Ture

Linnés Småland

Vi har lige været en smuttur i Småland. To dage med botanik, blomster og Ikea på programmet 🙂 Første stop var Linnés Råshult lidt nord for Älmhult. Carl von Linné blev født her, og stedet er i dag et kulturreservat med bygninger, haver og enge, som det ville have set ud på Linnés tid i 1700-tallet.

Vi startede med en tur rundt i de omkringliggende enge og skove, som er en del af kulturreservatet. Det er mager jord med mange sten i, og man kommer straks til at tænke på Mobergs “Udvandrerne”, hvor folk flygtede til Amerika fra de stenrige marker i Sverige. Men det det giver nogle skønne blomstrende enge.

Så var det havernes tur. Der var Urtegården, lystgården, humlegården og en frugtlund. Billedet nedenunder er fra urtegården med stokroser i forgrunden. Der var en stor samling af krydderurter og lægeurter.

 

I baggrunden ses humlegården med de høje humle-stativer.

Jeg købte et hæfte med fortegnelser over planterne i de enkelte haver, så jeg fandt ud af, at dette var en lægemalva, Althaea officinalis. Der var et lille plantesalg, hvor jeg købte en, dog ikke helt så udvokset, men den skal nok komme til at udfylde et eventuelt hul i haven 😉

 

 

Der var meget kålgård eller køkkenhave, som det hedder i dag. Men der var nu også rigtig meget flot kål.

Jeg har faktisk den samme kombination af palmekål og rød grønkål, så det her billede kunne også have været fra min have.

En kort køretur ca. 8 km fra Råshult ligger Linnés Orangeriträdgård. Den ligger ved søen Möckeln og Möckelsnäs Herrgård i et skønt naturområde.

Orangeriet er en kopi af Linnés orangeri i Uppsala, dog i lidt mindre skala. Der er en stor botanisk samling af planter i højbede udenfor. Den blev ikke gennemgået helt så nøje som i Råshult. Den var absolut interessant, men vi var ved at nå mætningspunktet med hensyn til botanik.
Vi tog et par kilometer sydpå til byen Älmhult, hvor vi skulle overnatte. Älmhult er kendt for en ting, nemlig Ikea. Her ligger Ur-Ikea, altså den første Ikea, Ikeas hovedkvarter og Ikeahotellet på Ikeagatan, hvor vi skulle overnatte. Et udmærket hotel og restaurant til meget rimelige priser, men der er ikke så meget andet interessant end Ikea i byen. Vi havde ikke forventet andet, og vi var meget trætte, så det var helt OK. Vi skulle bare have en god nats søvn, så vi var udhvilede til næste dags havebesøg i Småland. Mere om det i næste indlæg 😉