Krydderurter

Lidt mere af det søde

De sidste indlæg har jo været lidt til den søde side. Det bliver det også i dag, men dog set fra en lidt mere botanisk vinkel. Inspireret af Lene fra bloggen Bag havelågen kom jeg i tanke om planten Stevia.

Sukkerurt, Stevia rebaudiana

Jeg har to af slagsen som overvintrer i min havestue. Den første købte jeg på et plantemarked i juni 2010 på Museumsgården Karensminde ved  Grinsted. Jeg bliver altid tiltrukket af krydderurter, og specielt dem jeg ikke kender, og her var en som solgte mange forskellige. Jeg har desværre glemt navnet på sælgeren. Men jeg fik bl.a. købt bananmynte og sukkerurt, som hun kaldte den. Sukkerurt var vildt sød, og jeg fik plantet den i mit krydderurtebed hjemme i haven. I efteråret gravede jeg den op og satte den i havestuen. Det er den på billedet ovenover.

Septemperdagens høst af krydderurter fra Kiselgården

I september måned var jeg til høstmarked på Kiselgården her i Ugerløse. De producerer økologiske og biodynamiske krydderurter og grønsager til bl.a. Irma og forskellige restauranter. Den dag var der en fra Vesterbro/Østerbro gårdbutikken “Din baghave” som kokkerede nogle skønne grønsagsting. Han hentede krydderurter fra drivhusene på Kiselgården samtidig med mig, og var specielt ude efter Stevia. Jeg kendte den ikke, men den måtte jeg da også have til samlingen. Den kom aldrig ud af potten, men blev klippet ned og flyttet ind i havestuen, da efteråret kom. Det er faktisk først nu, at det går op for mig, at sukkerurt og Stevia er det samme. Så er det, at man skal være glad for, at man har lært noget nyt i stedet for at spekulere for meget over, hvorfor man ikke fandt ud af det noget før!

Jeg har ikke rigtig fået prøvet den af endnu, men et blad skulle være nok til at søde en hel liter is, og den skulle ikke få blodsukkeret til at stige, så jeg kan godt se de sundhedsmæssige fordele af den.

6 thoughts on “Lidt mere af det søde

 1. Fint indlæg – den må bare prøves 🙂
  Nu videre til såning af klokkeranke 🙂

 2. Takk for hyggelig kommentar i bloggen min, og lykke til med såing av klokkeranke 🙂
  Stevia har jeg også lurt på å skaffe meg så takk for at du minner meg på det,

 3. Åh ja, hvad var det nu hun hed – hende, der solgte sukkerplanten i Grindsted (vi solgte der også – sjovt, at du var der, for det var en ganske, ganske lille marked, men utroligt hyggeligt).

  Den kan ellers være svær at finde. Men min genbo, kan man vel godt kalde ham, sælger den også + 100 vis af mange andre krydderurter – http://www.dengamlegartnershave.dk/page.php?3

  Jeg kan se, at du har sat mig på din blogliste – mange tak 🙂 Det er en meget smuk blog, du har, og jeg kan nu huske, at jeg før har været herinde. Må jeg sætte din blog på min liste?

  Kh. Marlene

  1. Jeg kan godt huske, at du var der. Jeg har købt flere planter af dig på andre markeder, men jeg kan ikke huske, om jeg gjorde der.

   Et godt bud med den gamle gartner. Jeg kan ikke huske det. Det eneste jeg kan huske, er at det var lige ved indgangen til markedet.

   Selvfølgelig må du sætte min blog på din liste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield