Stauder, Ukrudt

Oktoberlugning

Egentlig er det ikke særlig godt med bar jord om vinteren, og slet ikke i køkkenhaven. Jorden har bedre af, at være dækket af grøntgødningsplanter som kløver, honningurt eller lupiner, så hvorfor luge nu?

Jo, jeg har et bed i køkkenhaven, som var ret fyldt med ukrudt. Ikke noget af det gode, men kortstråle, hyrdetaske, mælkebøtter og ikke mindst græs. Kulsukkeren ville også gerne til. Men det er heller ikke derfor, der blev luget.

Der står markeringspinde i begge sider af bedet. De markerer rækker med toårige blomster og stauder, som blev sået i august/september. Jeg synes, at det er svært at så dem i rundt i bedene i haven. Enten kommer kommer de aldrig op eller også kommer jeg til at luge dem væk. Sikkert mest det sidste 😉 Her det hvide fingerbøl. Jeg har kun de lyserøde i haven nu, og de er selvfølgelig flinke til at så sig selv alle vegne. Den ene hvide jeg havde, gjorde det ikke.

Uden en lugning, tror jeg ikke, de havde haft mange chancer. Men nu får bladene fra træerne rundt i haven lov til at lægge sig, og så til foråret bliver planterne flyttet ud i haven. De havde nok været større, hvis de ikke havde skulle dele pladsen med ukrudtet. Men sådan er det jo ofte med havelivet, der var lige regnen i august, arbejdet der skulle passes, sygdom o.s.v., så bedre sent end aldrig 😉

7 thoughts on “Oktoberlugning

 1. Det lyder trods alt som en god idé, at begrænse konkurrencen fra de større og mere agressive planter – de små skal have lidt ekstra opmærksomhed.

 2. ….kender det så udemærket…..det der med at de store bredbladede tager over….og tiden flyver ;0)

  Pøj pøj med de hvide digitalis……de er drømme skønne ;0)

  Knus Dorthe

 3. Det er faktisk en fantastisk god tid på året at luge på 🙂 Jeg gør det hvert år ved denne tid, for så ved jeg, at ukrudtet er fjernet inden vinteren, og der kan ikke nå at komme nyt, inden frosten kommer 🙂

  Jeg er selv i fuld gang med at luge bede, ordne planterne i planteskolerne (potte om og luge dem), så det hører med til årstiden her hos mig 🙂

  Kh. Marlene

 4. Jeg synes også at der er et eller andet hyggeligt ved at luge på denne årstid. Sådan lidt overskudsagtigt, fordi man i princippet kunne lade være 🙂
  Og jeg har det også som Marlene, måske kan man få et lille forspring til foråret ved at gøre det nu.
  Jeg glæder mig til at se dine hvide fingerbøl. De lyder mums 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield