Article
18 comments

Chili- og colaplanter

I dag var jeg en tur på Gartneri Toftegård i Vedskølle på Stevns. Chili, tomater og krydderurter er deres specialiteter. Tomatplanter har jeg selv sået, så det var chiliplanter og krydderurter, som stod på indkøbslisten.

De har et kæmpe udvalg i chiliplanter. Jeg er ikke til de helt stærke, så det blev til mild Czechoslovakian Black, og middelstærke Starfish og Satans kys. De meget stærke og mega stærke sprang jeg over.

Her bliver der sniffet til Cola malurt. Den duftede virkelig af cola, så den måtte jeg have til krydderurtebedet. Det blev også til solbærsalvie, fransk syre og purpursalvie. De har et stort udvalg, men jeg har mange og har sået mange krydderurter, så det var kun de lidt anderledes, som skulle indkøbes i dag. Det er en skøn specialplanteskole. Den er lidt pebret i pris, men jeg har handlet der før, så jeg ved, at det er kvalitet. Den var også meget velbesøgt i dag.

Efter en frokost på restaurant Harmonien i Rødvig, gik turen til Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Det var egentlig familieturens hovedformål, så det var sådan lidt “når vi nu alligevel er på de kanter”, at jeg lige fik indlagt et yndlingsplanteskolebesøg 😉

18 Comments

 1. Det lyder som en dejlig familietur 🙂
  Jeg har virklig også fået øjnene op for krydderurter nu. Der er stadig plads i mine nye bede…. Købte også en fransk syre på plantemarked sidste lørdag. Den bliver helt sikkert et lækkert indslag i salatskålen.

  Reply

  • Jeg har også opdaget, hvor anvendelig syre er er, så nu har jeg flere slags.

   Reply

 2. ….det er sådan det skal gøres Ina: Når vi nu alligevel er her !!” *Smiler*

  Lyder som en dejlig tur og gode sager der kom med hjem i kurven – Cola malurt har jeg aldrig hørt om, men er sikker på mine børn ville kunne lide den :0)
  Knus Dorthe

  Reply

  • Jeg kan varmt anbefale metoden “Når vi nu alligevel er her”. Der kan man få puttet rigtig mange haverelaterede udflugtsmål ind, som familiens ellers aldrig ville deltage i.

   Reply

 3. Lige med planteskoler har jeg ikke brug for knebet, men når det gælder kalkmalerier har jeg mange gange brugt “hov, vi kører jo lige forbi xxxx kirke” tricket :-). Toftegård står også på listen inden for den nærmeste tid, men jeg må hellere tage manden med, så han kan være med til at vælge årets tomater. Håber “Koldkrigsmuseet” var et besøg værd.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  Reply

  • Koldkrigsmuseet er absolut et besøg værd, hvis man interesserer sig for Danmarks (forsvars)historie i efterkrigstiden. Det mest spændende er den underjordiske del af det. Der er ca. 1,5 km gange, og en del rum under jorden. Det kræver en guidet tur, hvis man vil det. Det tog tre kvarter over jorden, og en time under. Vi havde bestilt billetter, og det skal man, for der var udsolgt hele dagen. Jeg var lidt overrasket over, at der var så stor interesse for sådan et museum;-)

   Reply

 4. Lyder som en herlig tur 🙂 Den med colaplanten har jeg da mis’et, men der skal jo også være noget nyt til næste sæson!!

  Reply

 5. Ja jeg bruger også tricket..”nu er her vi jo så tæt på..” den virker hver gang..
  Lyder spændende med alle de forskellige krydderurter..
  Hilsen Karina

  Reply

 6. Det lyder som en dejlig tur og det er smart at kunne kombinere udflugtsmålene så der er noget til alles fornøjelse:) Jeg kommer nok ikke lige forbi Stevns, men Gartneri Toftegård lyder interessant. Colamalurt mon det skal bruges til kryddersnaps?

  Reply

  • Nu er jeg ikke så meget til snaps. Malurt skulle være brugbart. Men jeg har aldrig hørt om snaps og cola sammen 😉

   Reply

 7. Cola malurt, den har jeg ikke hørt om før nu. Hvad mon man bruger den til? Jeg har aldrig været på Toftegård, men har hørt meget godt om stedet, så jeg må også se om jeg kan “være lige i nærheden af det” en dag, for krydderurter kan man altid finde en plads til i haven 🙂

  Reply

  • Toftegaard skriver selv, at colamalurt mest er til pryd. Det bliver den også hos mig i krydderurtebedet, hvis den ellers kan holde til at blive nulret af alle, som kommer i nærheden af den 😉

   Reply

 8. Toftegaard er et fantastisk sted, fascinerende at opleve så mange forskellige tomat, chili og krydderurteplanter samlet et sted. Man kan bruge timer, hvis det er det, man ønsker….. Og som du skriver, god kvalitet.

  Reply

 9. Slett ikke dumt å legge turen i nærheten av yndlingsgartneriet. Jeg skulle bare ønske at det fantes et sånt i nærheten av hvor jeg bor 🙂

  Reply

 10. Det kunne være man skulle samle sig sammen og komme af sted – Gartneri Toftegaard er virkelig en skønt sted, men som du siger også lidt pebret. Jeg plejer også, at gå efter specialiteterne. Jeg har en enkelt gang været til Tomatsmagedagen – det var en stor oplevelse, mennesker i massevis, små fine retter med tomater, sjove kokke og selvfølgelig salg af tomater og chili i lange baner. Det kan klart anbefales.

  Knus
  Mette

  Reply

  • Jeg har ikke prøvet nogen af deres arrangementer, men det vil jeg lige holde øje med. Tomatsmagedag lyder godt.

   Reply

 11. Uh, det ser skisme godt ud 🙂 Jeg må altså snart derover. Har selv anbefalet dem flere gange på min blog.

  Reply

Skriv et svar

Required fields are marked *.


WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield