Grønsager, Skadedyr

Sejlivede larver

På nuværende tidspunkt plejer der at være godt gang i grønkålen i køkkenhaven. De vokser stadig og skal også helst have frost for at være gode. Palmekålen klarer også let nattefrost. Kålsommerfuglens larver er som regel heller ikke noget problem mere, og de planter som har været lidt medtagne p.g.a. larverne, kan nå at komme sig en del. Men sådan gik det ikke helt i år. Det startede ellers så fint, og citron-appelsin tages gjorde sit til at forvirre kålsommerfuglen, og jeg fjernede de larver, der kom.

Men hen i september mistede jeg vist fokus på kålplanterne, for sådan så palmekålen ud for en uges tid siden. Her hjælper rekonvalescens-tid vist ikke, så jeg fjernede de hårdest angrebne planter. Der var et par stykker af palmekålen, som nok skulle kunne blive til noget, og den røde grønkål var ikke så hårdt angrebet. Så gik jeg i gang med at fjerne larver. Man skulle tro at nogle nætters nattefrost og det kølige vejr i øjeblikket havde det gjort af med larverne. Men I kan tro nej, der var utrolige mængder! Planterne blev finkæmmet, så der umuligt kunne være flere overlevende larver tilbage.

I søndags var jeg endnu engang på udkig , og der fandt jeg igen en 25-20 stykker. Sådan så en af dem ud få sekunder før den endte fladmast under min gummistøvle.
I dag fandt jeg igen 3-4 stykker! Kålsommerfuglen må have lagt sine sidste æg i år for længe siden, så hvor kommer de fra?

15 thoughts on “Sejlivede larver

 1. Utroligt!!
  Sådan så min palmekål ud i august og september måned. FULDSTÆNDIG rippet for alt grønt. Kun de bare stængler stod tilbage.
  Nu er larverne væk og lige så stille voksede de nye blade ud. Jeg håber da så inderligt, at jeg får lov at beholde dem…

 2. Hm, litt godt att se att jag inte är den enaste som odlar kålplanter som ser sån ut. Dessa larverna är verkligen seglivade och många!
  Hoppas du ivarje fall får tillräckligt till en middag 🙂

 3. Det er da træls med alle de larver.
  Vi har ingen køkkenhave mere. Den droppede vi for nogle år siden. Dengang var vi plaget af Dræbersnegle. I år har vi heldigvis set under 10 stk igennem hele sommeren.

 4. Ja, det er da utroligt, som de bare kan blive ved med at dukke op. Æv! Dem kunne du da godt have undværet 🙁
  Håber du er kommet i bud nu og fremover kan få kålen for dig selv

 5. Hold da op en skellet-kål, du har fået dig der.

  Mine har også haft besøg i år, men lige nu er de faktisk genoprettede igen.
  Det må være den nye havetrend med dræber-sommerfugle. Godt, du holder øje !!

 6. Det er bare SÅ ærgerligt med de forbandede larver. Jeg måtte tidligt på sæsonen hive alle mine grønkål og spidskål op. Grønkålen så nærmest ud som din palmekål, og jeg havde ikke tålmodighed til at se om den “kom sig”.
  Jeg har læst at rød grønkål forvirrer larverne, så den overvejer jeg at prøve til næste år.

 7. Jeg har faktisk aldrig haft palmekål før, men vil have det til næste år, da det er så smukt, synes jeg. Er denne kål specielt ramt af larver? For grønkål bliver jo aldrig invaderet af larver. Det har jeg i hvert fald aldrig været ude for.

  Kh. Marlene

  1. Jeg har også larver på grønkål, men de bliver aldrig så angrebne som andre slags kål. Min røde grønkål har det også fint. Palmekålen “Nero di Toscana” her er ikke mere sart end f.eks. spidskål og hvidkål. Det er bare gået helt galt i år 😉

 8. Ja, dine larver er godt nok sejlivede øv øv. Mine palmekål så også sådan ud for et par måneder siden. Larverne forsvandt dog helt af sig selv, og kålene begyndte så at skyde fra toppen.

 9. Vildt ! At larver bare ripper kålene for alt..Har godt nok hørt fra vores lokale gartner at det kan være svært at have kål i køkkenhaven pga. larver..men det er da helt vildt som de har spist og at de stadig er i køkkenhaven på trods af vejret..

 10. Nej, det er da vildt, så sent på sæsonnen! Jeg har nu også haft mange larver i mine grønkål hvert år og også i år, men de er kommet sig rigtigt fint her i efteråret. Jeg dyrker lidt til mine kaniner 🙂
  Jeg havde også et par palmekål sidste år til pynt, og de blev rippet totalt, så måske smager de bedre for larverne.

 11. Jeg hørte i radioen for et stykke tid siden, at kålsommerfuglen lægger æg helt hen i oktober – og blev meget, meget træt. Og, rigtig nok var der æg på den eneste grønkålsplante, som ellers havde overlevet. Måske skulle vi overveje insektdugstricket til næste år 🙂

  Ha´en god dag
  Birgitte

 12. Det er nu 14 dage siden vi har været i kolonihaven, hvor vi også har grønkål… nu bliver jeg helt nervøs, for vi havde da et par enkelte laver, men dem lod vi jo bare være 🙁
  Må heller se at få dem tjekket, for det er da helt vildt, der er jo intet tilbage.

 13. Drøn ærgeligt……men kan nu godt forstå de faldt for den lækkerbidsken de små larver – tror også jeg havde sat tænderne i hvis jeg var kommet forbi ;0)

  Knus Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield