Lidt af hvert,

En trendy høkasse

Jeg har købt mig en høkasse. En ældre sag, som blev købt for 75 kr. på et loppemarked forrige weekend. Den har en smuk facon, og jeg synes, den er et pænt stykke møbel. Perfekt som skammel i køkkenet eller bryggerset.

Egentlig er det ikke et møbel, men et køkkenredskab. Den blev opfundet for ca. 100 år siden, da gaskomfuret kom frem. Tidligere kunne grød og simremad stå på brændekomfuret eller over ildstedet dagen lang, for det var samtidig en af husets varmekilder.

Men da gassen kom, blev det for dyrt, at have komfuret tændt for længe ad gangen. Så nogen kom på den idé at fore en kasse med hø, og sætte gryden med den kogende grød ned i. Den kunne nu holde sig tæt på kogepunktet i lang tid, og blev færdig uden at brænde på. Det samme princip kan bruges med indpakning af en gryde i aviser og håndklæder, og så bruge sengen som høkasse. Det kender jeg flere, som gør.

Høkasser er faktisk ved at blive trendy igen. Man kan nu købe nyproducerede høkasser. Høkasse.dk sælger dem i fem farver, og her finder man også opskrifter med retter, som er specielt velegnede til høkassebrug. Høkasse.dk er med på Fuglebjerggaards høstmarked d. 3. september.

Restaurant Noma har også anskaffet sig en høkasse, som skulle blive flittigt brugt, så det er endnu en grund til at prøve den af 😉

Hø er tilsyneladende det helt store i øjeblikket. Nu bliver det også brugt i maden. Forleden var der en omtale i Politiken, om at stjernekokke (igen Restaurant Noma) og osteproducenter nu bruger hø som krydderi i maden. Under Copenhagen Cooking vil der i den kommende weekend også være Danmarksmesterskab i Hø, som Claus Meyer står for.

Måske bliver det nye, at man skal have en række med græs i køkkenhaven, så man kan høste noget hø til madlavningen og høkassen.