Skadedyr

Forår bag gitter

Der kan siges meget godt om katte. Det er smukke, intelligente, selvstændige og bløde kæledyr.

Foto lånt fra Flickr

Foto lånt fra flickr

Vi har allergi i familien, så vi vil ikke have nogen med pels, hår eller fjer, og vi vil heller ikke være afhængige af at skulle være hjemme m.m. Kæledyrsbestanden hos os består af 2 akvariefisk hos yngste datter. Men i min have har jeg mange af naboernes katte. De er også meget velkomne, når de bare ikke bruger mine bede til kattebakke. Og det gør de desværre i meget stor stil. Lidt hist og pist er Ok, de skal jo have lov til at være her. Men efterhånden kan jeg hverken rive eller så nogen steder før de betragter det som en nyanlagt kattebakke, der fluks skal indvies. I sommers lagde jeg metalnet over nogle af de nysåede bede, og aspargesbedet fik en Coleus Canina også kaldet gå-væk-kat-plante i hvert hjørne af bedet. Begge dele var effektive. Jeg anlagde flere nye bede med løg og stauder i løbet af sommeren og efteråret, og dem havde jeg store problemer med. Jeg prøvede at sætte snore på kryds og tværs af bedene, men det hjalp ikke.

Det store hit i øjeblikket er bedene langs husmuren, hvor der ikke er sne.  Det resulterer i at vintergækker,erantisser og andre løgvækster på vej op bliver ødelagte, når katten skal dække sine efterladenskaber. I går samlede jeg en mængde svarende til en halv liter med efterladenskaber i det lille bed på billedet. Det har jeg ikke taget billede af! I ren frustration har jeg nu lagt et metalnet over bedet, så løgvæksterne kan få lov at udvikle sig. Det er jo ikke særlig kønt at skulle se vintergækker bag gitter, men jeg håber, at jeg kan ændre kattens vaner til et nyt sted, hvor jeg så må tage kampen op. Til den tid kan jeg så fjerne metalnettet fra det her bed og forhåbentlig have nogle veludviklede løgplanter.

Jeg har overvejet at anskaffe en udendørskat, som kunne forsvare sit revir=min have overfor de andre katte, og så skulle den selvfølgelig opdrages til at bruge kattebakke f.eks. i skuret 😉 Jeg kunne også anskaffe et vandgevær. Det ville sikkert også være effektivt, men så skulle jeg bare være på vagt i døgndrift for at det virkede. Hvis nogen har nogle  natur-, miljø- og dyrevenlige forslag til at løse problemet, så kom endelig med dem.

12 thoughts on “Forår bag gitter

 1. Hej
  Hvor er det surt at kattene bruger dine bede som kattebakke..Jeg har selv kat som er både ude og inde men har ikke det problem..mærkeligt nok egentlig..Vi har ingen bede som sådan der skal rives men en stor køkkenhave hvor der er god plads til det der nu skal efterlades..Håber du finder en løsning for du kan da komme til at flytte noget rundt på det net resten af sommeren..
  Mange hilsener Karina

 2. Uhhh… det er vist et kildent emne, men jeg kender problemet! Jeg elsker katte og har ingen problemer med de færdes i min have, de snupper jo nok en mus i ny og næ, men det er dælme irriterende når de tror mit højbed er kattebakke kun for dem…:o/
  Den plante du nævner, må jeg vist hellere få kigget lidt nærmere på, og ellers vil jeg spændt afvente hvad der dukker op her af gode forslag.
  kattevenlige hilsner fra fru friis

 3. Jeg vil også helst også undgå at få et hadeforhold til katte. De er både dejlige og nyttige dyr. Men en gensidig forståelse for benyttelse af haven ville være skønt. Mine problemer har ikke altid været der. De er stille og roligt tiltaget indenfor de sidste 2 år. Lidt underliget!

 4. Det er så irriterende når kattene gjør fra seg i bedene. Jeg har katt selv og det hjelper heldigvis på. Jeg har hørt at det skal hjelpe å fylle en gjennonsiktig flaske med vann og sette der du ikke vil at kattene skal gjøre fra seg. F.eks en tom litersflaske med mineralvann. Vakkert er det ikke, og om det hjelper vet jeg ikke, men min kollega påstår at det gjør det.
  Lykke til 😉

 5. Jeg har også hørt at en kan legge appelsinskall i bedene da lukten av de skal holde kattene vekk. Om det hjelper vet jeg ikke, mne jeg har lest det flere steder. Jeg har selv to innekatter som kun er ute i kattegård, så naboene her har ikke problemer med mine katter 😉 Jeg forstår ditt problem, det er ikke noe hyggelig å måtte fjerne avføring etter andres katter. Lykke til!

 6. Åh ja de møgkatte – altså naboens 🙂

  Vi har selv kat, og både den og naboernes katte har hele vinteren brugt garagen som offentligt toilet, fordi der er snefrit og perlesten. Nu er der strøet peber, så vi næsten selv skal holde vejret, mens vi går til bilen, men tilsyneladende holder det også kattene væk. Det drejer sig om at få brudt vanen.

 7. Det lyder meget godt med appelsinskaller. Det er i hvert fald nemt at prøve.
  Jeg tror også på, at det mest effektive er at få brudt deres vaner, selv om det kan tage lang tid.

 8. Ja, det er træls…. Det problem havde vi også i vor forrige have, hvor vi ikke selv havde kat. Nu har vi selv 5 katte, og jeg undrer mig ofte over, at jeg ikke finder efterladenskaber, når jeg f.eks. luger i haven, men det har jeg aldrig gjort. MEN de bruger dog begge mine små drivhuse som toilet her om vinteren, fordi der er løs og frostfri jord.

  Jeg håber, du finder ud af noget, for man kan blive ret så arrig på især naboen, når det bare bliver ved og ved…..

 9. Vi har også kattel…. problemer især langs huset og i nysåede bede, og DET ER altså ulækkert. Vi har ikke selv kat, men jeg synes at de er henrivende og ville gerne selv ha’ en – hvis bare der ikke var en temmelig befærdet vej i nærheden, vi kan jo ikke holde den inde hele tiden. Og jeg er sikker på at MIN kat, ville gøre som alle de andre…. altså vælge naboens have som toilet (griner).

  1. Jeg fandt dem på en planteskole i Holbæk. jeg har egentlig ikke købt dem de sidste par år, så jeg ved ikke om de stadig har dem. Men prøv at spørge på en planreskole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield