Frø

Nu må man godt

I går var jeg til blog-kaffe hos Berit fra Irishaven sammen med 8 andre havebloggere. Det var bare super hyggeligt at møde både “gamle” bekendtskaber fra sidste blogtræf i september og de “nye” bloggere og en haveblogger in spe. Vi fik snakket blogging, have, blomster o.s.v., og så var der selvfølgelig frøbytteri. Det er en helt speciel disciplin indenfor havesporten, som sætter ekstra gang i snakken og drømmene. Her er der også mulighed for at vise sine kunstneriske og kreative sider, sin organisatoriske sans eller sin store viden om frø og planter. Mindre kan også gøre det , bare der er frø i poserne. Det aller bedste ved frøbytte er, alle de mange forskellige slags frø man får helt gratis. “Spiller i også med frøposerne?” spurgte min yngste lidt for sjov, da jeg ivrigt refererede til gårdsdagens arrangement. Nu er de fleste af os forbi den alder, hvor pokémon eller bakugan kort kan sætte gang legen. Men ellers kunne frøposer vel godt konverteres til spillebrug. De kunne konkurrere på kreativitet, sjældenhed, flotte foto, æstetik og måske kunne økologiske kaffefiltre slå dem alle 😉

Nu er det heldigvis kommet så vidt, at poserne kan åbnes, og de første frø kommes i jorden. For et par uger siden blev de første stauder sået i små potter indendørs. Det var blandt andet staude tidselkugle, vild mørkløvet kørvel, kvan, staude monarda og vinrød røllike. I weekenden blev de så sat ud i havestuen, som jeg holder lige over frysepunktet. Når den strænge frost er overstået kommer de helt udenfor. I weekenden fik jeg også sået artiskokker og kæmpeverbena, som nu har fået vinduespladsen i bryggerset. En af dagene skal jeg også i gang med rosenslyngerne, som jeg byttede mig til i går. De skal alle have lang tid for at blive til noget. Tomat-og sommerblomst-frøene bliver i poserne endnu et stykke tid. De skal have meget mere dagslys, ellers bliver de alt for ranglede inden de skal plantes ud til maj.

15 thoughts on “Nu må man godt

 1. Det høres ut som et flott gjøremål. Å treffe andre bloggere og bytte frø er jo helt topp! Frø får en aldri nok av 😉

 2. Kære Ina, det er spændende med alle de nye frø, der skal i jorden. Det er en super god idé at bytte, for selvom det er dejligt, når der er mange frø i poserne, viser det sig ofte, at der er mere, end man kan bruge eller, at man har købt flere frø, end der er tid eller plads til at så. Jeg har ofte byttet mig til dejlige planter og frø, det er en helt særlig fornøjelse ved at have samme interesse, og jeg kan godt forstå, at I hyggede jer med kaffen og de fine frøposer. I øvrigt gode ting du er begyndt at forspire : – ) Jeg venter også lidt endnu med tomaterne, dér vinder man ikke ved at være for tidligt ude.

  Kh Birgitte

 3. Ih hvor kommer man helt i forårshumør, når man læser om jeres frøbytteri… 🙂 Nogle frøposer er meget smukke, så jeg kan godt forstå, at man kan finde på at spille med dem eller konkurrere – jeg kender flere som samler på de gammeldags poser… 😉

 4. Det ligner en dejlig høst – det er nogle fine poser. Jeg kan da godt forstå, hvis man samler på dem, de er jo helt unikke og lavet med omhu og kærlighed.

 5. Hvor lyder det bare skønt. Måske skulle jeg også gå i krig med staudefrøene. Jeg har en håndfuld spændende poser fra blogtræffet i sommer. Når man nu ikke kan så til drivhus og køkkenhave endnu, skulle man måske give stauderne et skud. Jeg tror at jeg vil lægge mig i dit spor og finde potterne frem. Tak for tippet!

 6. Ja det må man bestemt godt Ina ;0) Det er nu vi skal have guldet i jorden og det er nu drømmene for sommeren skal vandes og pusles om.

  Super lækker høst ud fra billedet at dømme.

  Knus Dorthe (en let misundelige – ikke kaffedrikkende jyde ;0)

 7. Det lyder altså bare som en rigtig hyggelig frø-bytte-dag I havde der. Og poserne i sig selv er jo helt fantastiske… kan da egentlig godt forstå din søns spørgsmål :o)

  Ha en go dag…

 8. Hvor ser det lækkert ud 🙂 Jeg er så ked af at jeg ikke kunne være med i søndags, øv øv. Jeg kan godt forestille mig hvor I hyggede jer.
  Jeg er også så småt gået igang med stauderne og enkelte sommerblomster, som skal have lang tid.
  Det lyder som lækre ting du har sået indtil videre.

 9. Du er jo godt i gang med såningen. Lyder spændende. Held og lykke med det hele.
  Jeg venter nu nok lidt endnu, men jeg har dog fået så og priklejord hjem, så det er da en begyndelse.
  Jeg venter efter forår.

 10. Wow – sikke et eldorado! Og utroligt, at der laves så mange flotte frøposer rundt omkring. Imponerende.

  Husk at stauder gerne vil have kulde for at spire, så det er faktisk bedst at så dem og sætte dem ud i drivhuset, så spirer de fint til foråret 🙂

  Kh. Marlene

  1. Hej Marlene

   Jeg har studeret de enkelte slags, og kuldekimerne kommer i havestuen. Der er hundekoldt, men jeg holder den frostfrit af hensyn til andre planter.
   Jeg har stadig ikke noget drivhus 🙁

   1. De kan nu også godt stå udenfor – under halvtag eller lignende 🙂

    Blandt den mørke kørvel – er det Ravenswing? – er nærmest umulig at få til at spire, hvis den ikke sås frisk, men specielt, hvis den ikke får kulde…

    Kh. Marlene

    1. Det er Ravenswing, og de blev sået, så snart de kom i hus fra Thompson & Morgan i januar. Jeg har hørt, at de er svære at få til spire, men jeg gav under en tier for dem, så det er forsøget værd 😉

 11. Hej Ina
  Hvor lyder det hyggeligt med et blogtræf hvor der byttes frø..Bor I så mange bloggere tæt på hinanden ? Det er måske kun her i jylland at der er længere imellem os..
  Lyder skønt at starte på at så. Jeg har lige købt en del stauder som jeg skal have sat i store potter og skal igang med at så petunia. Men har ikke så meget plads indenfor så venter lige lidt endnu.
  Mange hilsener Karina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield