Krydderurter, Stauder

Hestemynter

Til sommer skal jeg have mange hestemynte, Monarda. Mit første bekendtskab med hestemynte, Monarda var i sommers, da denne skønhed sprang ud. Jeg havde købt en pose frø af citron-té-mynte, Monarda Citriodora hos Frøbutikken og sået den inde i havestuen om foråret. Den blev plantet ud i krydderurtebedet i juni. Jeg troede egentlig, at det var endnu en mynte til min efterhånden pæne samling. Men den var anderledes. Meget højere og med større og flottere blomster, og en helt vidunderlig duft. Denne her dyrkes som etårig, men mange andre Monarda er som stauder.I august besøgte jeg Anne Stine Stauder i Stenlille. Her var der Monarda i store mængder, og jeg blev helt bjergtaget.  I starten af august så der sådan ud, da jeg besøgte planteskolen. Jeg købte også en Monarda af Anne Stine, men skiltet står bundfrossent ude i haven, hvor den blev plantet, så I får navnet en anden dag. Men jeg tog nedenstående billede derude, og det er vistnok den .Monarda er en taknemmelig staude som trives i enhver jord. Den bliver ca. 80-100 cm. høj og blomstrer fra juli og 2-3 måneder frem. Den findes i mange farver fra de hvide og lyserøde til de kraftige røde og orange. Den skal deles og omplantes med jævne mellemrum, da den vokser udad ligesom f.eks. hosta. Den er også nem at frøformere, så jeg skal helt klart have købt nogle flere forskellige. Indtil videre har jeg købt Monarda astromontana Bee’s Favourite hos Thompson & Morgan forleden. Men jeg skal også have nogle af de skrappe farver til mit orange-gyldne bed, så jeg må på frøindkøb igen 😀