Blomster, Stauder

Dagens lilla

Nu er vejret klaret op efter en meget regnfuld dag. Det er lige så det svupper i græsset, så plænen har nok bedst af at være i fred. Det blev i stedet til en rundtur med kameraet med de lilla blomster i fokus.

Lavendlerne på gårdspladsen er på sit højeste lige nu. De er altid sikkert hit, normalt fordi det meste har svært ved at gro på det her tørre sted. Det er så ikke et problem i øjeblikket 😉

Hedebjergmynte, Calamintha nepata, vokser også fint på tørre steder. Den sår sig selv flittigt, så man kan hurtig få en pæn samling. Fin i kanten af et bed eller langs en mur eller et hegn som her.

Den langbladede ærenpris, Veronica longifolia, såede jeg sidste år. Den har nogle flotte spir og passer fint sammen med Rølliken Credo. Jeg har mange af dem rundt om i haven, sådan er det jo ofte, når man sår selv. Planten har også vist sig at blive noget højere og tættere, end jeg først troede, så jeg skal have gang i lidt flytteri til efteråret.

De afrikanske liljer, Agapanthus africanus, står i krukker på terassen. Jeg er vild med dem, og glæder mig til, at jeg får en lang række med store store agapanthus i store krukker. Jeg har en mørk og en lys, og sidste år delte jeg dem i 4-5 stykker hver, så om nogle år er det forhåbentlig blevet til store planter. Til den tid har jeg vel fået et opvarmet orangeri til vinteropbevaringen 😉

Lige nu står alle de lyse i en zinkbalje og de mørke i sort gummipotte.

18 thoughts on “Dagens lilla

 1. Skønt med lidt farver ovenpå en grå regnvejrsdag. Jeg har også masser af lavendler og den langbladede ærenpris men hedebjergmynte kender jeg ikke. Hvor er den fin….. let og luftig ser den ud til.

 2. Ja, vi svupper også rundt i vand hér. Nu må nok være nok, tak 🙂
  Hvor er dine lavendler vindunderlige. Det er tydeligt at de trives der på gårdspladsen. Jeg har kun én plante, for de trives ikke så godt hos mig.
  Og den langbladede ærenpris skal jeg da vist også have set lidt nærmere på. Jeg har en pink og den er jeg helt vild med.
  Mine Agapanthus står kun med knopper endnu, så jeg spejder utålmodigt.

 3. Jeg er faldet pladask for dine hedebjergmynte. Hvor er de yndige. Og Agapanthus står ret langt oppe på min ønskeseddel. Jeg har prøvet at lave dem selv, men det gik ikke så godt. Synd de er så dyre. Jeg drømmer også om en masse lækre krukker med blå agapanthus langs væksthuset 🙂

  1. Den mørke, som er rigtig flot nu, fik jeg som knold. Jeg tror der gik tre år før den blomstrede, så det kræver tålmodighed 😉

 4. Er ret vild med din hedebjergmynte, den kendte jeg ikke. Tror den vil passe godt i farven i min ret tørre forhave. Skulle måske overveje den blå ærenpris igen, havde engang en hvid i staudebedet, men jeg syntes den blev så åben, så den blev droppet. din bå ser fin og tæt ud 🙂

 5. Jeg er vild med Ærenpris lange slanke spir i blåt – din plante ser så stor og frodig ud trods at det er en frøplante fra sidste år. Jeg må vist i gang med lidt mere jordforbedring, så min kan blive ligeså flot. Jeg må også prøve at samle frø og få lavet nogle flere planter der kan fordeles over hele haven – jeg kan underforstå at de ikke er vanskelige at frøformere.

  1. Det var supernemt at så dem, og nogle af dem gik allerede i blomst sidste i i august-september. Jeg solgte et par stykker på et plantemarked i september der blomstrede.

 6. Dine lavendler ser ud til at trives godt. Din agapanthus er utrolig flot. Der er nogle dejlige blålilla farver dine planter har.

 7. Blå er min yndlingsfarve i haven, men vores Lavendler ligger hen ad jorden nu efter de massive regnmasser.

  Hvorfra har du det lækre kraftige plantestativ i indlægget nedenunder ?

  1. Jeg er lidt i tvivl om, hvad du mener for et stativ. De to af dem er lavet hasselgrene, og det grønne er et spinkelt stativ af hule metalrør, som jeg købte i Lidl for et par år siden.

 8. Hvor er dine lavendler store og skønne..Mine er ikke blevet til meget så nyder synet af andres..
  Jeg har også en drøm om at få liljer om det er de samme som dine er jeg usikker på. Jeg synes de ligner men synes bestemt der stod skærm lilje på dem jeg kiggede på og ikke købte 🙂
  God weekend herfra..
  Mange hilsener Karina

 9. Man kan simpelthen ikke undvære lilla! Dine lavendler er så skønne Den lilla Veronica er en af mine favoritter hos mig står den sammen med en lyserød røllike, jeg har den også i Veronica i pink og det var et fejlkøb og jeg er slet ikke så glad for den. Jeg kendte heller ikke til hedebjergmynte og den er føjet på ønskelisten, tak fordi du viste den.
  Jeg havde i flere år nogle Agapantus som efterhånden var blevet meget store og flotte, desværre overlevede de ikke vinteren 2009-2010, selvom de var pakket ned som jeg plejede – nu er jeg startet forfra med nogle bittesmå – det er jo havelivets glæder og sorger og heldigvis er der altid en ny sæson, men jeg må indrømme at jeg var ærgelig i et par dage:)

 10. Hej Anna

  Tak for dine visdomsord på min blog, og du har ret ang. min ærespris. Så fik jeg endelig navn på den..
  nydelig webside du har…

 11. Hej Ina.

  Velkommen som ny læser af min blog 🙂

  Jeg har for nyligt købt 3 skærmliljer som dine (fandt dem til nedsat pris 🙂 )Men jeg er i tvivl om hvordan de skal overvintre?? Hvad gør du?
  Mange hilsner

  1. De tåler ikke frost, så de kan ikke stå ude om vinteren. Jeg opbevarer dem i min havestue, som jeg kan varme op, hvis der kommer for meget frost.Det er dyrt, så jeg sætter kun varme på, når det er nødvendigt. Hvis man har kælder, kan de også opbevares der.

   1. Hende jeg købte dem af, sagde at de skulle graves ned i jorden om vintren, og hvis man har dem i en krukke skal krukken graves ned i jorden?! Det har du ikke hørt om før? Har hverken kælder eller havestue, men er ved at få bygget et skur (er isoleret) så det må kunne gå..

    1. Jeg har en kollega som fik samme besked af en forhandler her i sommer. Det er da værd at prøve, hvis du ikke har andre opbevaringsmuligheder. Jeg bor på et udsat sted rent frostmæssigt, så jeg er blevet meget forsigtig 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield