Sommerblomster

Sene solsikker

Denne her skønne solsikke, Helianthus annuus ‘Italian white’ er nu endelig sprunget ud! Smuk er den, men lidt sent på den. I det hele taget er det gået helt galt med timingen i bedet ved bryggersdøren. Det er et halvrundt bed omkranset af lavendel og med krokus, dorothealiljer, hyacinter og perlehyacinter om foråret. Om sommeren har jeg i nogle år haft stolte kavalerer sammen med enten irlands klokke eller limefarvede frøkenhatte. Det har været et smukt bed.

I år ville jeg prøve noget nyt, så det skulle være hvide/bleggule solsikker og dildkroner, og så med de blomstrende lavendler rundt om. Det var i mit hoved en flot sammensætning, så jeg såede solsikkerne direkte i jorden, og dilden er blevet sået løbende, så der hele tiden kom nye kroner. Lavendlerne og dilden blomstrede og en enkelt solsikke havde fart på. Der var også et par andre på vej, men det var lidt sølle.

Den første solsikke blev alt for høj i forhold til beskrivelsen på frøpakken, og da den endelig sprang ud var den gul! Det må have været et frø fra fuglebrættet, som er landet i bedet. Bag ved stod der et par solsikker på en meters højde og med helt andre blade. De er så sprunget ud nu, og det er de rigtige.

Men det er jo lidt sent, for lavendlerne er afblomstret, og to små solsikker ser ikke ud af meget. Der skulle gerne have været en 10 stykker. De må forspires næste år, hvis det skal ligne noget. Jeg ved nu ikke, om det så skal være lige i det her bed. Det hele ser lidt for blegt ud på denne årstid. Jeg tror, der skal lidt mere farve på næste år.

Den gule solsikke kom i en vase 😉

8 thoughts on “Sene solsikker

 1. Ej, det er da for ærgerligt at de først springer ud nu. Hos mig har de jo blomstret i månedvis. De er lette at forspire, i hvert fald min erfaring, jeg var ikke sød ved dem. Jeg må altså også have dild til næste år 🙂

  Tror heller ikke der er problemer med din side – men jeg kan lige maile Lone og få hende til at forsøge en af dagene.

 2. Hos min veninde, som såede en lignende solsikke, kom blomstringen også sent, så måske skal jeg foreslå hende at forspire :-). Det er en rigtig god ide at bruge dild som “sommerblomst”. Den napper jeg til efterligning. Selv bruger jeg pibeløg i staudebedet.

  Ha´en god weekend
  Birgitte

 3. Jeg har også nogle spinkle lidt ranglede solsikker som endnu ikke er sprunget ud, gad vide om det er den samme. De er sået direkte i en balje og jeg har netop tænkt, at jeg må ha’ været sent ude med dem – men kan jo ikke huske det!!

  Selv om den solgule er fra fuglemad, så er den da utrolig sød i din vase.
  Har du iøvrigt prøvet fennikel (evt. bronzefennikel), der får du også det fine løv og skærmene og behøver ikke at genså. Fennikel kommer også som en staude, ihvertfald hvis den står lidt beskyttet.
  Ha’ en dejlig dag 🙂

  1. Jeg har bronzefennikel i krydderurtebedet, og den er blevet ret stor i år. Det var en god idé at bruge den i et blomsterbed. Den ville sikkert passe godt sammen med nogle lyserøde,pink eller bourdeaux farver. Det må vist lige afprøves 😉

 4. Smuk er den i alle tilfælde Ina…..den sart gule farve kan jeg godt lide. Den minder om min “Vanilla Ice” som har den samme sart gule farve og små søde solsikker. Spireprocenten på min frøpose var bestemt heller ikke særlig høj…….men den er så smuk at den skal prøves igen næste år ;0)

  Solsikker i vaserne er altid en glad buket ;0)

  Knus Dorthe

 5. Hej Ina, jeg har også “Italian White” og den blev sået direkte i foråret, men har også været meget sen til at blomstre. Den er sød, så den er på programmet igen til næste år, men nok med en forspiring og måske en ekstra pose, så der kommer lidt flere.

  Ulla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield