Frø

Storvask i nurseriet

De fleste forspiringer går det godt med, som det plejer at gøre. Jeg bruger altid ugødet såjord, og sætter potterne koldt eller varmt som anbefalet for de forskellige slags. De kommer i minidrivhuse eller dækkes med plastik indtil de har spiret. Men det er gået galt med artiskokkerne i går. Der er ingen spirer, og jorden er mugnet selv om jeg har brugt vermiculite. Det får I ingen billeder af, for jeg har smidt det hele ud og sået på ny.

Jeg er ret sikker på at årsagen skal findes i de beholdere og potter, som blev brugt til såningen. Jeg køber lidt nyt hvert år, men de fleste er genbrug. Der skal jo mange til, og jeg vil hellere bruge pengene på god jord og spændende frø end embalagen. Det plejer heller ikke at være noget problem, bortset fra at der er gået lidt slendrian i det. Potterne er ikke blevet vasket ordentligt, fordi det ikke har været noget problem før. Men nu fik jeg en sviende lusing. Der har været sygdom i dem, som blev brugt til artiskokkerne.
Jeg holdt derfor store vaskedag i går. Alt sågrejet blev vasket og børstet, og kom ud i solen og tørre.

Nu er det hele klar til brug igen. Der er sået nye artiskokker i rengjorte potter. Det er lidt sent, men ikke for sent. Jeg vil lige minde andre og ikke mindst mig selv om grundlaget for succes med forspiring:

 • brug frø, der har været opbevaret tørt og koldt
 • tjek spireevnen, hvis det er gamle frø
 • brug såjord = jord uden gødning
 • brug nye eller rengjorte potter
 • sørg for at de står lyst nok, når de har spiret
 • så på det rette tidspunkt (start ikke for tidligt)

God såning 😉

16 thoughts on “Storvask i nurseriet

 1. Hej Ina

  Ja, det med forarbejdet er et værre mas, men du har ret, det hævner sig hvis ikke det er gjort ordentligt. Det varer ikke længe før jeg har planter til dig. Er du i nærheden af Smørum på et eller andet tidspunkt indenfor de næste 14 dage?

  1. Jeg kan nok arrangere en tur med Smørum indlagt. Der er jo planter i sigte 🙂
   Jeg skriver til dig på din blog, når jeg har fået kigget ordentligt i kalenderen.

 2. Åh, der ramte du lige mig i mellemgulvet. Jeg går mere op i looket end grundigheden, så flere af mine begyndereksperimenter gik der mug i. Har heller ikke fået købt Vermiculite, som du foreslog, men hvis jeg ikke gør det forberedende godt nok, ville resultatet have været det samme. Håber det går bedre denne gang! ;O)

  1. Jeg kan også godt lide, at det ser godt ud. med lidt hygge og nips omkring. Men det må ikke være på bekostning af det væsentlige 😉

 3. Nej hvor ærgerligt… Stort arbejde at vaske alt af, men sikkert nødvendigt og heldigvis er det jo ikke for sent at begynde forfra, så herfra blot: god arbejdslyst.

 4. Man lærer af sine fejl og med tiden bliver vi klogere. Jeg har også prøvet at sjuske lidt med rengøring af potter og det var også med diverse svampesygedomme som følger.

  Lige en tilføjelse til din liste….sættes koldere efter spiring :0) 4-5 grader koldere…siger de kloge ;0)

  Kh Marlene

 5. Træls når det mislykkes. Bedre held den her gang.
  Tak for dit indlæg. Jeg er ikke kommet i gang med at så endnu, men mon ikke jeg når det.. Det er første gang jeg skal forsøge at så frø i potter. Håber det lykkes.
  Jeg vil nu starte med at gøre mine potter rene. Jeg kan forstå, at det er en god ting.
  Ha` en god dag.

 6. Uhhhh, det er jeg heller ikke så vanvittig god til at få gjort, men egentlig synes jeg det er et meget dejligt arbejde. Hvis bare jeg står nede i skuret i læ og med solen bragende ned gennem taget. Slut med slendrian her fra 😉

  Ha´en god tirsdag
  Birgitte

  1. Jeg har heller ikke gået så højt op i det før, men det gør jeg fremover, og det var egentlig ikke så slemt.

 7. Åh hvor ærgerligt Ina……håber at store vaksedag bære frugt og du får de største og lækreste artiskokker i år. Lige den diciplin er jeg bestemt heller ikke for god til……..men har 7 9 13 heller ikke haft problemer endnu!!

  Desværre ser det ud til at mine førstegangs artiskokker ikke overlever vinteren…….men vi får se om der ikke kommer livstegn :0)

  1. Krydser også fingre for, at artiskokkerne derude fra sidste år har overlevet. Men det ser sløjt ud på trods af grandække m.m. 🙁

 8. Hej Ina
  Hvor ærgerligt med de mugne frø men som du skriver er det ikke for sent endnu. Jeg er spændt på mine frø i år – vi har forspiret artiskok i år for første gang. Det glæder jeg mig til at se hvor store de kan blive.
  Mange hilsener
  Karina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield