Stauder

En af de specielle

Nogle planter passer ind i alle haver, og er nemme at finde en plads til. Raketblomst, Kniphofia, hører ikke til den kategori. Den er meget speciel med dens særprægede blomst. I mine øjne er den så speciel, at hvis den bliver placeret forkert, synes jeg, at den er grim eller signalerer dårlig smag.

Den er meget orange, så det kræver også lidt af dens medplanter. Lyserød, pink og lilla går det ikke så godt med.
Den stod et andet sted i haven, da jeg flyttede ind. Men den larmede så meget, at jeg hurtigt fandt et nyt sted til den. Nu står den for enden af køkkenhaven i et bed med japanske lygter og med en bund af efeu.

Der er meget grønt, hvidt, gult og orange i køkkenhaven, så der passer den fint. Den er ret høj, kan blive op til 1 meter, så den er ikke lige til at overse.

De japanske lygter, Physalis Alkekengi, er endnu grønne, men i sensommeren skifter lygterne farve til orange.

Nu skrev jeg igen noget om farver og aversioner vel vidende, at ikke alle er enige med mig. Men det er godt med forskellige holdninger til haver og havedyrkning. Personligt flytter jeg mig nogle gange, når diskussionerne går rundt i haveblogland, f.eks. har jeg fået et nyt syn på farven gul. Så kritik og diskussioner bliver opfattet positivt og konstruktivt her på bloggen 😉

12 thoughts on “En af de specielle

 1. Jeg har også et ambivalent forhold til raketblomst. Havde helt glemt den, men kom i tanke om at vi havde nogle stykker i vores gamle have for maaange år siden. Jeg tror dog bestemt ikke den får plads i vores have nu, som er overvejende, rosa, pink, blå, lilla og hvid!

 2. Jeg kan kun tilslutte mig at den kan virke grim, hvis den er placeret det forkerte sted.
  Men når jeg ser planten, så kommer jeg til at tænke på min farmor og farfars have og så bliver aversionen ligesom lidt mindre. Men tror nu alligevel ikke, at jeg finder en plads i min have til den – jeg lader minderne leve istedet 🙂

 3. Raketblomst minder mig så vældig meget om min kære, dejlige mor, som jeg desværre mistede for 11 år siden. Hun elskede den, jeg gjorde bestemt ikke. Men jeg kan mærke at det, ligeså stille, er vendt. Jeg tror at, jeg må finde den snart til vores have. Jeg er dog helt enig, den skal placeres rigtigt – men jeg har jo også netop liiiige en mindre ‘skov’ af japanske lygter 🙂

  I øvrigt har jeg først, indenfor det sidste år, lært at den hedder raketblomst. Min mor kaldte den altid Sankt Hans lys, sikkert fordi det passer med at blomsten springer ud der.

  Tak for et dejligt indlæg – for mig med gode minder 🙂

 4. För mig är den alltid vacker, raketblomsten, men kanske det är för att den så sällan övervintrar här. Såna plantor blir jag glad i oansett. Men färgen tycker jag om, orangeröd och andra knallfärger är stiliga. Faktisk liker jeg minst lysrosa.
  Ha det bra 🙂

 5. Raketblomsten er virkelig en af dem, jeg har et ambivalent forhold til. Den er jo smuk, når man som du Ina lige har fanget den badet i en sparsom solstråle – men ja, den larmer virkelig, hvis den ikke har den rette plads. Den har endnu ikke fundet en plads i min have :).

  Knus
  Mette

   1. Det er da et helt eventyrbillede, som taget ud af snehvide 😉
    Raketblomsten passer jo helt fint sammen med dine gule blomster i det grønne.

 6. Hej er også den heldige ejere af raketblomster, 4 stk som står 2 og 2 sammen. Jeg fik dem forære de af en kollega for to år siden, der anede jeg ikke hvordan de så ud. Jeg har det på samme måde som dig, jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad jeg synes om dem, men der er så heller ingen tvivl om at min står helt forkert, det kan jeg da se nu hvor jeg ser dine. Jeg må på jagt efter Japanske lygter for det ser da ud til at være et perfekt makkerskab.
  Ha en fortsat god weekend 🙂
  Mange hilsner Mette

 7. Jeg havde for nogle år siden en sartgul i sortimentet – den var knap så “larmende”. Men eller ja – orange farver passer perfekt i køkkenhaven. Men også sammen med blå stauder 🙂

  1. Jeg så godt, at der fandtes en sart gul, da jeg surfede rundt på nettet efter den. Den vil sikkert passe fint ind mange steder. Spir er gode at mikse med andre planter.

 8. Til Lene, Susanne, Anne Mette og Mette
  Jeg har virkelig også haft et meget ambivalent forhold til planten, men har altså vagt at beholde den. Jeg vidste slet ikke at det var en “mormor” plante. Plantemoden skifter jo også, så den får nok sin renæssance 😉

 9. Da jeg så dit indlæg kom jeg i tanke om at jeg kan huske den fra min barndoms første have som var en gammel landbohave.
  Jeg kan faktisk godt lide den men er enig i at det kommer an på “hvem” den står sammen med..
  Er også glad for japanske lygter som jeg har nogle vildfarne stykker af..
  God aften herfra..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield