Havearbejde, Krydderurter, Træer

Den kedelige krog er væk

Så fik jeg endelig afsluttet et projekt som har været i støbeskeen længe. Fra gårdspladsen er der er en låge som fører rundt om huset og til bryggersindgangen. Der er mur på tre sider og lidt mørkt/kedeligt. Hidtil har området ikke været brugt til andet end cykler, masser af ubrugt fliseareal og en firkantet klods af et krydderurtebed.

Fotoet er fra maj  2009, og bortset fra at en stor del af græsplænen er fjernet i 2010, er der ikke sket så meget før i marts 2011.

Der gik jeg i gang med at fjerne det firkantede krydderurtebed, og siden har jeg kørt mange trillebøre med grus, jord  og ikke mindst fliser væk.

Min søde nabo kom og skar fliser til i april, og nu i maj er er området færdigt 🙂

Krydderurtebedet er kommet ned i jordhøjde og har fået buede former, som passer til den øvrige “prydhave”. Det er udvidet til tredobbelt areal af før, og der er etableret et plantebord.

Op ad den grå mur er der kommet et bed med en sydbøg og hasselurt som bunddække. De blev plantet i torsdags, så der går lidt før de dækker.

Jeg har plantet mange krydderurter, og der kommer et indlæg senere med en nærmere beskrivelse af dem. Der er mange mynter, og de er plantet i nedgravede murerspande, hvor bunder er skåret væk. Mynte har det med at brede sig uhæmmet ved rodskud, så derfor denne løsning.

Og endelig fik mit havehus en fast plads. Det står nu omgivet af forskellige slag mynte i krydderurtebedet. Huset har en helt speciel historie, og derfor har det fået en plads i haven. Det er et hus, som min mor fik af sin onkel. Han byggede det som dukkehus til hende, da hun var en lille pige. Siden har det i mange år stået og synet hen i en kælder på en hytte. Sidste år fik jeg det til min fødselsdag af min fætter, som havde gjort det i stand og opgraderet det til udendørs brug. Nu ligner det jo ikke ligefrem et midtsjællandsk hus, og det skyldes nok, at min mor var nordmand. Hun voksede op i Kongsberg i Norge, og sådan ser huse fra den tid ud der 😉

23 thoughts on “Den kedelige krog er væk

 1. Hvor er den kedelig krog blevet til en smuk plet – mere flydende og frodig. Huset er en lille perle – fantastisk det er blevet vejrbestandigt, så det igen får en plads, hvor det kan se. Det er virkelig for smukt til at være hengemt.

  Knus
  Mette

  1. Jeg er også glad for, at det endelig fik en plads i haven. Sidste år flyttede det rundt på græsplænen og terrasserne uden, at det egentlig passede ind. Det gør det nu 🙂

 2. Sikke en positiv forskel det har gjort, at du har fået lavet et nyt bed – det ser rigtig godt ud 🙂

  Krydderurter kan man aldrig få for mange af! Det er en god idé, at plante krydderurter i spande uden bund for at undgå rodskud. Men min erfaring siger mig, at de også kan “sprede sig” ved frø, så man skal være over dem alligevel! Jg har også tidligere plantet i spande, men i øjeblikket står mine mynter i krukker og venter på en permanent plads – men som du også har erfaret; ting ta’r tid!

   1. Jeg er også spændt på om det virker. Altså om mynten trives i spandene og ikke spreder sig uhensigtsmæssig

 3. Sikke en flot forvandling – der er jo en “verden” til forskel fra billed 1 og til billed 4. Det må da være lige ved at I kan få lyst til at have et lille bord og stole der, så det kan nydes i lidt længere drag end bare at gå forbi 🙂
  Hilsen Berit

  1. Et lille bord med stole. Det har jeg slet ikke tænkt på, men det var da en god idé 🙂

 4. Hvor skøn en krog du nu har fået 🙂
  Og med plantebord – det kan man ikke undvære..Og hvor er det fint med det lille hus..
  Glæder mig til at høre mere om dine krydderurter – vil gerne have krydderurter men hvad vælger man lige osv..Så “sluger” alt hvad der har med krydder urter..
  God dag herfra.
  Hilsen Karina

 5. Hvor er det dog blevet en fin krog med plantebord og det hele. Det har virkelig pyntet.

 6. Sikke en forvandling! Hvor er det blevet fint. Og huset er da heller ikke til at stå for – særligt ikke med den historie 🙂

 7. Hvor er det en skøn krog du har fået nu – og sikke et sødt “lille havehus” du har fået.
  Ha´en fortsat god dag.
  Knus Hanne Bent

 8. Det var en stor forskjell på før og nå. Riktig hyggelig blitt!
  Artig med det norske dukkehuset i alt det danske. Det er faktisk veldig typisk norsk.

 9. Noget af en forandring. Hårdt arbejde betaler sig :-). Min mynte står i en nedgravet potte uden bund. Her på andet år har den spredt sig med et enkelt skud, så selvom den ikke kan nære sig, så er det meget kontrolleret.

 10. Hvor er det blevet fint – og det er dejligt med plantebord og plads til at sætte fra:o) Dit nye bed ser forrygende ud og huset er så fint, på den plads kommer det virkelig til sin ret – sød fætter du har:))

 11. Det er blevet så hyggeligt hos dig. Og sikke et fint lille hus, kan godt forstå at det betyder meget for dig. Er dog enig med dig at i at det ikke lige er sådan nogle, vi har flest af her på midtsjælland – desværre 🙂

 12. Stedet er jo slet ikke til at kende igen. Sikke skønt det er blevet. Må have været “fast arbejde” at få givet det et løft. Jeg har ikke selv krydderurter, men måske en dag ….. i 2009 fik jeg en havearkitekt til at lave en haveplan (som jeg ikke har fulgt), og da jeg havde sagt, at jeg gerne ville have et lille krydderurtebed, blev det lagt ind i planen. Så. Måske en dag.

  Det er da fløjtende ligegyldigt, om huset ligner de andre, hvor du bor. Det er da skønt og er med til at skabe en vidunderlig stemning. Historien er jo heller ikke helt ligegyldig 🙂 Tillykke med det hele!

 13. Jeg har også forsøgt med mynter i nedgravede spande uden bund. Men det er min erfaring, at mynterne meget hellere gror uden for spandenes kanter end indenfor hvor den oprindelig plante har tendens til at gå ud. Nu klarer jeg den ved en meget kraftig lugning/begræsning hvert forår.

 14. Så nydelig bilder! En blir jo rent lykkelig av å se alle bildene på bloggen din 🙂 Ekstra koselig å se “huset” til Annie. Håper alt står bra til med dere. Klem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield