Article
12 comments

Kartoflens dag i dag

Det er Valdemars dag i dag. Den dag i 1219, at Dannebrog ifølge myten faldt ned fra himmelen i Estland, hvor den danske konge Valdemar Sejr kæmpede mod esterne i slaget ved Lyndanisse. Men det er også kartoflens dag i dag 🙂

I hvert fald på plejehjemmene. Danmarks Kartoffel Råd gennemfører nemlig hvert år “Danmarks største ældrefest” på Valdemarsdag. På Valdemarsdag, den 15. juni, er det blevet en tradition, at vores ældre medborgere på pleje-hjem/ældreinstitutioner spiser nye, danske frilandskartofler, gerne ledsaget af en snaps eller to. Det lyder i mine ører som en rigtig god tradition, som gerne må forsætte, når jeg når dertil 😉

Hvordan ved jeg egentlig sådan noget. Jo, Servicestyrelsen har udgivet en skøn kalender til at hænge op i opholdsrum på plejehjem og lignende. Jeg synes nu også den ville passe fint ind i enhver børnefamilie eller daginstitution, så man kan snakke om årets mærkedage.

Mine kartofler er ikke så langt fremme endnu, som det ses af billedet. Vi nød nogen fra en nærliggende gårdbutik i dag, og ellers kan man jo bare fejre dagen i morgen.

12 Comments

 1. Vi har ‘kun’ kartofler i sække i år – nu heller ikke værst. Artiskokkerne har pladsen i år. Til gengæld har den lokale gårdbutik fantastiske og nyopgravede kartofler hele sæsonen 🙂 God tradition, selv om, det der med snapsen, altså….

  Ærgerligt, men der blev ikke tid til Kunst i Pinsen i år. Som dig er jeg er vild, vild, vild med Anne Rolsteds have, altid et besøg værd. Og hendes raku ting er i øvrigt også skønne, synes jeg.

  Reply

 2. Det blev altså ikke til kartoflens dag hos – heller ikke i morgen, for hvor utroligt det lyder, så kan vi faktisk her i huset ikke særlig godt lide kartofler…. men en ny kartoffel i ny og næ bliver det da til.

  Knus
  Mette

  Reply

 3. Vilken bra dag. De eldre har då inte mycket att se fram mot dagarna långa så en sån kalender låter fint. Dessutom men ‘en liten’ till så känns det nog extra festlig. Sant att säga smakar nypotatis fantastiskt. Jag längtar, hos dig ser det ut som det är i god växt och kanske inte allt för långt borta? Mina får jag nog vänta ännu länge på.
  Ha det fint 🙂

  Reply

 4. Artig med litt dansk historikk. Min mann er halvt dansk, så vi har en tilknytning til Danmark. Kartofler er både sunt og godt!

  Reply

 5. Uhmmm de nye danske kartofler er bare den dejligste spise – og især med koldt smør på. Det er en fin tradition der er indført på de mange plejehjem – og selvfølgelig skal den nye kartoffel fejres med en snaps til, ha, ha jeg ville nu hellere be’ om en kold øl. Jeg hørte forøvrigt at traditionen var foreslået af en dame der hvert år smuglede nye kartofler ind til sin mand på plejehjemmet. Så sad de dér og nød dem i smug indtil hun spurgte om ikke det kunne indføres at alle fik nye kartofler en gang om året. Gad vide om det så er glaskartofler resten af året?
  Du har en del kartofler at glæde dig til kan jeg se – dejligt!

  Reply

 6. Jeg er helt med på sådan nogle hyggelige traditioner 🙂 Især da for ældre på plejehjem. Det må da helt klart føles som en festdag for dem 🙂
  Vi fik kartoffel-æggekage idag, og kartoffel-madder igår, så vi har fejret kartoflen 😀

  Reply

 7. Hyggelig tradition – Vi fik nye købe kartofler, men “de” smager nu ikke så godt som nyopgravede kartofler.
  Ha´en god torsdag.
  Knus Hanne Bente

  Reply

 8. Tak for denne lille detalje, Anna! Lad os havebloggere hjælpes ad med at dele dem, når vi har nogen. På den måde vedligeholder vi en vigtig kulturhistorie!

  Mine kartofler vokser sig næsten (også kun næsten) lige så store som hækken, for jeg kar hyppet med kompost, græsafklip og hønsemøj. Håber de kvitterer lige så kraftigt nedenunder jorden!

  Kh. Marianne
  Den Helbredende Have

  Reply

 9. Altid sjovt med en historie bag og et stykke kulturhistorie..
  Jeg prøver for første gang at have kartofler i spande – de er ikke kommet i blomst endnu så venter spændt på dem.
  Jeg har lidt problemer med at modtage dine opdateringer via facebook – har trykket synes godt om men skal ind på Annas plads´profil hver gang for at se om der er nyt..Det er ellers smart med facebook så kommer det automatisk..
  God weekend herfra..
  Hilsen Karina

  Reply

  • Jeg vil prøve at finde ud af, hvad problemet er med facebook. Det ser umiddelbart rigtigt ud, og du er tilmeld, så jeg arbejder lige med det. Tak for at du gjorde mig opmærksom på det.

   Reply

   • Er spændt på at høre om det er min der er noget galt med..Mettes have er jeg også tilmeldt og den kommer nemlig..
    Det er så nemt med FB og se alle de skønne haveblog indlæg på den måde..
    Fortsat god weekend..
    Hilsen Karina

    Reply

Skriv et svar

Required fields are marked *.


WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield