen spirer, og jorden er mugnet selv om jeg har brugt vermiculite. Det får I ingen billeder af, for jeg har smidt det hele ud og sået på ny.

Jeg er ret sikker på at årsagen skal findes i de beholdere og potter, som blev brugt til såningen. Jeg køber lidt nyt hvert år, men de fleste er genbrug. Der skal jo mange til, og jeg vil hellere bruge pengene på god jord og spændende frø end embalagen. Det plejer heller ikke at være noget problem, bortset fra at der er gået lidt slendrian i det. Potterne er ikke blevet vasket ordentligt, fordi det ikke har været noget problem før. Men nu fik jeg en sviende lusing. Der har været sygdom i dem, som blev brugt til artiskokkerne.
Jeg holdt derfor store vaskedag i går. Alt sågrejet blev vasket og børstet, og kom ud i solen og tørre.

Nu er det hele klar til brug igen. Der er sået nye artiskokker i rengjorte potter. Det er lidt sent, men ikke for sent. Jeg vil lige minde andre og ikke mindst mig selv om grundlaget for succes med forspiring:

  • brug frø, der har været opbevaret tørt og koldt
  • tjek spireevnen, hvis det er gamle frø
  • brug såjord = jord uden gødning
  • brug nye eller rengjorte potter
  • sørg for at de står lyst nok, når de har spiret
  • så på det rette tidspunkt (start ikke for tidligt)

God såning 😉