Krydderurter, , ,

Lidt mere af det søde

De sidste indlæg har jo været lidt til den søde side. Det bliver det også i dag, men dog set fra en lidt mere botanisk vinkel. Inspireret af Lene fra bloggen Bag havelågen kom jeg i tanke om planten Stevia.

Sukkerurt, Stevia rebaudiana

Jeg har to af slagsen som overvintrer i min havestue. Den første købte jeg på et plantemarked i juni 2010 på Museumsgården Karensminde ved  Grinsted. Jeg bliver altid tiltrukket af krydderurter, og specielt dem jeg ikke kender, og her var en som solgte mange forskellige. Jeg har desværre glemt navnet på sælgeren. Men jeg fik bl.a. købt bananmynte og sukkerurt, som hun kaldte den. Sukkerurt var vildt sød, og jeg fik plantet den i mit krydderurtebed hjemme i haven. I efteråret gravede jeg den op og satte den i havestuen. Det er den på billedet ovenover.

Septemperdagens høst af krydderurter fra Kiselgården

I september måned var jeg til høstmarked på Kiselgården her i Ugerløse. De producerer økologiske og biodynamiske krydderurter og grønsager til bl.a. Irma og forskellige restauranter. Den dag var der en fra Vesterbro/Østerbro gårdbutikken “Din baghave” som kokkerede nogle skønne grønsagsting. Han hentede krydderurter fra drivhusene på Kiselgården samtidig med mig, og var specielt ude efter Stevia. Jeg kendte den ikke, men den måtte jeg da også have til samlingen. Den kom aldrig ud af potten, men blev klippet ned og flyttet ind i havestuen, da efteråret kom. Det er faktisk først nu, at det går op for mig, at sukkerurt og Stevia er det samme. Så er det, at man skal være glad for, at man har lært noget nyt i stedet for at spekulere for meget over, hvorfor man ikke fandt ud af det noget før!

Jeg har ikke rigtig fået prøvet den af endnu, men et blad skulle være nok til at søde en hel liter is, og den skulle ikke få blodsukkeret til at stige, så jeg kan godt se de sundhedsmæssige fordele af den.