Stauder, Ture

Helleborus-beruset

Der er ikke så meget ved have- og planteskolebesøg i januar. De fleste er naturligt nok gået i vinterhi eller er på vågeblus. Men det gælder ikke for Gartneriet Spiren ved Skælskør på Sydsjælland. De har Helleborus, juleroser og påskeklokker som speciale, og for dem er højsæsonen startet nu. Vi tog en tur der ned i dag. Vi fik en skøn køretur i strålende sol. Der var godt nok mange Helleborus. Og der var den ene vidunderlige af slagsen efter den anden. Her er en dobbelt, som jeg ikke anede fandtes. Jeg vidste ikke ret meget om helleborus, men der var rig mulighed for blomstersnak med indehaveren, som delte ud af sine store viden. Jeg ville gerne supplere min samling, som indtil videre kun består af en julerose. Men det var svært at vælge. Men jeg købte denne …og denne …og denne …og denne …og denne og en enkelt helt mørk mere. Nu skal jeg bare have fundet plads til dem i haven. Jeg havde egentlig kun regnet med at købe et par stykker, som kunne stå ved siden af den ene jeg har. Men nu tror jeg, at jeg er nød til at finde plads til et større stykke jord med Helleborus. Der kunne jo komme flere til samlingen. Sæsonen er kun lige startet, og der er mange som endnu ikke er kommet i blomst. Til marts er der Helleborus festival hos Spiren, så det kunne jo være 😉

19 thoughts on “Helleborus-beruset

 1. Nøøøøøj, hvor har du smovset, dit heldige asen :-). Det er jo en hel fest, du der har været ude i :-). De er smukke allesammen og ja, det bliver let en besættelse, når først man har været i SKælskør. Jeg pønser bestemt også på marts 🙂

  Ha´en god aften – måske med at kigge på dine smukke nyerhverveler
  Birgitte

 2. Hvis du så mig nu ville du få et chok!!! Jeg er GRØN af misundelse, sikke lækre køb du har gjort dig.
  Det er da vist et rigtigt farligt sted, du har besøgt….. godt der er så langt til sydsjælland herfra ;-D
  Havehilsner fra Marianne.

 3. oooh kan godt forstå at du blev fristet! Især de flerfarvet og prikkede er jeg vilde med. Der må jeg også engang forbi.
  Du må igang med at høste nogle frø så du kan få dine helt egen krydsninger – det er jo det fantastiske ved juleroser at de findes i så mange varianter og man selv kan lave nogen. Jeg har lige skrevet lidt på min blog om såning af stauder deriblandt juleroser

 4. Jeg importerte Helleborus til Norge for noen år siden og det var fra gartneriet Spiren. De har mange flotte Helleborus. Du har fått kjøpt deg maneg flotte! Skulle ønske jeg kunne kjøpe flere derfra, men det var så mye jobb siden vi ikke tilhører EU. Måtte ha sunnhetsertfikater og de koster så mange penger. Du er heldig som slipper det i Danmark 🙂

 5. Åhhhh, så fiiiine! Så heldig du er som kan få se så mange Helleboruser. Jeg har også bare en foreløpig, men har tenkt å prøve å så noen forskjellige i år!
  De du valgte er bare helt nydelige! En blir forelsket……

 6. Ej hvor er de smukke. Kan se du fik en snak med Marianne, hun er bare et leksikon, hvad angår helleborus. Det er SÅ svært at vælge, så jeg kan godt forstå, du fik mere end en med hjem. Flotte.

 7. Hvor er de flotte, en skam der er så langt til spiren.
  Har du tænkt dig at blande dem i et bed eller dele dem ud i hele haven ?

  1. Jeg tror, at de skal samles i et bed. Det er et stort bed, så det bliver lige i overgangen fra krydderurtebedet til skovbundsbedet, hvor min enlige julerose står. Det er et bed med en organisk form, så det bliver lige der, hvor det bugter sig , måske bliver det til Helleborus-svinget 😉

 8. Sikke skønheder, du fik med hjem – kan godt forstå at det var svært at vælge, for der er da godt nok mange.

  Jeg har forlængst noteret mig Helleborus weekenden i marts, nu får vi se om der er økonomi til både brobillet og planter – ellers kan det jo ikke rigtigt betale sig…..

  Ulla

 9. Nøj hvor er de dejlige, savle savle. Det er lige sådan nogle jeg også ønsker mig 🙂
  Jeg er ved at overtale manden og vennerne til at tage derned et smut, men tænkte måske på at vente en måneds tid til alle blomstrede. Men det er jo også længe at vente på den anden side 😉
  Tillykke med dine dejligheder. Jeg kan godt forstå at du nød turen.

 10. Praktfullt med en sånn blomsterprakt på denne tiden av året! Et flott bidrag til konkurransen! Mine Helleborus ligger fortsatt under den norske snøen…
  Bildet av blomsterknoppene i glassfatet var helt nydelig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield