Havearbejde, Ukrudt, ,

Det orange bed del 1

Så er første etape af det orange bed overstået. Det har taget et par år at nå der til. Hvert år er det blevet sprunget over, og i år var det også lige ved at ske igen. Jeg har flere gange overvejet bare at sætte et skilt ned i bedet med projekt  2009, 2010 , 2011 og nu 2012. Men nej, det er nu afværget. Bedet er ryddet. Det eneste som er tilbage er dronningebusken og en klematis. Nu skal det tilplantes med planter i orange og orangematchende farver. Det er lidt provokerende, ikke mindst for mig selv. Men det er godt at udfordre sig selv en gang imellem. Orange har jeg ellers kun i køkkenhaven. Jeg tør, fordi der er en ligusterhæk imellem bedet og resten af blomsterhaven. Ligusterhækken snor sig s-formet på tværs af haven og adskiller blomster- og køkkenhaven. Den blev plantet i foråret 2010, så den er endnu ikke så markant. Det har ikke altid skulle være et orange bed. Det er noget som er modnet her i sensommeren og efteråret. Før var det bare et bed, som trængte til at blive gjort noget ved.Da jeg flyttede ind for 7 år siden, stod der en stor gammel dronningebusk og et par berberis i bedet. Berberisen fjernede jeg ret hurtigt, fordi jeg havde en panisk angst for, at et af børnene skulle falde ind i busken med de modbydelige torne. Næste forår kom der en del tulipaner op, som havde nydt godt af at blive delt, da jeg rodede i jorden. De var gule, røde og mørk rosa. Det var lidt rodet at se på. Jeg udvidede bedet og satte rhododendron og en fjerbusk. De skulle dele haven op på tværs. Rhododendronerne gik desværre ud, fordi der var for tørt på grund af et stort ahorntræ bag hegnet. Siden blev det et bed, som der skulle gøres noget ved. Det blev til bedet, hvor alle de løg, som havde været smukke indenfor, men ikke lige passede udenfor, kom hen. Det vil sige små og store påskeliljer, diverse krokus og tulipanløg i umatchende farver og tilovers planterne i øvrigt. I starten var der bunddække af guldjordbær, som var flyttet over sammen med nogle bregner, siden blev det margueriter og til sidst var det overvejende springbalsamin. Det allerværste var at havepesten, ensidig klokke, havde fået lov til at slå sig løs. Den har nogle kønne blå klokkeblomster, så hvad gjorde det? Jo den er meget invasiv og har et fyldigt rodnet. Den forrige ejer advarede mig endda om, at han havde kæmpet med den, men jeg synes ikke, at den gjorde noget. Set i bakspejlet en ret dum disposition. Oprydningsprojektet har taget en måneds tid. Novembervejret har været været perfekt til det, selv om det kun er weekenden, som kan bruges. Det er mørkt, når jeg kommer hjem fra arbejde til hverdag. Hele bedet er gravet igennem med en greb og planter, løg og rødder er gravet op. Fjerbusken havde fundet sig ret godt tilrette, og var ret slem at grave op. Det er også blevet til mange trillebøre med rødder, især havepestrødder.Her er de tæt på. I morgen skal der lægges forårsløg i orange farver. Dem har jeg købt, men jeg har endnu ikke så mange planter. Kun lidt orange dagliljer og nogle bregner. Det kommer til foråret, når jeg har fået tænkt lidt mere over, hvad det skal være. Forslag modtages gerne 😉