Ukrudt

Ukrudtstoppen

Skiftevis sol og regn får alting til at vokse, som var det betalt for det. Især ukrudtet er da gået helt amok. I går gik min fridag med lugning det meste af dagen, så tankerne kredsede en del om ukrudt. Det fik mig til at lave en top tre over det værste ukrudt i min have.

Kortstråle ligger helt klart på førstepladsen. Den sår sig selv helt uhæmmet, hvis man ikke er efter den. Søren Ryge har bandet den langt væk flere gange i sine programmer, og jeg er enig. Den er ikke en gang pæn.

Andenpladsen tager snerler. De har uhyggelig meget fat i min køkkenhave. De er altid for tæt på løg og kartofler til at man kan grave dem væk. De har også infiltreret flere jordbærbede, og de må have rødder som stikker meget dybt.

Tredjepladsen tager springbalsamin. Den så sig selv uhæmmet alle vegne, og kvæler alt under en halv meters højde, hvis den får lov. Effektiv som bunddække, hvis man vil. Det vil jeg ikke. Jeg har kun haft den i et par år, og jeg er ret sikker på, at den kommer fra den lokale planteskole. De har den nemlig også i rigelige mængder. Den er nem at hive op, så derfor er den nede på tredjepladsen.

Havepest, hyrdetasker, kvikgræs og tidsler kommer også højt op på listen. Hvis man vil have navn på sit ukrudt er ukrudtsnøglen en god hjælp. Det meste på listen er også pænt repræsenteret i min have. Men der er da også nogle, hvor jeg heldigvis er forskånet, som f.eks. padderokker.
Der er stadig meget at tage fat på derude, så der bliver et par dage mere i ukrudtets tegn 😉

I dag efter arbejde har den stået på jordbærplukning. De giver også vildt meget lige nu 😀  Og så har vi ellers nydt den sidste lune aften i denne omgang med at side ude til klokken ti med te og jordbær.

 

 

10 thoughts on “Ukrudtstoppen

 1. Ja, det er da helt skørt, som der er krudt i ukrudtet i år! Bare man vender ryggen til et par dage, skyder skidtet op, som var det betalt for det. Nå, der er kun en vej frem, og det er igang med lugningen. Denne besværliggøres om aftenen af de milliarder af myg, der også trives i år. Ak, havelivet har mange plager, men heldigvis mange, mange flere glæder 🙂 God lugelyst.

  1. Åh ja, jeg havde helt glemt myggene. I den ene halvdel af haven, køkkenhaven, er der næsten ikke til at komme til om aftenen p.g.a. myg 🙁
   Men som skrevet kunne vi godt sidde ude på terrassen sent i går aftes uden at være særlig plaget 😉

 2. Jeg kæmper også en ulige kamp med mine top 3’er her (samt flere andre). Det er Skvalderkål, paderokker og humle. Og så er dræbersneglende desunden kommet væltende de sidste par dage – hvis de så bare kunne holde sig til top 3’erne, så kunne de jo gøre lidt nytte, men nej 🙁

 3. Ukrudtet har nok haft godt vækstbetingelser i år – snart er det varmt snart regner det, men træls er det hvis det tager overhånd.
  Ha´en god torsdag.
  Knus Hanne Bente

 4. Ja – ukrudt kommer altid flittigt 🙁
  Men hvor er det bare forskelligt hvad vi hver især går og døjer med… jeg kender slet ikke din nr. 1 og 3!!!! Snerlen har jeg kun på terassen – og der er den velkommen da den dækker grimme sten langs kanten. Ellers “hygger” jeg mig med Skvalderkål og senegræs….. ØV.
  Go dag.
  Susan

 5. Lidt sjovt med en top tre over ukrudt..
  Og jeg har faktisk slet ikke nogen af dine top tre ukrudt hits..Et sikkert hit hos mig er skvalderkålen :)Jeg vil da prøve ukrudtsnøglen for at se hvad jeg har i min have..
  Fortsat god dag..
  Hilsen Karina

 6. Ja, alt er frodigt for tiden. Min absolutte etter er tidsler. Måske lige så meget fordi jeg ikke kender navnet på de andre ;-).

  God fornøjelse med ukrudtet
  Birgitte

 7. Ja, øv for ukrudtet. Min absolutte etter er paderokken 🙁 Fordi den skyder op igennem alt, også flisesprækker. Jeg har den 3 meter ind i haven langs hele sydsiden, fordi vores ældre nabo ikke kan arbejde i haven.
  Og skvalderkål, som jeg har 3 meter ind i haven langs hele vestsiden, fordi min bagbo er kommunal. Det er en håbløs kamp, kan jeg love jer 🙂
  Den tredje må nok være tidsler. Men slap jeg for de to første, så ville jeg gladeligt leve med alt det andet.
  Nå pyt, det går nok det hele 🙂

 8. Det er godt at man kan lide at arbejde i haven, og snerlerne… det var ikke lige hvad man tænker skal dække den bare jord!
  Jeg er sluppet for kortstråle efter jeg nedlage urtehaven, så her er det skvalderkål, vortemælk og burresnerre der er top 3. Skvalderkål fik jeg klaret i maj og de andre er ikke voldsomme. Tak for linket det er ret sjovt at se at min yndling – forglemmigej -som er overalt i haven er ukrut:o)

 9. Ogräset är som vanligt det som trivs bäst, här är det alltid regn så jag kan den, luke alltså. Men buskar och häcken växer också som ogräs, det är nästan, men bara nästan, värre. Åpen hage kan ju vara kul, men insikten det ger är kanske värre. En mur med växthus måste göra det lättare att leva med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield