Dyr, Havebassinet, , , , ,

Nu er der liv i bassinet

Vores havebassin er tit blevet truet med nedlæggelse. Det var i haven, da vi flyttede ind for 7 år siden. Sådan så det ud sidste år i maj.

Et fint lille anlagt bassin med trædesten, en bæk, åkander og springvand. De sidste to ting er ikke særlig forenelige, så springvandet blev hurtigt nedlagt og kun brugt som pumpe til bækken. Det kunne åkanderne godt lide. Men det hjalp ikke på algerne, især trådalger var et stort problem. Det har det næsten altid været. Havebassinet er min mands domæne i haven, og han har renset og renset det for alger, og prøvet alverdens miljøvenlige vidundermidler for at få klart vand i bassinet. Jo mindre bassin, jo sværere er det, og han har truet med at fylde det op med jord mange gange, fordi det ikke fungerede. Men i påsken i år besluttede han sig for at flytte bækken. Den løb ned i den dybe ende af bassinet, og derfor var der ikke nogen cirkulation i den lave del, som resulterede i algesuppe. Sidste år lod vi bare dunhammere gro, men det blev sumpudtrykket ikke mindre af 😉

Så han flyttede bækken til venstre side af bassinet. Før kom den ned til højre ved den store hvide sten. Hele bassinet blev tømt for vand og planter. Der blev købt nye åkander og vandhyacinter. Der gik desværre ikke lang tid, så var trådalgerne der igen. Men han kløede på og fjernede konstant alger. Åkanderne var lidt spinkle i starten, men den lyserøde kom i blomst i løbet af sommeren.

Algerne forsvandt også, og de har holdt sig væk siden. Nu er der klart vand hele tiden 🙂 De hvide åkander er også begyndt at blomstre. Vandhyacinterne fik en snært af frost i foråret og er aldrig kommet sig helt.

Jeg gik en tur med kameraet rundt om bassinet, og så lige pludselig fik jeg øje på en fætter, som nu også nyder at kunne svømme rundt uden forhindringer.

Der var gang i ham, så det var om at være hurtig på aftrækkeren.

I god form 😉

Den gamle bæk er nu tilplantet med bronzeblad, parasolblad og et par hvide dagliljer. De to første bliver ret store med tiden, så det bliver nok et spektakulært indslag i haven sammen med græsserne langs bækken. Græsserne har hele tiden stået der ligesom den store hosta, som nu har fået efterårsfarver.

Rundt om bassinet er der store områder med citrontimian, så der er altid en skøn duft. Nu er der også skønt for øjnene.